ΠΟΛΙΤΙΚΗ
23/05/2019 22:24 EEST | Updated 23/05/2019 22:39 EEST

Τσίπρας: Σκέψεις για αύξηση της εθνικής σύνταξης κατά 50 ευρώ το 2020

Ολα όσα είπε ο πρωθυπουργός στη συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό STAR.

Αύξηση 50 ευρώ σε όλες τις συντάξεις εξετάζει η κυβέρνηση, όπως αποκάλυψε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σε συνέντευξή του στην τηλεόραση του STAR. Ξεκαθάρισε όμως ότι για να εφαρμοστεί αυτή η πολιτική δεν αρκεί να έχει 153 βουλευτές στη Βουλή, αλλά χρειάζεται και η λαϊκή εμπιστοσύνη. «Τώρα αρχίζει η ευθύνη των πολλών», είπε εμφατικά. Ωστόσο προειδοποίησε πως «αν έχουμε έναν συσχετισμό που δίνει επιβράβευση στη ΝΔ, που θέλει τα μέτρα ελάφρυνσης να μην έχουν μόνιμο χαρακτήρα, το σχέδιο αυτό θα λάβει λαϊκή νομιμοποίηση».

Συγκεκριμένα ο πρωθυπουργός είπε ότι υπάρχει η σκέψη στην κυβέρνηση και η πιθανότητα να δοθεί τον επόμενο χρόνο αύξηση 50 ευρώ στην εθνική σύνταξη, η οποία θα αφορά όλους τους συνταξιούχους και όχι μόνο την κατώτατη σύνταξη. Επεσήμανε δε ότι τα 50 ευρώ στους χαμηλοσυνταξιούχους των 500 ευρώ σημαίνουν αύξηση της τάξης του 10%.

Η νέα οικονομική πολιτική

«Σήμερα έχουμε τη δυνατότητα να σχεδιάσουμε μια νέα οικονομική πολιτική πολύ λιγότερης λιτότητας, ελαφρύνσεων για τους πολλούς και στήριξης των αδυνάμων, ιδίως αυτών που επλήγησαν ιδιαίτερα στα χρόνια της κρίσης», είπε χαρακτηριστικά ο Αλ. Τσίπρας αποφεύγοντας να δεσμευτεί για επαναχορήγηση του ΕΚΑΣ. «Εμείς έχουμε καταθέσει ένα σχέδιο και λέμε ότι από εδώ και πέρα θα έχουμε ελαφρύνσεις, θα έχουμε την υπεραπόδοση της οικονομίας να πηγαίνει στους πιο αδύναμους, θα έχουμε σε μόνιμη βάση τη 13η σύνταξη, θα έχουμε μειώσεις στη φορολογία και από το 2020 ακόμα μεγαλύτερες μειώσεις στη φορολογία», τόνισε περιγράφοντας το πλαίσιο των επόμενων πολιτικών αναδιανομής.

Ο πρωθυπουργός δεν έκρυψε ότι η περικοπή του ΕΚΑΣ ήταν μια πολύ σκληρή απόφαση και υπενθύμισε ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ βρήκε την συ7γκεκριμένη πρόταση στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης, επειδή η κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου δεν είχε κλείσει την 5η αξιολόγηση.

Η εκτίμηση του Αλ. Τσίπρας είναι ότι «οι παροχές σε συντάξεις επί των ημερών μας από το 2015 και μετά έχουν μια αύξηση γύρω στα 245 ευρώ ετησίως για τον κάθε συνταξιούχο με μέση σύνταξη». Μάλιστα χαρακτήρισε ως «λαθροχειρία» τον ισχυρισμό της αντιπολίτευσης ότι μειώθηκε το εισόδημα των συνταξιούχων. Υπενθύμισε δε ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ διένειμε κοινωνικό μέρισμα το 2016, το 2017 και το 2018, ενώ έδωσε και αυξήσεις στους χαμηλοσυνταξιούχους.
Αναφερόμενος στα θετικά μέτρα που ήδη ισχύουν (13η σύνταξη, μείωση ΦΠΑ σε τρόφιμα, εστίαση, ενέργεια) ο Αλ. Τσίπρας εκτίμησε ότι θα δημιουργήσουν δυνατότητες για υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης με αύξηση της κατανάλωσης. «Και εγώ και ο Ευκλ. Τσακαλώτος, με βάση και τη συσσωρευμένη εμπειρία των προηγούμενων χρόνων, εκτιμούμε ότι είναι πολύ πιθανό στο τέλος του χρόνου να διαμορφωθούν εκείνες οι συνθήκες για ακόμα περισσότερο δημοσιονομικό χώρο και ακόμα περισσότερα μέτρα στήριξης των αδυνάμων», ανέφερε.
Όσον αφορά τις πολιτικές εξελίξεις ο Αλ. Τσίπρας κράτησε κλειστά τα χαρτιά του. «Είναι τόσο μικρό το πολιτικό διάστημα, δεν έχει νόημα», απάντησε όταν ρωτήθηκε αν θα προκληθούν πολιτικές εξελίξεις από ένα αρνητικό αποτέλεσμα. Παραδέχθηκε όμως ότι το αποτέλεσμα της αναμέτρησης θα παίξει σημαντικό ρόλο για την επόμενη ημέρα.