VACCELERATE: Η Ελλάδα μπαίνει στη μάχη των Κλινικών Μελετών για τα εμβόλια COVID-19

Νέο ευρωπαϊκό δίκτυο έρευνας για εμβόλια COVID-19, μέσω προγράμματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η μάχη της έρευνας σε πλήρη εξέλιξη και με ελληνική συμμετοχή.
Η μάχη της έρευνας σε πλήρη εξέλιξη και με ελληνική συμμετοχή.
janiecbros via Getty Images

Το νέο πρόγραμμα, ύψους 12 εκατ. ευρώ, χρηματοδοτείται εξ ολοκλήρου από το «Horizon 2020» και αφορά στη δημιουργία ενός νέου, πανευρωπαϊκού δικτύου κλινικών δοκιμών για τα εμβόλια εναντίον του ιού SARS-CoV-2, που προκαλεί την ασθένεια COVID-19. Το δίκτυο VACCELERATE θα συνδέσει όλους τους εμπλεκόμενους στην ανάπτυξη εμβολίων κατά του COVID-19 στην Ευρώπη και θα διαμορφώσει τον πανευρωπαϊκό μηχανισμό δοκιμών φάσης 2 και 3 για τα συγκεκριμένα εμβόλια.

Το VACCELERATE συντονίζεται από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Κολωνίας, στη Γερμανία, και αρχικά συμμετέχουν σε αυτό 26 εταίροι από 16 κράτη-μέλη της Ε.Ε. και 5 συνδεδεμένες με αυτή χώρες, ενώ ενθαρρύνονται να συμμετέχουν και εκπρόσωποι άλλων χωρών.

Για την Ελλάδα, το πρόγραμμα θα υλοποιηθεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Υγείας, την υποστήριξη του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και τη συμμετοχή δημόσιων και ιδιωτικών φορέων που πληρούν τις προϋποθέσεις να διενεργήσουν κλινικές δοκιμές για τα εμβόλια κατά του του ιού SARS-CoV-2. Συντονιστής και διαχειριστικός εταίρος του προγράμματος έχει ορισθεί από την ΕΕ το Κέντρο Κλινικής Επιδημιολογίας και Έκβασης Νοσημάτων – CLEO.

Η επιστημονική καθοδήγηση του προγράμματος για την Ελλάδα θα γίνει από την Επιστημονική Συμβουλευτική Επιτροπή στην οποία συμμετέχουν εκπρόσωποι του Υπουργείου Υγείας και της Ακαδημαϊκής κοινότητας, που εμπλέκονται με τον εμβολιασμό για covid-19.

Ο καθηγητής Ιατρικής Θεοκλής Ζαούτης
Ο καθηγητής Ιατρικής Θεοκλής Ζαούτης
Ηuffpost Greece

Σύμφωνα με τους σκοπούς του Προγράμματος, προκειμένου να επιτευχθεί μακροπρόθεσμη, μεγάλης κλίμακας ανοσία για το σύνολο του ευρωπαϊκού πληθυσμού είναι απαραίτητη η διενέργεια περαιτέρω πολλαπλών κλινικών δοκιμών φάσης 2 και 3 για τα εμβόλια κατά της COVID-19. Ο συντονισμός αυτών των δοκιμών σε ευρωπαϊκό επίπεδο θα γίνεται πλέον μέσω του πανευρωπαϊκού ερευνητικού δικτύου VACCELERATE, το οποίο αποτελεί μέρος των δραστηριοτήτων της Ε.Ε. που περιλαμβάνονται στο «HERA Incubator».

Kατά την επίσημη έναρξη του Προγράμματος στο kick off που έλαβε χώρα την Παρασκευή 5/3/2021 παρουσία αξιωματούχων της ΕΕ, ο Επιστημονικός Υπεύθυνος για την Ελλάδα, καθηγητής Θεοκλής Ζαούτης ανέφερε ότι, «Το VACCELERATE επιδιώκει να συνδέσει κατάλληλες δομές για κλινικές δοκιμές, να συνδυάσει τις γνώσεις των ειδικών και να προωθήσει τη διαφανή ανταλλαγή πληροφοριών και εμπειρίας στον τομέα της ανάπτυξης εμβολίων, με απώτερο στόχο τον σχεδιασμό και τον συντονισμό των δοκιμών εμβολίων σε όλα τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. και στις συνδεδεμένες με την Ε.Ε. χώρες, κάτω από μία κοινή στρατηγική-επιστημονική «ομπρέλα»».

Σε μία κρίσιμη καμπή για τη διαχείριση της πανδημίας και την προετοιμασία της επόμενης μέρας σε παγκόσμιο επίπεδο, με τα εμβόλια κατά του ιού να ανοίγουν το παράθυρο της ελπίδας και της αισιοδοξίας για επιστροφή στην κανονικότητα σύντομα, η συμμετοχή της Ελλάδας στο δίκτυο VACCELERATE φέρνει την Ελλάδα στην αιχμή των επιστημονικών εξελίξεων που σχετίζονται με την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να βρουν περισσότερες πληροφορίες για το Πρόγραμμα VACCELERATE στις ιστοσελίδες:

Όσοι φορείς στην Ελλάδα επιθυμούν να συμμετάσχουν ή να ενημερωθούν περαιτέρω, μπορούν να επικοινωνήσουν μέσω της ηλεκτρονικής διεύθυνσης:

Πήγαινε στην αρχική σελίδα