ΔΙΕΘΝΕΣ
04/08/2021 17:26 EEST | Updated 04/08/2021 17:27 EEST

Βηρυτός: Εναν χρόνο μετά την έκρηξη οι πληγές είναι ακόμα ανοιχτές

Η καταστροφική έκρηξη στην πρωτεύουσα του Λιβάνου άφησε 300.000 ανθρώπους στον δρόμο.

STRINGER via REUTERS
Στιγμιότυπα από το λιμάνι της Βηρυτού και τα περίχωρά του σχεδόν ένα χρόνο μετά την έκρηξη.

Στις 4 Αυγούστου του περασμένου έτους, μια φονική έκρηξη στο λιμάνι της Βηρυτού έπληξε την χώρα του Λιβάνου, όταν εξερράγη ξαφνικά μια αποθήκη με αποθέματα νιτρικού αμμωνίου.

Περισσότεροι από 200 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και 7.500 τραυματίστηκαν από την έκρηξη, η οποία ήταν τόσο ισχυρή, που διέλυσε ακόμη και παράθυρα κτιρίων σε απόσταση πέντε μιλιών μακριά.

Η έκρηξη ακούστηκε μέχρι την Κύπρο, η οποία βρίσκεται πάνω από 150 μίλια μακριά από το σημείο της έκρηξης.

Το δυστύχημα προκάλεσε κρίση εμπιστοσύνης προς την λιβανέζικη κυβέρνηση, καθώς οι 2.750 τόνοι εκρηκτικού φορτίου ήταν αποθηκευμένοι χωρίς κατάλληλα μέτρα ασφαλείας επί έξι χρόνια.

Η ακριβής αιτία της έκρηξης παραμένει υπό διερεύνηση, αλλά το μεγαλύτερο μέρος του λιβανέζικου κοινού έριξε την ευθύνη στην κυβέρνηση.

STR via AFP via Getty Images
Η έκρηξη στο λιμάνι της πρωτεύουσας του Λιβάνου Βηρυτό τον περασμένο Αύγουστο.
Getty
Το λιμάνι της Βηρυτού πριν και μετά την έκρηξη.

Ένα κύμα μαζικών διαδηλώσεων ξέσπασε κατά της διαφθοράς της διοίκησης, ενώ η κυβέρνηση κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για δύο εβδομάδες. Ο πρωθυπουργός της χώρας Χασάν Ντιάμπ ανακοίνωσε την παραίτησή του λίγες ημέρες αργότερα.

Ένα χρόνο μετά, η πόλη εξακολουθεί να υποφέρει μετά την καταστροφή και οι κάτοικοι εξακολουθούν να είναι έξαλλοι.

Τα έργα για την αποκατάσταση της πόλης έχουν βελτιώσει την εμφάνιση της, αλλά τα συντρίμμια εξακολουθούν να βρίσκονται σε ορισμένα σημεία της Βηρυτού.

Οι πολιτικοί ηγέτες αρνούνται να απαντήσουν σε ερωτήσεις σχετικά με την έκρηξη και δεν ψήφισαν υπέρ της άρσης της ασυλίας που τους προστατεύει από τη δίωξη.

MOHAMED AZAKIR via REUTERS
Διαδηλωτής εναντίον της Λιβανέζικης κυβέρνησης. 
Mohamed Azakir via REUTERS
Μια γυναίκα κρατά την εικόνα ενός εκ των θυμάτων της καταστροφής. 
Xinhua News Agency via Xinhua News Agency via Getty Ima
Διαδηλωτές ρίχνουν πέτρες εναντίον μελών του στρατού του Λιβάνου στη Βηρυτό τον Ιούλιο καθώς οι διαδηλώσεις συνεχίζονται.

Μια καταδικαστική έκθεση της Human Rights Watch εμπλέκει ανώτερους Λιβανέζους αξιωματούχους στα ευρήματά της, κατηγορώντας τους ότι δεν έλαβαν μέτρα νωρίτερα για να μειώσουν τους κινδύνους που εγκυμονούν τα αποθέματα εκρηκτικών.

Αναφέρει: «Οι ενέργειες και οι παραλείψεις των λιβανικών αρχών δημιούργησαν έναν παράλογο κίνδυνο για τους ανθρώπους της Βηρυτού.

«Σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο για τα ανθρώπινα δικαιώματα, η αδυναμία ενός κράτους να ενεργήσει για να αποτρέψει προβλέψιμους κινδύνους για τη ζωή αποτελεί παραβίαση του δικαιώματος στη ζωή.»

Η έκθεση χαιρετίστηκε ευρέως από πολλούς εξαγριωμένους Λιβανέζους.

Παρά τις προσπάθειες αναζωογόνησης της πόλης, ένας κάτοικος ισχυρίστηκε ότι τα συντρίμμια «πρέπει να μείνουν εδώ για πάντα ως απόδειξη του τι συνέβη».

MOHAMED AZAKIR via REUTERS
Το σιλό σιτηρών αμέσως μετά την έκρηξη και στη συνέχεια ένα χρόνο (δεξιά).
MOHAMED AZAKIR via REUTERS
Πανό που γράφει «Όμηροι δολοφονικού κράτους» σε κτίριο που υπέστη ζημιά από την έκρηξη.
ANWAR AMRO via AFP via Getty Images
Κάτοικος της περιοχής έξω από κτίρια που υπέστησαν ζημιές από την έκρηξη.
EMILIE MADI via REUTERS
Ο Λίβανος συμπληρώνει ένα χρόνο από την έκρηξη στο λιμάνι της Βηρυτού φωτίζοντας ένα κατεστραμμένο κτίριο.

Μιλώντας στην The Guardian, η κάτοικος Ντάνα Σάλα ρώτησε: «Πού αλλού στον κόσμο ένα τέτοιο συμβάν θα μπορούσε να παραμείνει χωρίς έρευνα;»

Οι συγγενείς των θυμάτων πρόκειται να βγουν στους δρόμους την επέτειο της καταστροφής για να διαμαρτυρηθούν για την έλλειψη λογοδοσίας μεταξύ των ανώτερων αξιωματούχων.

Η Τρέισι Αουόρντ Νάγκερ, η οποία έχασε την τρίχρονη κόρη της από την έκρηξη, ζητά επίσης διεθνή έρευνα.

Λέει στο Sky News: «Δεν υπάρχει δικαιοσύνη, ούτε καν μια ένδειξη αυτής. Είμαστε έξαλλοι. Αισθανόμαστε απογοητευμένοι και η οργή αυξάνεται».

Στη συνέχεια ισχυρίστηκε ότι υπήρχαν «εγκληματίες στην εξουσία» στον Λίβανο, μια χώρα που αντιμετωπίζει επίσης οικονομική κατάρρευση.

Οι δημόσιες διαδηλώσεις εναντίον της κυβέρνησης ξεκίνησαν στα τέλη του 2019 και πήραν μια νέα, ανεξέλεγκτη τροπή μετά την έκρηξη.

Δεν έχει δημιουργηθεί ακόμα κυβέρνηση που μπορεί να αντικαταστήσει την προηγούμενη, ενώ το έθνος παλεύει με τα αυξανόμενα επίπεδα ανεργίας, τις διακοπές ρεύματος παράλληλα με τις ελλείψεις καυσίμων και φαρμάκων.