Αλλες 10.000 προσλήψεις στο Δημόσιο μετά την συμφωνία Τσίπρα - Ιερώνυμου

Τζανακόπουλος για συμφωνία Τσίπρα -Ιερώνυμου: Ανοίγει ο δρόμος για 10.000 προσλήψεις

Με το πλαίσιο συμφωνίας κυβέρνησης – Εκκλησίας «αδειάζουν» περίπου 10.000 θέσεις στο Δημόσιο, όμως αυτές δεν θα καλυφθούν το 2019 αλλά από το 2020 και με βάση τα οικονομικά δεδομένα. Αυτή την θέση της κυβέρνησης μετέφερε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων, ενώ ταυτόχρονα κάλεσε τα κόμματα της αντιπολίτευσης να στηρίξουν το πλαίσιο συμφωνίας Τσίπρα – Ιερώνυμου και να μην υποκύπτουν στις σειρήνες της ακροδεξιάς παραδοξολογίας.

Ο Δ. Τζανακόπουλος επεσήμανε ότι όντως η αποχώρηση των ιερέων από το δημόσιο «μας δίνει την δυνατότητα να συμπληρώσουμε αυτές τις θέσεις», αλλά ξεκαθάρισε ότι «δεν θα γίνουν 10.000 προσλήψεις το 2019». Για το επόμενο έτος έχουν προγραμματιστεί οι προσλήψεις 4.500 εκπαιδευτικών για την ειδική αγωγή, καθηγητών, γιατρών και η μονιμοποίηση των εργαζομένων στο «Βοήθεια στο Σπίτι», εξήγησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Ακόμη ο Δ. Τζανακόπουλος διευκρίνισε ότι η ρύθμιση που συμφωνήθηκε «δεν αφορά τα περιουσιακά δικαιώματα του Πατριαρχείου αλλά της Εκκλησίας της Ελλάδος», ενώ διαφώνησε με την κριτική Φίλη.

«Η ΝΔ υιοθετεί την ακροδεξιά κουλτούρα του ανορθολογισμού και της παραδοξολογίας»

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κάλεσε «όλες τις πολιτικές δυνάμεις να υποστηρίξουν αυτή την ιστορική πρωτοβουλία που διευθετεί μια από τις πιο περίπλοκες νομικές και πραγματικές εκκρεμότητες, ίσως την πιο περίπλοκη, στην ιστορία του ελληνικού κράτους». Και στρέφοντας την κριτική του προς τη ΝΔ επεσήμανε ότι «είναι απολύτως εκτός λογικής και πλήρως πολιτικά ανεύθυνο, να οδηγούνται κάποιες πολιτικές δυνάμεις σε διαστρεβλώσεις και εξαλλοσύνες, που δεν συνάδουν με την βαρύτητα, τη σοβαρότητα και την ιστορικότητα της συμφωνίας αυτής. Επιφυλάξεις, επισημάνσεις και διαφοροποιήσεις, είναι προφανώς και θεμιτές και εύλογες σε ένα τόσο περίπλοκο ζήτημα. Αυτό που δεν είναι ούτε εύλογο ούτε θεμιτό είναι η διαστρέβλωση, η παραμόρφωση και τα γραφικά ψεύδη».

Ο Δ. Τζανακόπουλος σχολίασε τις θέσεις στελεχών της ΝΔ για κατάργηση των Χριστουγέννων ή αφαίρεση του σταυρού από τη σημαία τονίζοντας ότι «πρόκειται για ανεύθυνη και ασόβαρη πρακτική, που δεν συμβάλλει στον πολιτικό διάλογο και επί της ουσίας επιβεβαιώνει την εκτίμηση μας ότι η ΝΔ, όχι απλώς σέρνεται στις ακροδεξιές θέσεις των Βορίδη – Γεωργιάδη, αλλά πολύ περισσότερο υιοθετεί την ακροδεξιά κουλτούρα του ανορθολογισμού και της παραδοξολογίας».

Μάλιστα αναφερόμενος και στην συνταγματική αναθεώρηση ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε πως η ΝΔ δεν δείχνει «υπευθυνότητα και καθαρές τοποθετήσεις». «Ο Κ. Μητσοτάκης ούτε χθες ξεκαθάρισε τη θέση του ως προς την στάση που θα κρατήσει στην κορυφαία αυτή κοινοβουλευτική διαδικασία» υπογράμμισε και συμπέρανε ότι «η αμφίσημη στάση του σχετίζεται με την αμηχανία του μπροστά στην πρόταση για την τροποποίηση του άρθρου 86 του Συντάγματος και την ενδόμυχη επιθυμία του να μην καταργηθεί η σύντομη παραγραφή για τα ποινικά αδικήματα των υπουργών».

Η εκτίμηση του Δ. Τζανακόπουλου είναι ότι «κάτω από την κατακραυγή σύσσωμης της κοινωνίας και την πολιτική πίεση ο Κ. Μητσοτάκης είτε θα αναγκαστεί να συμφωνήσει είτε θα ανακαλύψει κάποιο πρόσχημα για να μη συμμετέχει στην διαδικασία».