Βοστώνη: Προπονητής στίβου εξαπατούσε αθλήτριες-φοιτήτριες ώστε να του στείλουν γυμνές φωτογραφίες

Ζητούσε τα κινητά τηλέφωνα των αθλητριών με το πρόσχημα ότι θα τις βιντεοσκοπούσε στην προπόνηση αλλά τα χάκαρε και αποθήκευε άσεμνες φωτογραφίες.
Ο Steve Waithe, από το Σικάγο, πρώην προπονητής στίβου στο Northeastern University, κατηγορούμενος για δημιουργία ψευδών λογαριασμών κοινωνικής δικτύωσης και email σε μια προσπάθεια εξαπάτησης γυναικών για να του στείλουν γυμνές ή ημίγυμνες φωτογραφίες τους, ομολόγησε την ενοχή του στο ομοσπονδιακό δικαστήριο της Βοστώνης.
Ο Steve Waithe, από το Σικάγο, πρώην προπονητής στίβου στο Northeastern University, κατηγορούμενος για δημιουργία ψευδών λογαριασμών κοινωνικής δικτύωσης και email σε μια προσπάθεια εξαπάτησης γυναικών για να του στείλουν γυμνές ή ημίγυμνες φωτογραφίες τους, ομολόγησε την ενοχή του στο ομοσπονδιακό δικαστήριο της Βοστώνης.
via Associated Press

Ένας πρώην προπονητής κολεγιακού στίβου που κατηγορείται ότι δημιούργησε εικονικούς λογαριασμούς στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο σε μια προσπάθεια να ξεγελάσει τις γυναίκες ώστε να του στείλουν γυμνές ή ημίγυμνες φωτογραφίες τους, δήλωσε ένοχος στο ομοσπονδιακό δικαστήριο της Βοστώνης, δήλωσαν οι εισαγγελείς την Τρίτη.

Ο Στιβ Γουέιθ, 30 ετών, από το Σικάγο, ομολόγησε την ενοχή του σε 12 κατηγορίες που σχετίζονται με απάτες ηλεκτρονικού εγκλήματος.

Ο Γουέιθ ομολόγησε επίσης την ενοχή του για την παρακολούθηση ενός θύματος στον κυβερνοχώρο μέσω γραπτών μηνυμάτων και άμεσων μηνυμάτων που στάλθηκαν από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, καθώς και με την παραβίαση του λογαριασμού της στο Snapchat, δήλωσαν οι εισαγγελείς.

Ο δικηγόρος του Γουέιθ δεν απάντησε αμέσως σε αίτημα του Associated Press για σχολιασμό την Τετάρτη.

Η ανακοίνωση της ποινής έχει προγραμματιστεί για τις 6 Μαρτίου 2024. Ο Γουίεθ συνελήφθη αρχικά τον Απρίλιο.

Ο εκτελών χρέη εισαγγελέα των Ηνωμένων Πολιτειών Τζόσουα Λέβι χαρακτήρισε τη συμπεριφορά του Γουέιθ ειδεχθή.

«Επί σχεδόν ένα χρόνο, χειραγωγούσε, εκμεταλλευόταν και σε μια περίπτωση καταδίωκε νεαρές γυναίκες σε όλη την κομητεία, κρυμμένος πίσω από έναν ιστό ανώνυμων λογαριασμών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και κατασκευασμένων προσωπικοτήτων. Ο κ. Γουέιθ εισέβαλε κακόβουλα στις ζωές δεκάδων αθώων θυμάτων και προκάλεσε σοβαρά τραύματα», ανέφερε σε δήλωσή του.

Ο Γουέιθ εργαζόταν στο παρελθόν ως προπονητής στίβου σε διάφορα ακαδημαϊκά ιδρύματα, όπως το Πανεπιστήμιο Northeastern, το Πανεπιστήμιο Penn State, το Ινστιτούτο Τεχνολογίας του Ιλινόις, το Πανεπιστήμιο του Τενεσί και το Πανεπιστήμιο Concordia του Σικάγο.

Είχε επινοήσει ακόμα και δύο γυναικείες περσόνες

Όσο ήταν προπονητής στίβου στο Northeastern, ο Γουέιθ ζητούσε τα κινητά τηλέφωνα των φοιτητριών-αθλητριών με το πρόσχημα ότι θα τις βιντεοσκοπούσε στην προπόνηση και στους αγώνες, αλλά αντ′ αυτού έστειλε κρυφά στον εαυτό του άσεμνες φωτογραφίες των γυναικών που είχαν προηγουμένως αποθηκευτεί στα τηλέφωνά τους, σύμφωνα με τους εισαγγελείς.

Οι εισαγγελείς δήλωσαν ότι, ξεκινώντας ήδη από τον Φεβρουάριο του 2020, ο Γουέιθ χρησιμοποιούσε τους εικονικούς λογαριασμούς στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να επικοινωνεί με τις γυναίκες, λέγοντας ότι είχε βρει στο διαδίκτυο γυμνές φωτογραφίες τους.

Στη συνέχεια, προσφερόταν να βοηθήσει τις γυναίκες να αφαιρέσουν τις φωτογραφίες από το διαδίκτυο, ζητώντας τους να στείλουν επιπλέον γυμνές ή ημίγυμνες φωτογραφίες που θα μπορούσε δήθεν να χρησιμοποιήσει για «αντίστροφη αναζήτηση εικόνων», ανέφεραν οι εισαγγελείς.

Ο Γουέιθ επινόησε επίσης τουλάχιστον δύο γυναικείες περσόνες, την «Κέιτι Γιάνοβιτς» και την «Κάθριν Σβόντομπα» - για να αποκτήσει γυμνές και ημίγυμνες φωτογραφίες γυναικών για μια υποτιθέμενη μελέτη «έρευνας αθλητών» ή «ανάπτυξης σώματος», δήλωσαν οι ερευνητές.

Η εξέταση του ιστορικού του προγράμματος περιήγησης του Γουέιθ αποκάλυψε επίσης αναζητήσεις όπως «Μπορεί κάποιος να εντοπίσει τον ψεύτικο λογαριασμό μου στο Instagram;» και «Πώς να χακάρω το Snapchat κάποιου με εύκολο τρόπο», δήλωσαν οι εισαγγελείς.

Δημοφιλή