ΔΙΕΘΝΕΣ
21/12/2018 16:53 EET

Τραμπ: Ένα «shutdown» στην κυβέρνηση θα μπορούσε να «κρατήσει πολύ καιρό»

ASSOCIATED PRESS

Αντιμέτωπος με προθεσμία ως τα μεσάνυχτα για να αποφύγει μερικό «shutdown» (παύση λειτουργίας) της κυβέρνησης, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, είπε την Παρασκευή πως κάτι τέτοιο θα μπορούσε να διαρκέσει «πάρα πολύ καιρό», και επιχειρηματολόγησε πως οι Δημοκρατικοί του Κογκρέσου θα έχουν ευθύνες εάν δεν υπάρξει συμφωνία ως προς το αίτημά του για χρηματοδότηση του τείχους στα σύνορα Μεξικού- ΗΠΑ. 

Μόλις μια εβδομάδα πριν, ο Τραμπ έλεγε πως θα ήταν «περήφανος» να παύσει τη λειτουργία της κυβέρνησης, την οποία τώρα ελέγχουν οι Ρεπουμπλικανοί, στο όνομα της ασφάλειας των συνόρων. «Θα πάρω την ευθύνη. Θα είμαι αυτός που θα την κλείσει» είχε πει. 

Ωστόσο, καθώς περνούν οι ώρες, εν όψει της προθεσμίας ως τα μεσάνυχτα, ο Τραμπ επιδίωξε να θέσει σε νέο πλαίσιο το ζήτημα, και να καταστήσει τους Δημοκρατικούς αυτούς που δεν κάνουν πίσω ως προς τη διευθέτηση ενός ζητήματος που απειλεί εκατοντάδες χιλιάδες εργαζομένους της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, εν όψει των διακοπών του τέλους της χρονιάς. 

Επίσης, παρότρυνε τον Ρεπουμπλικανό επικεφαλής της Γερουσίας να συγκεντρώσει αρκετές ψήφους Δημοκρατικών για να στείλει ένα νομοσχέδιο που έχει περάσει από τη Βουλή των Αντιπροσώπων στον Λευκό Οίκο, ακόμα και αν είναι σχεδόν σίγουρο πως θα απορριφθεί στη Γερουσία. 

«Ο γερουσιαστής Μιτς ΜακΚόνελ θα έπρεπε να αγωνιστεί για το τείχος και την ασφάλεια των συνόρων όσο σκληρά έχει αγωνιστεί για οτιδήποτε. Θα χρειαστεί ψήφους Δημοκρατικών, αλλά όπως φάνηκε και στη Βουλή των Αντιπροσώπων, συμβαίνουν και καλά πράγματα. Αν δεν ψηφίσουν αρκετοί Δημοκρατικοί, θα πρόκειται για το shutdown των Δημοκρατικών!» έγραψε στο Twitter. 

Ταυτόχρονα, ο Τραμπ είπε πως αναμένει οι Δημοκρατικοί «πιθανότατα να ψηφίσουν κατά της ασφάλειας των συνόρων και του τείχους, αν και γνωρίζουν πως χρειάζεται επειγόντως. Αν οι Δημοκρατικοί ψηφίσουν όχι, θα υπάρξει shutdown που θα διαρκέσει για πάρα πολύ καιρό. Οι άνθρωποι δεν θέλουν ανοιχτά σύνορα και εγκληματικότητα!». 

Η Γερουσία έχει κληθεί ξανά σε συνεδρίαση για να εξετάσει ένα πακέτο που εγκρίθηκε από τους Ρεπουμπλικανούς της Βουλής των Αντιπροσώπων αργά την Πέμπτη, το οποίο περιλαμβάνει τα 5,7 δισ. δολάρια που θέλει ο Τραμπ για το τείχος με το Μεξικό. 

Οι γερουσιαστές πέρασαν το δικό τους διακομματικό νομοσχέδιο νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα για να συνεχίσει η κυβέρνηση τη λειτουργία της, με την ασφάλεια συνόρων στα υπάρχοντα επίπεδα, στα 1,3 δισ. δολάρια, αλλά όχι χρήματα για το τείχος. 

Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε πως ο Τραμπ δεν θα πάει στη Φλόριντα την Παρασκευή, όπως ήταν προσχεδιασμό για τις διακοπές των Χριστουγέννων, αν η κυβέρνηση σταματούσε να λειτουργεί. 

Πάνω από 800.000 ομοσπονδιακοί εργαζόμενοι θα πάρουν αναγκαστικά άδειες απουσίας ή θα πρέπει να εργαστούν αμισθί εάν δεν επιτευχθεί λύση πριν παύσει η χρηματοδότηση, τα μεσάνυχτα της Παρασκευής. 

Διακυβεύονται η χρηματοδότηση 9 εκ των 15 υπουργείων και δεκάδες υπηρεσίες, περιλαμβανομένων των υπουργείων Εσωτερικής Ασφαλείας, Μεταφορών, Εσωτερικών, Γεωργίας, Εξωτερικών και Δικαιοσύνης, καθώς και εθνικά πάρκα και δάση. 

Πολλές υπηρεσίες, περιλαμβανομένων του Πενταγώνου, λαμβάνουν χρηματοδότηση για το έτος και θα συνεχίσουν να λειτουργούν κανονικά. Η ταχυδρομική υπηρεσία, η οποία έχει φόρτο εργασίας την περίοδο των διακοπών λόγω παραδόσεων πακέτων, δεν θα επηρεαστεί από «shutdown» στην κυβέρνηση επειδή αποτελεί ανεξάρτητη υπηρεσία. 

Η συγκεκριμένη κρίση θα είναι μια από τις τελευταίες πράξεις της Βουλής των Αντιπροσώπων όπου οι Ρεπουμπλικανοί έχουν την πλειοψηφία, πριν παραδώσουν τον έλεγχο στους Δημοκρατικούς τον Ιανουάριο. 

Το Κογκρέσο φαινόταν να οδεύει προς την έγκριση της χρηματοδότησης, αλλά υπήρξε αναταραχή όταν ο Τραμπ, μετά από έντονα (και σπάνια) «πυρά» από συντηρητικούς υποστηρικτές, δήλωσε την Πέμπτη πως δεν θα υπέγραφε νομοσχέδιο χωρίς τη χρηματοδότηση. Οι συντηρητικοί θέλουν να συνεχίσουν τη μάχη, και προειδοποιούν πως μια στροφή ως προς τις επανειλημμένες υποσχέσεις του Τραμπ για μείωνε τις πιθανότητες επανεκλογής του το 2020, καθώς και άλλων Ρεπουμπλικανών. 

Sponsored Post