ΔΙΕΘΝΕΣ
15/06/2018 16:25 EEST | Updated 15/06/2018 17:01 EEST

Τραμπ: Δασμοί ύψους 25% σε κινεζικά προϊόντα τεχνολογίας αξίας 50 δισ. δολαρίων

Jonathan Ernst / Reuters

Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε σήμερα, Παρασκευή, ότι οι ΗΠΑ θα επιβάλουν δασμούς ύψους 25% σε κινεζικά προϊόντα αξίας 50 δισεκ. δολαρίων που σχετίζονται με την πνευματική ιδιοκτησία και την τεχνολογία και δεσμεύθηκε να επιβάλει περαιτέρω δασμούς εάν η ασιατική χώρα προχωρήσει σε αντίποινα.

Ο Τραμπ δήλωσε ότι η λίστα με τους δασμούς περιλαμβάνει προϊόντα από το στρατηγικό σχέδιο της Κίνας “Made in China 2025”, με στόχο να κυριαρχήσει η χώρα στις βιομηχανίες υψηλής τεχνολογίας, τα οποία θα «αποτελέσουν κινητήρια δύναμη για τη μελλοντική οικονομική ανάπτυξη της Κίνας αλλά θα πλήξουν την οικονομική ανάπτυξη για τις ΗΠΑ και πολλές άλλες χώρες».

Τα σχόλια της Κίνας δεν άργησαν, ακολούθησαν λίγα λεπτά μετά τη δήλωση του αμερικανού προέδρου. «Η Κίνα δεν επιθυμεί να ξεκινήσει έναν εμπορικό πόλεμο, αλλά η κινεζική πλευρά δεν έχει άλλη επιλογή παρά να αντιταχθεί σε αυτό, λόγω της συμπεριφοράς των Ηνωμένων Πολιτειών που θα βλάψει και τις δυο πλευρές», γράφει το Υπουργείο Εμπορίου της Κίνας στην ιστοσελίδα του.

«Θα εισαγάγουμε αμέσως δασμολογικά μέτρα της ίδιας κλίμακας και δύναμης. Όλα τα αποτελέσματα των διαπραγματεύσεων που είχαν επιτευχθεί προηγουμένως και από τις δυο πλευρές, θα ακυρωθούν».

 

(Με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ/ Jerusalem Post)

Sponsored Post