Τσίπρας: Θα ζητήσω από τον Καμμένο να στηρίξει την κυβέρνηση και να μην κάνει το χατίρι του Μητσοτάκη

Τα κυριότερα σημεία της συνέντευξης του πρωθυπουργού στο OPEN TV
Youtube

Ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή πριν από την κύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών θα ζητήσει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας αν ο Πάνος Καμμένος αποσύρει την στήριξή του προς την κυβέρνηση. Ο Αλ. Τσίπρας με την συνέντευξή του στο ΟΡΕΝ έκανε βήματα που ξεκαθαρίζουν το θολό πολιτικό τοπίο.

Έτσι είπε ότι:

1) σχεδιάζει να φέρει την συμφωνία των Πρεσπών στην ελληνική Βουλή εντός 10ημέρου από την ώρα που θα ολοκληρωθούν οι διαδικασίες στα Σκόπια.

2) αν ο Πάνος Καμμένος την Παρασκευή αποσύρει την στήριξή του προς την κυβέρνηση, θα ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης από την Βουλή πριν φέρει προς κύρωση την συμφωνία των Πρεσπών.

3) αν βρεθεί χωρίς πλειοψηφία 151 εδρών στη Βουλή, θα οδηγήσει τη χώρα «συντεταγμένα» σε εκλογές.

«Συνταγματικό πρόβλημα δεν θα έχω, αλλά είναι προφανές ότι υπάρχει πολιτικό πρόβλημα. Σε αυτή την εκδοχή, που την θεωρώ απίθανη, θα προχωρήσει εν ευθέτω, χρόνο και απόλυτα συντεταγμένα σε πρόωρη προσφυγή στις κάλπες. Με γνώμονα και με κριτήριο την οικονομική σταθερότητα, την ολοκλήρωση της συνταγματικής αναθεώρηση, τις σχέσεις της Εκκλησίας με το κράτος, την προστασία της πρώτης κατοικίας, τις 120 δόσεις, την αύξηση του κατώτατου μισθού» είπε χαρακτηριστικά ο Αλ. Τσίπρας για τις πρόωρες εκλογές.

Για την συμφωνία των Πρεσπών ο πρωθυπουργός επεσήμανε πως «μόλις γίνει η κοινοποίηση στο υπουργείο Εξωτερικών με ρηματική διακοίνωση άμεσα θα δώσω στον πρόεδρο της Δημοκρατίας και τα κόμματα την συμφωνία και αμέσως θα συνεννοηθώ, με τον πρόεδρο της Βουλής» ανέφερε προσδιορίζοντας τις εξελίξεις «προς το τέλος της επόμενης εβδομάδος».

Όσον αφορά τον Π. Καμμένο ο Αλ. Τσίπρας τόνισε: «πιστεύω, ότι δεν θα το κάνει (να αποσύρει την εμπιστοσύνη του από την κυβέρνηση) διότι δεν θα επιλέξει να ρίξει νερό στο μύλο των αντιπάλων της κυβέρνησης που μας πολέμησαν 4 χρόνια. Δεν θα στηρίξει τα σχέδια του Μητσοτάκη. Αυτό θα του ζητήσω την Παρασκευή που θα τον συναντήσω».

«Θα ζητήσετε ψήφο εμπιστοσύνης;» ρωτήθηκε ο Αλ. Τσίπρας και απάντησε: «προφανώς. Ξέρετε εγώ, κοιμάμαι ήσυχος τα βράδια. Θα αναλάβω την ευθύνη μου και το ίδιο θα κάνουν οι ίδιοι». «Αν το αφήσει ανοικτό και δεν βγει με σαφήνεια να πει ότι στηρίζει την κυβέρνηση θα πάμε στη Βουλή και οι βουλευτές θα πάρουν την ευθύνη τους» πρόσθεσε ο πρωθυπουργός ξεκαθαρίζοντας ότι «δεν κάνουμε συμφωνίες κάτω, από το τραπέζι. Δεν κινήθηκα ποτέ με συμφωνίες κάτω από το τραπέζι».

Ο Αλ. Τσίπρας αποκάλυψε ότι θα πρότεινε και πάλι τον Προκόπη Παυλόπουλο για Πρόεδρο της Δημοκρατίας. «Απολύτως ναι. Ήταν ένας Πρόεδρος που αποδείχθηκε καλή επιλογή αν και δεν προέρχεται από τον δικό μου κομματικό χώρο» είπε εμφατικά.

Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε λάθος την ανάρτηση του Π. Πολάκη για τους δικαστές αλλά τόνισε ότι «δεν θα είμαι εγώ, δεν θα είναι η κυβέρνησή μου που θα κουκουλώσει υποθέσεις».

Δημοφιλή