Τουρκικές "μπόμπες" σκότωσαν 40 άτομα

Οι θάνατοι οφείλονται σε νοθεία παράνομων ονοπνευματωδών ποτών με καθαριστικά που περιέχουν αιθανόλη.
|
H αύξηση της φορολογίας στα οινοπνευματώδη ποτά, οδηγεί όλο και περισσότερους Τούρκους σε επικίνδυνες ”μπόμπες”.
H αύξηση της φορολογίας στα οινοπνευματώδη ποτά, οδηγεί όλο και περισσότερους Τούρκους σε επικίνδυνες ”μπόμπες”.
AP Photo/Lefteris Pitarakis

Πανεθνική εκστρατεία κατά του παράνομου αλκοόλ έχει αρχίσει στην Τουρκία, μετά την δραματική άνοδο του αριθμού των θανάτων από δηλητηρίαση στην χώρα, καθώς η αύξηση της φορολογίας στα οινοπνευματώδη ποτά, οδηγεί όλο και περισσότερους Τούρκους σε επικίνδυνες ”μπόμπες”.

Οι αρχές της χώρας κατάσχεσαν συνολικά 7.360 λίτρα παράνομου αλκοόλ τις τελευταίες μέρες. Μόνο στην Κωνσταντινούπολη, ανακαλύφθηκαν έξι τόνοι και συνελήφθησαν τρία άτομα. Στα Αδανα κατασχέθηκαν άλλα 1.36ο λίτρα παράνομου αλκοόλ και έγινε μία σύλληψη.

Κατά την διάρκεια των τελευταίων ημερών, έχουν συλληφθεί περισσότεροι από 60 ύποπτοι για παραγωγή και λαθρεμπορία παράνομου αλκοόλ. Παράλληλα, περισσότερα από 40 άτομα έχουν πεθάνει από δηλητηρίαση λόγω αλκοόλ, ενώ δεκάδες άλλοι νοσηλεύονται σε νοσοκομεία της χώρας.

Σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών της Τουρκίας, οι θάνατοι οφείλονται σε νοθεία των παράνομων ονοπνευματωδών με καθαριστικά που περιέχουν αιθανόλη.

Το κυβερνών κόμμα του Ερντογάν, το οποίο προωθεί συντηρητικές πολιτικές βασισμένες στις αρχές του Ισλάμ, αύξησε σημαντικά την φορολογία των οινοπνευματωδών ποτών. Το 2018 έγινε αύξηση 15,5%, το 2019 13,4% και τον περασμένο Ιούλιο η φορολογία αυξήθηκε κατά 6,9% επιπλέον.

Πηγή: RT