Τσίπρας: Επικοινωνία με αρχηγούς για την απαγόρευση της πορείας του Πολυτεχνείου

Είναι τεράστιο λάθος ένα ζήτημα δημόσιας υγείας να το διαχειρίζεται η κυβέρνηση με καταστολή, λένε στην Κουμουνδούρου.
Eurokinissi

Επικοινωνία με τους αρχηγούς των άλλων κομμάτων θα έχει αύριο, Δευτέρα, ο Αλέξης Τσίπρας μετά την απαγόρευση της πορείας του Πολυτεχνείου. Ο ΣΥΡΙΖΑ αντέδρασε έντονα παρά το ότι έχει ανακοινώσει πως δεν θα οργανώσει και δεν θα συμμετάσχει σε πορεία. Η αξιωματική αντιπολίτευση διαπιστώνει ότι η κυβέρνηση προκαλεί τεχνητή ένταση. Είναι τεράστιο λάθος ένα ζήτημα δημόσιας υγείας να το διαχειρίζεται με καταστολή, λένε στην Κουμουνδούρου.

ΣΥΡΙΖΑ: Με κανένα πρόσχημα δεν αναστέλλεται το Σύνταγμα

Σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνει ότι καμία κυβέρνηση και με κανένα πρόσχημα δεν μπορεί να αναστέλλει το Σύνταγμα με απόφαση του αρχηγού της ΕΛΑΣ.

«Με απόλυτο σεβασμό στις ιδιαίτερες υγειονομικές συνθήκες ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία από την πρώτη στιγμή δήλωσε ότι ο φετινός εορτασμός της εξέγερσης του Νοέμβρη δεν μπορεί και δε πρέπει να γίνει όπως όλα τα προηγούμενα χρόνια. Δηλαδή με τη μαζική συμμετοχή πολιτών και την διεξαγωγή της πορείας προς την πρεσβεία των Η.Π.Α.», υπογραμμίζει ο ΣΥΡΙΖΑ και συνεχίζει: «η προστασία της ανθρώπινης ζωής και το αίσθημα κοινωνικής αλληλεγγύης μας επιβάλλει να τιμήσουμε την εξέγερση της νεολαίας με διαφορετικούς τρόπους και τηρώντας όλες τις απαραίτητες προφυλάξεις για τη προστασία της δημόσιας υγείας.

Η κυβέρνηση της Ν.Δ. όμως, έχοντας χάσει εντελώς τον έλεγχο τόσο στο ζήτημα της πανδημίας όσο και σε αυτό της οικονομίας, προσπαθεί με αφορμή το Πολυτεχνείο να στήσει ένα τεχνητό σκηνικό έντασης προκειμένου να αλλάξει την ατζέντα από τις εγκληματικές της ευθύνες για την εξέλιξη της πανδημίας. Κάνει μια απέλπιδα προσπάθεια να εμφανίσει ένα ζήτημα δημόσιας υγείας ως ζήτημα καταστολής πολιτικών ελευθεριών και δημοκρατικών δικαιωμάτων. Κάνει τεράστιο λάθος».

«Ο αδιανόητος εφησυχασμός της κυβέρνησης για τη δημόσια υγεία και η εγκληματική της αδράνεια τους προηγούμενους μήνες δεν αντικαθίστανται με το όψιμο ενδιαφέρον και τον αυταρχισμό», τονίζει ο ΣΥΡΙΖΑ και προσθέτει: «ιδίως όταν έχει αφήσει τα νοσοκομεία με λιγότερους εργαζόμενους, έχει αρνηθεί τη μαζικής συνταγογράφηση των τεστ, τη λήψη ουσιαστικών μέτρων προστασίας στα σχολεία, στους εργασιακούς χώρους και έχει αφήσει για μήνες χιλιάδες πολίτες να συνωστίζονται καθημερινά στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς».

Ν. Φίλης: Κλείνουν το μάτι στο χρυσαυγιτισμό

Σημειώνεται ότι και ο βουλευτής Νίκος Φίλης διαφωνεί με την απαγόρευση της πορείας εκτιμώντας ότι η κυβέρνηση κλείνει το μάτι στο χρυσαυγιτισμό. «Το Πολυτεχνείο δεν είναι μια «κρατική» γιορτή, όπως η 25η Μαρτίου και άλλες επέτειοι που το κράτος έχει την πρωτοβουλία εορτασμού. Το Πολυτεχνείο γιορτάζεται με πρωτοβουλία φορέων. Για αυτό είναι απαράδεκτο ότι αντί η κυβέρνηση να κάνει διάλογο με τους διοργανωτές, επιλέγει τα «αποφασίζουμε και διατάσσουμε» που θυμίζουν χούντα, Ζαγοριανάκο και 1973. Μόνο η καθαρεύουσα λείπει!», υπογραμμίζει.