UFO στην Ουκρανία εν καιρώ πολέμου: Τι απαντούν οι αρχές για τις αναφορές

Ανακοίνωση από την Εθνική Ακαδημία Επιστημών της Ουκρανίας και σχόλια από αστροφυσικό του Χάρβαρντ.
TorriPhoto via Getty Images

Αίσθηση είχε προκαλέσει πρόσφατη αναφορά για «άγνωστα εναέρια φαινόμενα» (UAP, όπως αποκαλούνται πλέον από τις ΗΠΑ- γνωστά επί δεκαετίες ως UFO, «άγνωστης ταυτότητας ιπτάμενα αντικείμενα», ή ΑΤΙΑ) στους ουρανούς της Ουκρανίας εν μέσω του πολέμου των τελευταίων μηνών- ωστόσο η Εθνική Ακαδημία Επιστημών της Ουκρανίας αποκήρυξε τη συγκεκριμένη αναφορά σε ανακοίνωσή της, κάνοντας λόγο για «σημαντικά λάθη» στις μεθόδους και τα αποτελέσματα.

Την αναφορά είχαν δημοσιεύσει στα μέσα του Σεπτεμβρίου ερευνητές του Κύριου Αστρονομικού Αστεροσκοπείου, κάνοντας λόγο για «σημαντικό αριθμό αντικειμένων η φύση των οποίων δεν είναι ξεκάθαρη», περιλαμβανομένων των αποκαλούμενων «φαντασμάτων» που εμφανίζονταν κατάμαυρα στον ουρανό και φαίνονταν να πετούν με ταχύτητες μέχρι και 53.000 χλμ/ ώρα- πιο γρήγορα και από διηπειρωτικό βαλλιστικό πύραυλο. Οι ερευνητές έκαναν λόγο για UAP- ωστόσο εκ των πραγμάτων πρέπει να λαμβάνεται υπόψιν στο συγκεκριμένο θέμα πως οι παρατηρήσεις αυτές έγιναν εν καιρώ πολέμου, όπου χρησιμοποιούνται ευρέως drones, πύραυλοι, πυροβολικό και δορυφόροι.

Στην ανακοίνωσή της η Εθνική Ακαδημία Επιστημών της Ουκρανίας αναφέρει πως τα ΜΜΕ της Ουκρανίας «ανέφεραν πως οι επιστήμονες του Κύριου Αστρονομικού Αστεροσκοπείου της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών της Ουκρανίας (MAO NASU) παρατήρησαν τα UAP (που χρησιμοποιείται ως όρος αντί για το προηγουμένως χρησιμοποιούμενο UFO)».

«Οι πληροφορίες σχετικά με αυτές τις παρατηρήσεις δημοσιεύτηκαν από τους Dr. Sci. B.E. Zhilyaev (MAO NASU), VN. Petukhov (MAO NASU) και V.M Reshetnyk (Taras Shevchenko National University of Kyiv) στην ιστοσελίδα του επιστημονικού αρχείου ως προδημοσίευση. Οι παρατηρήσεις των UAP έγιναν σε mode δοκιμών κατά τη διάρκεια προγραμματισμένων παρατηρήσεων μετεωριτών και τα αποτελέσματά τους δεν συζητήθηκαν ούτε αξιολογήθηκαν στο MAO NASU. Επειδή αυτό το άρθρο και τα αποτελέσματα προκάλεσαν πολλή προσοχή και κάποιες φορές ανάρμοστες αντιδράσεις, οργανώσαμε το Αστροφυσικό Σεμινάριο του ΜΑΟ NASU στις 15 Σεπτεμβρίου όπου ένας από τους συντάκτες, ο Dr. Sci. B.E. Zhilyaev, αναφέρθηκε στις παρατηρήσεις, την ερμηνεία και την επιχειρηματολογία σχετικά με το γιατί τα παρατηρηθέντα συμβάντα είναι UAP. Τα αποτελέσματα της συζήτησης αναφέρθηκαν στη συνάντηση του επιστημονικού συμβουλίου του MAO NASU. Μέλη του Επιστημονικού Συμβουλίου κατέληξαν στο εξής συμπέρασμα: Οι παρατηρήσεις που διεξήχθησαν από τον Zhilyaev και τους συναδέλφους του είναι πρωτότυπες. Ωστόσο η επεξεργασία και η ερμηνεία των αποτελεσμάτων έγιναν σε ακατάλληλο επιστημονικό επίπεδο με σημαντικά λάθη ως προς τον καθορισμό των αποστάσεων των αντικειμένων που παρατηρήθηκαν. Επίσης, οι ημερομηνίες των παρατηρήσεων ήταν απούσες στο άρθρο, οι συντάκτες δεν λένε ποια συμβάντα παρατηρήθηκαν ταυτόχρονα από δύο σημεία, οι συντάκτες δεν παρουσιάζουν επιχειρήματα πως φυσικά φαινόμενα ή τεχνητά αντικείμενα γήινης προέλευσης μπορεί να είναι μεταξύ των παρατηρηθέντων UAP (μετεωρίτες, αντικείμενα που μετακινούνταν λόγω ανέμου σε μεγάλες αποστάσεις, διαστημικά συντρίμμια, αντικείμενα κ.α.). αντί για κριτική ανάλυση παρατηρήσεων (πιθανά λάθη, επάρκεια μοντέλων, ακρίβεια επεξεργασίας) οι συντάκτες καταλήγουν σε παράλογα συμπεράσματα για τα χαρακτηριστικά των παρατηρηθέντων αντικειμένων ως UAP. Το επιστημονικό συμβούλιο...ζητά από τους συντάκτες να επικαιροποιήσουν την έκδοση του άρθρου στην ιστοσελίδα του σχετικού αρχείου με την υποχρεωτική αντικατάσταση της πρότασης “το Κύριο Αστρονομικό Αστεροσκοπείο της Ουκρανίας διεξάγει μια ανεξάρτητη μελέτη UAP...” με τη φράση “οι συντάκτες αυτού του άρθρου διεξάγουν μια ανεξάρτηση μελέτη UAP...”. Το επιστημονικό συμβούλιο...πιστεύει ότι οι πληροφορίες που δημοσιεύτηκαν στο προαναφερθέν άρθρο...ήταν πρώιμες και δεν πληρούσαν τις επαγγελματικές προϋποθέσεις για έκδοση των αποτελεσμάτων επιστημονικής έρευνας».

Αποδοκιμαστικός ήταν και ο τόνος από πλευράς του αστροφυσικού Άβι Λεμπ του Χάρβαρντ, γνωστού για τη δουλειά του πάνω σε θέματα πιθανών εξωγήινων πολιτισμών, ο οποίος πρόσφατα δημοσίευσε σχετικό άρθρο. Μιλώντας στο Live Science, ο Λεμπ είπε ότι «η σωστή μέθοδος για τον υπολογισμό αποστάσεων είναι ο τριγωνισμός, όπου παρατηρείς το ίδιο αντικείμενο από διαφορετικές κατευθύνσεις. Μα δεν έχουν αυτά τα δεδομένα». Επίσης ανέφερε, μεταξύ άλλων, πως αν τα αντικείμενα- «φαντάσματα» ήταν όντως τόσο μεγάλα, γρήγορα και ψηλά στον ουρανό όσο λέει η ουκρανική ομάδα, τότε το καθένα θα δημιουργούσε μια μεγάλη μπάλα φωτιάς, όπως ένας μετεωρίτης ή ένας πύραυλος, περνώντας μέσα από την ατμόσφαιρα. Ακόμη, το γεγονός ότι ήταν κατάμαυρα δεν υποδεικνύει «εξώκοσμη» τεχνολογία, απλά το ότι δεν έγιναν σωστοί υπολογισμοί ως προς τις τοποθεσίες των αντικειμένων. «Αν τα έφερνες ακόμα πιο κοντά, θα μπορούσαν να είναι ακόμα και έντομα- όπως μια μύγα που πετά με μεγάλη ταχύτητα κοντά στο τηλεσκόπιο, και θα εμφανιζόταν σκοτεινή» πρόσθεσε.