Τζον Κυριακού: Πήγα στη φυλακή επειδή αποκάλυψα τα βασανιστήρια της CIA. Αντίθετα, η Χάσπελ τα κάλυψε

NBC NewsWire via Getty Images

Ο Ελληνοαμερικανός Τζον Κυριακού είναι πρώην αξιωματούχος της αντιτρομοκρατικών υπηρεσιών της CIA και πρώην κύριος ερευνητής στην Επιτροπή Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας. Επιπλέον, είναι συμπαρουσιαστής της εκπομπής «Loud and Clear» στον ραδιοφωνικό σταθμό Sputnik.

O Κυριακού σε επιστολή του στη Washington Post αποκαλύπτει τα βασανιστήρια της CIA και το ρόλο της Τζίνα Χάσπελ στην υπόθεση:

«Βρισκόμουν στο αρχηγείο της CIA στο Λάνγκλεϊ στις 11 Σεπτεμβρίου του 2001. Όπως όλοι οι Αμερικάνοι, αισθάνθηκα πόνο και θλίψη και προσφέρθηκα εθελοντικά να ταξιδέψω στο εξωτερικό για να βοηθήσω στο να οδηγηθούν οι ηγέτες της Αλ Κάιντα στη δικαιοσύνη.

Ήμουν επικεφαλής των αντιτρομοκρατικών επιχειρήσεων στο Πακιστάν από τον Ιανουάριο έως τον Μάιο του 2002. Η ομάδα μου κατέλαβε δεκάδες μαχητές της Αλ Κάιντα, συμπεριλαμβανομένων και διοικητών βασικών στρατοπέδων εκπαίδευσης. Ένας από τους μαχητές, στη σύλληψη του οποίου είχα σημαντικό ρόλο, ήταν ο Αμπού Ζουμπάιντα, που λανθασμένα την εποχή εκείνη θεωρούνταν ως τρίτος στην ιεραρχία της ομάδας των μαχητών.

Ήδη από τον Μάιο, η CIA είχε αποφάσισε να τον βασανίσει. Όταν επέστρεψα στο αρχηγείο της CIA εκείνο τον μήνα, ένας ανώτερος αξιωματικός στο Κέντρο Αντιτρομοκρατίας με ρώτησε αν ήθελα να ”εκπαιδευτώ στη χρήση ενισχυμένων τακτικών ανάκρισης”. Δεν είχαν ξανακούσει αυτόν τον όρο και ρώτησα τη σημασία του. Μετά από μια σύντομη εξήγηση, αρνήθηκα. Είπα ότι αντιμετώπιζα ηθικό πρόβλημα με τον βασανισμό και ότι - παρά την κρίση του Υπουργείου Δικαιοσύνης – θεωρούσα ότι είναι παράνομο.

Δυστυχώς, υπήρχαν πολλοί άνθρωποι στην κυβέρνηση των ΗΠΑ που ήταν ιδιαίτερα πρόθυμοι να επιτρέψουν τη συνέχεια αυτής της πρακτικής. Ένας από αυτούς ήταν η Τζίνα Χάσπελ, την οποία ο Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ όρισε πρόσφατα ως την επόμενη διευθύντρια της CIA.

Η τοποθέτηση της Χάσπελ, ως υπεύθυνη της CIA, θα αναιρούσε τις προσπάθειες του οργανισμού - και του έθνους - να απορρίψει τα βασανιστήρια. Το μήνυμα που στέλνεται στο προσωπικό της CIA είναι απλό: Να συμμετέχετε σε εγκλήματα πολέμου, σε εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και θα πάρετε προαγωγή. Μην ανησυχείτε για το νόμο. Μην ανησυχείτε για την ηθική ή για το γεγονός ότι τα βασανιστήρια δεν είναι καν αποτελεσματικά. Κάντε τα και θα σας καλύψουμε. Επιπλέον, μπορείτε να καταστρέψετε τα αποδεικτικά στοιχεία.

Τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης τη χαρακτηρίζουν ως την «ώριμη βετεράνο των πληροφοριών». Η Χάσπελ εργαζόταν στη CIA εδώ και 33 χρόνια, τόσο στο αρχηγείο όσο και στις ανώτερες θέσεις στο εξωτερικό. Η τωρινή αναπληρώτρια διευθύντρια, προσπάθησε πολύ να μείνει έξω από τα φώτα της δημοσιότητας. Ο Μάικ Πομπέο, ο απερχόμενος διευθυντής της CIA και παραιτηθείς Υπουργός Εξωτερικών, δηλώνει ότι λατρεύει την «εκπληκτική της ικανότητα να ολοκληρώνει υποθέσεις και να εμπνέει τους γύρω της».

Είμαι βέβαιος ότι μερικοί αυτό το πιστεύουν. Αλλά πολλοί από εμάς που γνώρισαν και δούλεψαν μαζί της την ονόμαζαν ”ματωμένη Τζίνα”.

Η CIA δεν θα μου επιτρέψει να επαναλάβω το βιογραφικό της ή τις ήδη γνωστές λεπτομέρειες για το πώς η δουλειά της ταιριάζει στο πρόγραμμα βασανιστηρίων του οργανισμού, αποκαλώντας αυτά τα στοιχεία ως ”απόρρητα”. Μπορώ όμως να πω ότι η Χασπέλ υπήρξε προστατευόμενη και επικεφαλής προσωπικού του Χοσέ Ροντρίγκεζ, του διαβόητου πρώην αναπληρωτή διευθυντή επιχειρήσεων της CIA και πρώην διευθυντή του Κέντρου Αντιτρομοκρατίας. Και τελικά ότι ο Ροντρίγκεζ ανέθεσε στη Χάσπελ να διατάξει την καταστροφή των βιντεοσκοπημένων τεκμηρίων για τον βασανισμό του Ζουμπάιντα. Το Υπουργείο της Δικαιοσύνης το διερεύνησε, αλλά κανείς δεν κατηγορήθηκε ποτέ για το περιστατικό.

Αξιωματούχοι της CIA και ψυχολόγοι που εργάζονταν στον οργανισμό, άρχισαν να βασανίζουν τον Ζουμπάιντα την 1η Αυγούστου του 2002. Υποτίθεται ότι οι τεχνικές θα είχαν αυξητική κλιμάκωση, ξεκινώντας με χτύπημα με την παλάμη στην κοιλιά ή το πρόσωπο. Αλλά οι υπάλληλοι εκεί που ο Ζουμπάιντα βρισκόταν υπό κράτηση, αποφάσισαν να ξεκινήσουν με την πιο σκληρή μέθοδο.

Προκάλεσαν σχεδόν πνιγμό, ρίχνοντας νερό στο κεφάλι του Ζουμπάιντα ώστε να μην μπορεί να αναπνεύσει, 83 φορές. Αργότερα δεν τον άφησαν να κοιμηθεί. Τον κράτησαν κλειδωμένο σε ένα μεγάλο κλουβί σκυλιών για εβδομάδες. Τον κλείδωσαν σε ένα κιβώτιο μεγέθους φέρετρου και, γνωρίζοντας ότι φοβόταν υπερβολικά τα έντομα, τα έβαλαν μαζί του.

Ο Ροντρίγκεζ θα έλεγε αργότερα στους δημοσιογράφους ότι τα βασανιστήρια ήταν αποτελεσματικά και ότι ο Ζουμπάιντα έδωσε ουσιαστικές πληροφορίες που απέτρεψαν επιθέσεις και έσωσαν ζωές Αμερικανών. Γνωρίζουμε, χάρη στην έκθεση της Επιτροπής Πληροφοριών της Γερουσίας για τα βασανιστήρια της CIA και την προσωπική μαρτυρία του ανακριτή του FBI Αλι Σουφαν, ότι αυτό ήταν αναληθές.

Γνώριζα τι συνέβαινε στον Ζουμπάιντα, λόγω της θέσης μου τότε στις επιχειρήσεις της CIA. Κράτησα το στόμα μου κλειστό για όλα αυτά, ακόμα και αφού έφυγα από τη CIA το 2004. Αλλά το 2007 δεν άντεξα πλέον.

Τον Δεκέμβριο του 2007, έδωσα μια συνέντευξη στο ABC News, όπου είπα ότι η CIA βασανίζει τους φυλακισμένους της, ότι τα βασανιστήρια αποτελούσαν επίσημη κυβερνητική πολιτική των ΗΠΑ και ότι η πολιτική αυτή είχε εγκριθεί προσωπικά από τον πρόεδρο. Το FBI άρχισε να με διερευνά αμέσως.

Ένα χρόνο αργότερα, το Υπουργείο Δικαιοσύνης κατέληξε στο συμπέρασμα ότι δεν είχα διαπράξει έγκλημα. Αλλά η ηγεσία της CIA ήταν ακόμα εξαγριωμένη που αποκάλυψα τα μυστικά του οργανισμού. Ζήτησε λοιπόν από το νέο Υπουργείο Δικαιοσύνης του Ομπάμα να ”ανοίξει” ξανά την υπόθεση εναντίον μου. Τρία χρόνια αργότερα βρέθηκα κατηγορούμενος για πέντε κακουργήματα, συμπεριλαμβανομένων τριών για κατασκοπεία. Φυσικά, δεν είχα διαπράξει καμιά κατασκοπεία και οι κατηγορίες αποσύρθηκαν, μόνο όμως αφού συμφώνησα να δεχθώ μια μικρότερης κλίμακας κατηγορία. Έμεινα στη φυλακή 23 μήνες για αυτά που αποκάλυψα.

Φυλακίστηκα επειδή αποκάλυψα το πρόγραμμα βασανιστηρίων, η Χάσπελ πρόκειται να προαχθεί παρά τη σύνδεσή της με αυτό. Η κίνηση του Τράμπ πλήττει το ηθικό των αξιωματούχων της CIA που αναγνωρίζουν ότι τα βασανιστήρια είναι λάθος. Ανακουφίζει εκείνους που εξακολουθούν να πιστεύουν ότι η ”προχωρημένη ανάκριση” είναι κατά κάποιο τρόπο αποδεκτή. Μίλησα με έναν ανώτερο αξιωματούχο την προηγούμενη εβδομάδα, ο οποίος είπε: ”Όσο αλλάζουν τα πράγματα, τόσο παραμένουν τα ίδια”. Οι αντίπαλοι των βασανιστηρίων διακατέχονται από ηττοπάθεια.

Το νόημα του διορισμού της Χάσπελ δεν θα μείνει αναξιοποίητο ούτε από τους εχθρούς μας. Το πρόγραμμα βασανιστηρίων στις στρατιωτικές φυλακές του Ιράκ, συγκαταλέγονταν στα σημαντικότερα εργαλεία στρατολόγησης που είχε ποτέ η Αλ Κάιντα, το Ισλαμικό Κράτος και άλλοι εχθρικοί παράγοντες. Έσπειρε ακόμα μεγαλύτερο μίσος για τις ΗΠΑ και ενέτεινε τις αντιδράσεις τους. Δεν ήταν τυχαίο το γεγονός ότι το ισλαμικό κράτος έβαλε τους φυλακισμένους να παρελαύνουν μπροστά σε κάμερες φορώντας πορτοκαλί φόρμες (όπως εκείνες που φορούσαν οι κρατούμενοι στο Γκουαντάναμο), πριν τους αποκεφαλίσουν.

Θέλουμε να παραμείνουμε ένα έθνος που βασανίζει ανθρώπους, όπως η Βόρεια Κορέα, η Κίνα και το Ιράν; Είμαστε υπερήφανοι για την εποχή που εμείς αρπάζαμε ανθρώπους από μια χώρα και τους στέλναμε σε μια άλλη για ανάκριση σε μυστικές φυλακές; Θέλουμε να είμαστε η χώρα που κηρύσσει κυνικά τα ανθρώπινα δικαιώματα και στη συνέχεια παραβιάζει αυτά τα ίδια δικαιώματα όταν νομίζουμε ότι κανένας δεν μας παρακολουθεί;

Η χώρα μας δεν μπορεί να αντέξει κάτι τέτοιο. Δεν μπορούμε να το παραβλέψουμε. Δεν μπορούμε να ανταμείβουμε τους βασανιστές. Η Χάσπελ δεν δικαιούται να διευθύνει την CIA».

Πηγή: Washington Post