Βιετνάμ: Νεκρή γιγάντια χελώνα που πιθανολογείται πως ήταν η τελευταία θηλυκή του είδους της

Η μαλακοχελώνα του Γιανγκτσέ θεωρείται στο Βιετνάμ ζώο ιερό, ενώ οι βιολόγοι δηλώνουν τρομερά ανήσυχοι μετά απ΄ αυτή την εξέλιξη.
Associated Press

Ένα εξαιρετικά σπάνιο ερπετό, που για ορισμένους ντόπιους θεωρείται πλάσμα ιερό, πέθανε πρόσφατα στο Βιετνάμ, φέρνοντας το είδος του στα όρια της εξαφάνισης. Πρόκειται για μια γιγάντια χελώνα με μαλακό κέλυφος. Ένα είδος γνωστό για το μεγάλο του μέγεθος και το χαρακτηριστικό ρύγχος, το εμπρόσθιο τμήμα του κεφαλιού, που προεξέχει και περιλαμβάνει το στόμα και τη μύτη της χελώνας και στο συγκεκριμένο ζώο, μοιάζει με τη μουσούδα του γουρουνιού.

Η σπάνια μαλακοχελώνα του Γιανγκτσέ, όπως ονομάζεται το συγκεκριμένο είδος χελώνας, η οποία ζύγιζε 90 κιλά, πέθανε σε μια λίμνη στο Ανόι, την πρωτεύουσα του Βιετνάμ, την Τετάρτη 3 Μαΐου, με τα αίτια θανάτου να παραμένουν προς το παρόν άγνωστα. Ο Τιμ ΜακΚόρμακ, διευθυντής του Προγράμματος προστασίας της Ασιατικής Χελώνας, βάσει επιστημονικών δεδομένων, ανησυχεί πως η νεκρή χελώνα ήταν το τελευταίο θηλυκό του είδους.

«Αισθάνομαι απόλυτα συντετριμμένος», έγραψε στο Facebook ο βιολόγος Φόρεστ Γκαλάντε, προσθέτοντας ότι ο θάνατος του σπάνιου πλάσματος αφήνει πίσω του μονάχα δύο αρσενικές μαλακοχελώνες του Γιανγκτσέ: Μια στον ζωολογικό κήπο της Κίνας και μια ακόμη λίμνη του Ανόι.

Το υπό εξαφάνιση ερπετό κατέχει στο Βιετνάμ μια μυθική υπόσταση, καθώς αναφέρεται σε έναν θρύλο παρόμοιο με αυτόν του βασιλιά Αρθούρου της Αγγλίας.

Πιο συγκεκριμένα, η μαλακοχελώνα του Γιανγκτσέ λέγεται ότι παρέδωσε ένα μαγικό σπαθί σε κάποιον βασιλιά, το οποίο του επέτρεψε να απωθήσει κάθε εισβολέα που προσπάθησε να λεηλατήσει τη χώρα.

Το συγκεκριμένο είδος χελώνας, που παραδοσιακά ζούσε σε ορισμένες περιοχές της Κίνας και του Βιετνάμ, άρχισε να απειλείται ήδη από τη δεκαετία του 1980. Ωστόσο σήμερα, τα πράγματα είναι ακόμα πιο σοβαρά, καθώς τα επίσημα επιζώντα πλάσματα του είδους είναι μονάχα δύο, ενώ οι πιθανότητες να υπάρχουν περισσότερες μαλακοχελώνες του Γιανγκτσέ ελεύθερες στη φύση είναι εξαιρετικά περιορισμένες.

Με πληροφορίες από miamiherald

Δημοφιλή