Βουλγαρία: Εντοπίστηκε η σορός του Ελληνα σνόουμπορντερ

Καταπλακώθηκε από χιονοστιβάδα στο χιονοδρομικό κέντρο του Μπόροβετς.
Paul Porter/robertharding via Getty Images

Το πτώμα του αγνοούμενου Ελληνα τουρίστα, ο οποίος καταπλακώθηκε από χιονοστιβάδα στο χιονοδρομικό κέντρο του Μπόροβετς στη Βουλγαρία, βρέθηκε, ανέφερε η Υπηρεσία Ορεινής Διάσωσης (MSS) στο BTA. Εντοπίστηκε γύρω στις 19:30, στην περιοχή “Markujik 3”, η οποία δεν είναι ανοιχτή για τους σκιέρ. Το πτώμα βρέθηκε με τη βοήθεια μιας συσκευής RECCO, εξήγησε η ΜSS.

Το περιστατικό αναφέρθηκε γύρω στις 14:00 σήμερα, περισσότεροι από 10 διασώστες βουνού με τέσσερα σκυλιά, καθώς και εθελοντές, εργάστηκαν για τον εντοπισμό του Ελληνα πολίτη.

Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, το άτομο που θάφτηκε από τη χιονοστιβάδα είναι Έλληνας πολίτης που συμμετείχε σε ομάδα snowboarders.

Πρόκειται για τον 36χρονο, Κωνσταντίνο Μομτσή από τη Φλώρινα. Ηταν λάτρης της ορειβασίας και των χειμερινών σπορ και ταξίδευε συνέχεια σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας και του εξωτερικού, όπως έκανε πρόσφατα και με τρεις φίλους του στη γειτονική Βουλγαρία, στο Μπόροβιτς.

Ο κίνδυνος χιονοστιβάδων έχει αυξηθεί τις τελευταίες ημέρες λόγω των ισχυρών ανέμων και των θετικών θερμοκρασιών, ανέφερε η ΜSS.

«Περίπου 150 μέτρα ήταν το μήκος της χιονοστιβάδας - Χώθηκε σε ύψος περίπου 2 μέτρων»

Ένας αυτόπτης μάρτυρας της χιονοστιβάδας μιλώντας στο κανάλι bTV είπε ότι η ομάδα κατέβηκε από το πιο απότομο σημείο της πλαγιάς.

«Νωρίτερα συναντήσαμε την ομάδα και σχολιάσαμε ότι το μέρος είναι πολύ επικίνδυνο. Λίγα λεπτά αργότερα τους είδαμε να κατεβαίνουν το πιο απότομο σημείο ο ένας μετά τον άλλο. Δεν έφεραν σακίδια πλάτης. Προφανώς, δεν ήταν προετοιμασμένοι», τόνισε ο Stefan Hristov, ένας από τους συμμετέχοντες στη διάσωση όσων θάφτηκαν από τη χιονοστιβάδα.

«Κατά τη διάρκεια της κατάβασης, ένας από αυτούς έκοψε την πλαγιά οριζόντια, κάτι που δεν έπρεπε να γίνει. Ξεκίνησε ολόκληρη η πλαγιά - περίπου 150 μέτρα ήταν το μήκος της χιονοστιβάδας. Το χιόνι τον κάλυψε σε ύψος περίπου 2 μέτρων. Ήταν εξαιρετικά θεαματικό να το βλέπεις, αλλά δεν ήταν καθόλου ωραίο και ειρηνικό να ξέρεις ότι ήταν άνθρωποι εκεί. Καλέσαμε το 112 (σ.σ τηλέφωνο άμεσης δράσης). Στη συνέχεια, η διάσωση έκτακτης ανάγκης έφυγε και φτάσαμε λίγο πριν από αυτούς», πρόσθεσε.

«Το περιστατικό αφορούσε Έλληνες πολίτες. Δεν είχαν μαζί τους τον εξοπλισμό χιονοστιβάδας, ο οποίος είναι υποχρεωτικός για το σκι εκτός πίστας. Η πίστα Markudjik 3 δεν λειτουργεί αυτή τη στιγμή και εκεί πήραν ένα σκόπιμο ρίσκο. Μπήκαν σε ένα εξαιρετικά επικίνδυνο έδαφος», δήλωσε ο διευθυντής της υπηρεσίας ορεινής διάσωσης, Emil Neshev.

Σύμφωνα με προηγούμενες αναφορές, τα υπόλοιπα μέλη της ομάδας κατάφεραν να γλιτώσουν από τη χιονοστιβάδα, εκτός από τον άτυχο snowboarder. Ενώ ο ακριβής αριθμός των ατόμων στην πληγείσα από τη χιονοστιβάδα περιοχή παραμένει ασαφής, πιστεύεται ότι υπήρχαν τέσσερις Έλληνες υπήκοοι κατά τη στιγμή της.

Ανταποκρινόμενοι στην κατάσταση έκτακτης ανάγκης, πάνω από 15 διασώστες βουνού εξοπλισμένοι με τέσσερις σκύλους έρευνας έχουν αναπτυχθεί για να εντοπίσουν τυχόν ίχνη του αγνοούμενου ατόμου μέσα στα συντρίμμια. Η χιονοστιβάδα εκτιμάται ότι είχε μήκος περίπου 150 μέτρα και πλάτος σχεδόν 30 μέτρα.

Πηγή: ΒΤΑ, Novinite

Δημοφιλή