Ληστές τράπεζας στη Βραζιλία πήραν ομήρους και τους έδεσαν στα αυτοκίνητα διαφυγής

Απέκλεισαν ολόκληρη πόλη, περικύκλωσαν το αστυνομικό τμήματα και παγίδευσαν με εκρηκτικά κεντρικά σημεία.
Twitter/Yuri Marci
Twitter/Yuri Marci
Twitter/Yuri Marci

Απίστευτες σκηνές κατέγραψαν κάτοικοι στην πόλη Αρατσατούμπα της Βραζιλίας μετά την ένοπλη ληστεία σε τράπεζα, αφού οι δράστες πήραν ομήρους πολίτες και τους έδεσαν στην οροφή των αυτοκινήτων τους. Στόχος τους να εξασφαλίσουν την ασφαλή διαφυγή τους.

Σε άλλα βίντεο που έχουν αναρτηθεί στα social media και έχουν γίνει και αυτά viral βλέπουμε ανθρώπους που κινούνται στο δρόμο, κοντά στην τράπεζα, υπό την απειλή ενόπλων που τους σημαδεύουν.

Οι ληστείες τραπεζών, στις οποίες οι δράστες παίρνουν ομήρους και ανοίγουν πυρ είναι όλο και πιο συχνές τα τελευταία χρόνια στη Βραζιλία, σύμφωνα με το BBC. Οι ένοπλοι ληστές χρησιμοποιούν αθώους πολίτες ως ”ανθρώπινες ασπίδες” για να αποφύγουν την επέμβαση της αστυνομίας και να μην συλληφθούν.

Σε ό,τι αφορά την συγκεκριμένη κινηματογραφική ληστεία, δεν έχει γίνει ακόμη γνωστό εάν υπήρξε θάνατος ή τραυματισμός από τα πυρά ή κατά την επικίνδυνη επιχείρηση διαφυγής των ληστών ενώ ο δήμαρχος της Αρατσατούμπα, Ντιλαμπόρ Μπόργκες δήλωσε ότι η αστυνομία δυσκολεύτηκε να επέμβει καθώς φοβήθηκαν πως θα έθεταν σε κίνδυνο τη ζωή των ομήρων.

Επίσης δεν έχει γίνει γνωστό εάν οι ληστές τελικά απελευθέρωσαν κάποιους, ή και όλους, τους ομήρους αλλά σύμφωνα με τον Δήμαρχο οι δυνάμεις ασφαλείας ανέκτησαν τον έλεγχο του κέντρου της πόλης.

Αρχικά είχε προτρέψει τους πολίτες να παραμείνουν σε εσωτερικούς χώρους προειδοποιώντας ότι οι ληστές είχαν τοποθετήσει εκρηκτικούς μηχανισμούς σε όλη την πόλη ενώ ζητήθηκαν ενισχύσεις από τον κυβερνήτη της πολιτείας.

Τι γνωρίζουμε για την ληστεία

Μια συμμορία αποτελούμενη από βαριά οπλισμένους άνδρες επιτέθηκε σε τουλάχιστον μία τράπεζα στο κέντρο της Αρατσατούμπα τα ξημερώματα της Δευτέρας τοπική ώρα.

Μετά τη ληστεία, η συμμορία πήρε ομήρους έναν άγνωστο αριθμό πολιτών ενώ είχε περικυκλώσει και το τοπικό αστυνομικό τμήμα. Τα μέλη της συμμορίας απέκλεισαν επίσης βασικούς δρόμους πρόσβασης στην πόλη βάζοντας φωτιά σε αυτοκίνητα.

Ο δημοσιογράφος της Record TV, Γιούρι Μάρσι δημοσίευσε βίντεο στο οποίο, όπως εξηγεί, εμφανίζονται δύο από τα αυτοκίνητα που χρησιμοποίησαν οι ληστές για να διαφύγουν.

Σε αυτά διακρίνονται άνθρωποι δεμένοι στην οροφή ή που προσπαθούν να κρατηθούν από τα καπό των αυτοκινήτων.

Επίσης πολλοί κάτοικοι ανέφεραν ότι άκουσαν πυροβολισμούς και εκρήξεις.

Δεν είναι σαφές πόσα χρήματα πήραν οι ληστές, αλλά σε μερικά βίντεο φαίνεται ότι ένας κάτοικος μαζεύει χαρτονομίσματα από το δρόμο.

Ο ειδησεογραφικός ιστότοπος G1 αναφέρει ότι η συμμορία χρησιμοποίησε drones για να παρακολουθεί τις κινήσεις της αστυνομίας από αέρος.

Δεν είναι η πρώτη φορά που η Αρατσατούμπα γίνεται στόχος ληστών τραπεζών.

Το 2017, εγκληματίες πήραν τον έλεγχο διαφόρων στρατηγικών σημείων σε όλη την πόλη, επιτέθηκαν σε αστυνομικά τμήματα και έκλεισαν δρόμους ως μέρος της ”επιχείρησης” της ληστείας ιδιωτικής εταιρείας ασφαλείας.

Τι συμβαίνει στη Βραζιλία

Αυτές οι καλά σχεδιασμένες ληστείες είναι μέρος ενός φαινομένου που οι Βραζιλιάνοι αποκαλούν New “Cangaço”, που αναφέρεται σε έναν όρο που χρησιμοποιήθηκε πρώτη φορά για να περιγράψει τις ληστείες που μάστιζαν περιοχές της Βραζιλίας τη δεκαετία του 1920 και του 1930.

Οι μικρές και μεσαίας έκτασης πόλεις ήταν οι προτιμώμενοι στόχοι.

Σύμφωνα με τον ειδικό σε θέματα ασφάλειας Γκουράσι Μινγκάρντι αυτές οι ληστείες μεγάλης κλίμακας άρχισαν να γίνονται πιο συχνές γύρω στο 2015.

Οι στόχοι είναι τράπεζες και εταιρείες που αποθηκεύουν και μεταφέρουν πολύτιμα αντικείμενα. Δεκάδες εγκληματίες συμμετέχουν σε μία επιδρομή, πολλοί από αυτούς βαριά οπλισμένοι με πολυβόλα και μερικές φορές εκρηκτικά.

Ενώ οι περισσότερες επιδρομές πραγματοποιούνται στη Βραζιλία, υπήρξε τουλάχιστον μία περίπτωση όπου μια βραζιλιάνικη συμμορία πραγματοποίησε μια θεαματική ληστεία στη γειτονική Παραγουάη.

Πηγή: BBC

Δημοφιλή