ΔΙΕΘΝΕΣ
08/07/2020 10:18 EEST

Συναγερμός στην Τουρκία ενόψει της Γιορτής των Θυσιών: Σε κίνδυνο 1 εκατ. άνθρωποι

Εκατοντάδες χιλιάδες αναμένεται να στριμωχτούν σε αγορές από τις 16 Ιουλίου για να αγοράσουν ζώα.

Anadolu Agency via Getty Images
Εργαζόμενοι με μάσκες στα σφαγεία της Αττάλειας, ενόψει της Γιορτής των Θυσιών. 

Στο τέλος Ιουλίου, ο Ισλαμικός κόσμος γιορτάζει το Ιντ αλ Αντχά, την Γιορτή των Θυσιών που διαρκεί τέσσερις μέρες και θυμίζει την προθυμία του Αβραάμ να θυσιάσει τον γιό του σε ένδειξη υπακοής στις προσταγές του Αλάχ. Οι Μουσουλμάνοι γιορτάζουν σφάζοντας τελετουργικά ένα ζώο, συνήθως πρόβατο, το οποίο χωρίζεται σε τρία μέρη: Ενα για τους φτωχούς, ένα για το σπίτι κι ένα για τους συγγενείς.

″Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι θα στριμωχτούν σε αγορές από τις 16 Ιουλίου για να αγοράσουν ζώα” δήλωσε στην εφημερίδα Χουριέτ ο επικεφαλής του Επιμελητηρίου Κτηνιάτρων-Χειρουργών της χώρας, Μουράτ Αρσλάν, προειδοποιώντας ότι ο παραδοσιακός εορτασμός του Ιντ αλ Αντχά, εν μέσω πανδημίας, θα θέσει σε κίνδυνο περισσότερους από ένα εκατομμύριο Τούρκους.

 

ASSOCIATED PRESS
Το 2019, κατά τη διάρκεια της Γιορτής των Θυσιών, σφάχτηκαν συνολικά στην Τουρκία 3,5 εκατομμύρια πρόβατα, κατσίκες και αγελάδες. (AP Photo/Lefteris Pitarakis).

 

Τα παζάρια ζώων σε όλη την χώρα προσελκύουν εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους, κάθε χρόνο, αυτή την περίοδο. Φτάνουν από διαφορετικές επαρχίες και γεμίζουν ασφυκτικά τις αγορές, ψάχνοντας για το κατάλληλο ζώο και ανταλλάσσουν συνεχείς χειραψίες με τους πωλητές.

Το 2019, κατά τη διάρκεια της Γιορτής των Θυσιών, σφάχτηκαν συνολικά στην Τουρκία 3,5 εκατομμύρια πρόβατα, κατσίκες και αγελάδες. Μόνο στην Κωνσταντινούπολη σφάχτηκαν 150.000 ζώα.

Ο Αρσλάν υπογράμμισε τη σημασία της μάσκας και τόνισε στην Χουριέτ ότι η χρήση της θα πρέπει να είναι υποχρεωτική στις αγορές ζώων. Επιπλέον, πρότεινε πλαστικά καλύμματα μίας χρήσης για τα παπούτσια, τα οποία να φοριούνται στις εισόδους και να πετιούνται στις εξόδους.

 

Anadolu Agency via Getty Images
Οι ειδικοί προτείνουν υποχρεωτική χρήση μάσκας στις αγορές ζώων. (AP Photo/Lefteris Pitarakis).(Photo by Mustafa Ciftci/Anadolu Agency via Getty Images)

 

Απαγόρευση χειραψίας

Δεδομένου δε ότι η χειραψία είναι ο παραδοσιακός τρόπος επισφράγισης της συμφωνίας μεταξύ πωλητή και αγοραστή στην Τουρκία, ο επικεφαλής του Επιμελητηρίου Κτηνιάτρων-Χειρουργών της χώρας πρότεινε, επίσης, την πλήρη απαγόρευσή της όσο διαρκεί η πανδημία.

Μία άλλη καλή ιδέα, σύμφωνα με τον Αρσλάν, είναι να μην επιτρέπεται στους αγοραστές να παίρνουν τα ζώα για να τα σφάξουν μόνοι τους και η σφαγή να γίνεται στους ειδικούς χώρους που υπάρχουν στις αγορές.  

Την έντονη ανησυχία του ενόψει της Γιορτής των Θυσιών εξέφρασε και ο γιατρός Τεβφίκ Οζλού, μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής του υπουργείου Υγείας, καθώς δεν προβλέπονται απαγορεύσεις κυκλοφορίας και τα τζαμιά θα είναι ανοιχτά για προσευχή, 

Ο Οζλού προτείνει να μην επιτρέπεται η είσοδος στις αγορές των μελών της ίδιας οικογένειας, οι συναλλαγές να γίνονται με ραντεβού και να τηρούνται οι αποστάσεις ασφαλείας. 

Τον τελευταίο 24ωρο καταγράφηκαν στην Τουρκία 1.086 νέα κρούσματα και σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας, Φαχρετίν Κόκα, ο λόγος για τον οποίο ο αριθμός των νέων ασθενών ξεπερνά καθημερινώς τους 1.000, είναι ο εφησυχασμός του κόσμου. 

Πηγή: Hürriyet.

 

Sponsored Post