Βόρειο Κόσοβο: Παρουσιάστηκε στην αστυνομία ο υπεύθυνος για τα αιματηρά επεισόδια Ραντόιτσιτς

Η κατάθεση έγινε «υπό την ιδιότητα του πολίτη» και τα στοιχεία που προέκυψαν θα αξιολογηθούν από τον γενικό εισαγγελέα Βελιγραδίου.
via Associated Press

Ο Σέρβος πολιτικός Μίλαν Ραντόιτσιτς ο οποίος ανέλαβε την ευθύνη για τα ένοπλα επεισόδια στο βόρειο Κόσοβο στις 24 Σεπτεμβρίου, παρουσιάστηκε το Σάββατο, 30 Σεπτεμβρίου, σε αστυνομικό τμήμα και έδωσε κατάθεση. Αυτό ανακοίνωσε το υπουργείο Εσωτερικών της Σερβίας χωρίς να αναφέρει ποιο αστυνομικό τμήμα επισκέφτηκε ο Ραντόιτσιτς. Στην ανακοίνωση λέγεται επίσης ότι η κατάθεση έγινε «υπό την ιδιότητα του πολίτη» και τα στοιχεία που προέκυψαν θα αξιολογηθούν από τον γενικό εισαγγελέα Βελιγραδίου.

Ο Μίλαν Ραντόιτσιτς χθες Παρασκευή, με γραπτή δήλωση του ανέλαβε αποκλειστικά την ευθύνη για τα γεγονότα της περασμένης Κυριακής στο χωρίο Μπάνισκο. Δήλωσε ότι μόνος του στρατολόγησε, οργάνωσε και εξόπλισε του Σέρβους που συγκρούστηκαν με την αστυνομία του Κοσόβου. Ανέφερε ότι το κίνητρο του ήταν «να ενθαρρύνει τον σερβικό λαό για να αντισταθεί στο καθεστώς τρόμου που επέβαλε ο πρωθυπουργός του Κοσόβου Άλμπιν Κούρτι».

Ο υπουργός Εσωτερικών του Κοσόβου Τζελάλ Σβέτσλα δήλωσε ότι η Πρίστινα θα ζητήσει από το Βελιγράδι την έκδοση του Ραντόιτσιτς όπως και όλων εκείνων που συμμετείχαν στο επεισόδιο και βρίσκονται στην Σερβία. Ο Σβέτσλα θεωρεί βέβαιη την εμπλοκή του Βελιγραδίου επισημαίνοντας ότι όλα τα πυρομαχικά που βρέθηκαν παρήχθησαν στην Σερβία το 2021 και το 2022.

Εντωμεταξύ πληροφορίες για κινήσεις του σερβικού στρατού κατά μήκος των συνόρων με το Κόσοβο προκαλούν ανησυχία στην Ουάσιγκτον και τις Βρυξέλλες.

Μετά από την ανακοίνωση χθες από τον Λευκό Οίκο για ενίσχυση των σερβικών ενόπλων δυνάμεων ακολούθησε σήμερα σχετική δήλωση του ύπατου εκπροσώπου Εξωτερική πολιτική Ζοζέπ Μπορέλ. « Η ενίσχυση της στρατιωτικής παρουσίας της Σερβίας στα σύνορα με το Κόσοβο προκαλεί ανησυχία και πρέπει αμέσως να σταματήσει» δήλωσε ο Μπορέλ. Ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς απορρίπτει τις καταγγελίες αυτές. «Οι πληροφορίες για ενίσχυση της μάχιμης ετοιμότητας των ενόπλων δυνάμεων στα διοικητικά σύνορα με το Κόσοβο είναι αναληθείς, εγώ δεν υπέγραψα κάτι τέτοιο» απαντάει ο Αλεξάνταρ Βούτσιτς.

Ο πρόεδρος της Σερβίας συνομίλησε χθες τηλεφωνικά με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ ’Αντονι Μπλίνκεν από τον οποίο ζήτησε να αναλάβει η νατοϊκή δύναμη της KFOR την προστασία του σερβικού πληθυσμού στο βόρειο Κόσοβο και να αποχωρήσουν οι ειδικές δυνάμεις της αστυνομίας του Κοσόβου. Ο Μπλίνκεν ζήτησε από τον Βούτσιτς να εργαστεί για την αποκλιμάκωση της έντασης και να αφοσιωθεί στον διάλογο που διεξάγεται υπό την αιγίδα της ΕΕ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δημοφιλή