ΔΙΕΘΝΕΣ
25/11/2021 20:11 EET

Τσεχία-κορονοϊός: Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω έξαρσης της πανδημίας

Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης επιτρέπει στην κυβέρνηση να δίνει εντολή για περιοριστικά μέτρα στη δημόσια ζωή.

SOPA Images via Getty Images

Η τσεχική κυβέρνηση κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για 30 ημέρες λόγω της έξαρσης των κρουσμάτων κορονοϊού, όπως μετέδωσε την Πέμπτη η δημόσια τσεχική τηλεόραση.

Η τσεχική κυβέρνηση έδωσε εντολή τα εστιατόρια, τα μπαρ και τα κλαμπ να κλείνουν νωρίς, στις 10 το βράδυ, και το μέτρο θα αρχίσει να ισχύει από αύριο, Παρασκευή. Επίσης απαγόρευσε όλες τις χριστουγεννιάτικες αγορές. Η κυβέρνηση θα περιορίσει τις συναθροίσεις καθώς προσπαθεί να μειώσει την ταχεία έξαρση των κρουσμάτων Covid-19, η οποία θέτει ξανά υπό πίεση τα νοσοκομεία.

Οι Τσέχοι κατέγραψαν πάνω από 25.000 νέα κρούσματα, ρεκόρ, την Τρίτη (23 Νοεμβρίου) και κατά μέσο όρο 1.516 καθημερινά κρούσματα COVID-19 ανά εκατομμύριο πληθυσμού την περασμένη εβδομάδα.

Ο υπουργός Υγείας Άνταμ Βόιτεκ είπε ότι οι περιορισμοί στοχεύουν σε μέρη με υψηλές συγκεντρώσεις ανθρώπων, τα οποία, όπως είπε, η κυβέρνηση θεωρεί ως τον «υψηλότερο κίνδυνο».

Τα όρια στα μπαρ και τις εκδηλώσεις προστίθενται σε παλαιότερους περιορισμούς που ήδη απαγορεύουν σε άτομα που δεν έχουν εμβολιαστεί ή αναρρώσει από COVID την είσοδο σε μέρη όπως παμπ, εστιατόρια, κινηματογράφους, κομμωτήρια και γυμναστήρια.

Νωρίτερα την Πέμπτη, ασθενείς μεταφέρθηκαν στην Πράγα από το Μπρνο, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας.

Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Υγείας, υπάρχουν σχεδόν 6.000 ασθενείς με κορονοϊό στα νοσοκομεία και περίπου 850 στην εντατική. Τα δεδομένα έδειξαν ότι το 70% των ασθενών σε εντατική θεραπεία ήταν ανεμβολίαστοι.

Η Τσεχική Δημοκρατία έχει εμβολιάσει το 58,5% του συνολικού πληθυσμού, κάτω από τον μέσο όρο της ΕΕ που είναι 65,8%, σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων.

Πηγή: Reuters