Βραζιλία: Το Ανώτατο Δικαστήριο έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο με τις ύβρεις του Μπολσονάρο

«Δεν θα περιμένω η οικογένεια μου να γα...ει» ακούγεται να λέει, μεταξύ άλλων, ο Βραζιλιάνος πρόεδρος.
ASSOCIATED PRESS

Το Ανώτατο Δικαστήριο της Βραζιλίας δημοσίευσε ένα βίντεο που δείχνει τον Πρόεδρο, Ζαϊρ Μπολσονάρο να εκφράζει την οργή του επειδή δεν μπορούσε να αλλάξει τους υπαλλήλους ασφαλείας να ορκίζεται ότι θα προστατεύσει την οικογένειά του με κάθε τρόπο.

Το βίντεο αποτελεί μέρος μιας έρευνας για τις κατηγορίες σε βάρος του πρόεδρου ότι επιχείρησε να αντικαταστήσει ανώτερα μέλη της ομοσπονδιακής αστυνομίας.

Ο Μπολσονάρο, πάντως, αρνείται ότι έχει διαπράξει οποιοδήποτε αδίκημα.

Η αυξανόμενη πολιτική κρίση έρχεται εν μέσω ανησυχιών ότι η Βραζιλία θα μπορούσε να είναι το επόμενο επίκεντρο της πανδημίας κορονοϊού.

Η χώρα κατέγραψε την Παρασκευή μέσα σε ένα εικοσιτετράωρο 1.001 νέους θανάτους εξαιτίας του ιού, ανεβάζοντας το σύνολο των θυμάτων σε 21.116 και έχει το δεύτερο υψηλότερο αριθμό κρουσμάτων στον κόσμο με περισσότερους από 330.000 ασθενείς.

Δύο υπουργοί υγείας παραιτήθηκαν μέσα σε ένα μήνα αφού διαφωνούσαν δημόσια με τον χειρισμό της επιδημίας από την κυβέρνηση.

Τι λέει ο Μπολσονάρο στο βίντεο

Απευθυνόμενος στο υπουργικό συμβούλιο του ο Μπολσονάρο καταγράφηκε να λέει: «Προσπάθησα να αλλάξω τους ανθρώπους ασφαλείας μας στο Ρίο ντε Τζανέιρο και δεν ήμουν σε θέση να το κάνω. Αυτό τελείωσε. Δεν θα περιμένω η οικογένειά μου ή οι φίλοι μου να γα...θουν».

«Εάν δεν μπορεί κανείς να αλλάξει τον αξιωματούχο επιβολής του νόμου, τότε αλλάζει το αφεντικό του. Εάν όχι το αφεντικό του, τότε ο υπουργός»

Ο εισαγγελέας της Βραζιλίας διερευνά τους ισχυρισμούς του πρώην υπουργού Δικαιοσύνης, Σέρτζιο Μόρο, ότι ο Μπολσονάρο απέλυσε τον επικεφαλής της ομοσπονδιακής αστυνομίας επειδή ήθελε κάποιον σε αυτή την θέση, ο οποίος θα του έδινε τις απόρρητες αστυνομικές πληροφορίες.

Οι γιοι του προέδρου βρίσκονται υπό έρευνα για διάφορα αδίκημα. Ο Φλάβιο Μπολσονάρο, ομοσπονδιακός γερουσιαστής, κατηγορήθηκε για ξέπλυμα χρήματος και υπεξαίρεση. Οι ανακριτές κατηγόρησαν, αντίστοιχα, τον Κάρλος Μπολσονάρο, μέλος του δημοτικού συμβουλίου του Ρίο ντε Τζανέιρο, ότι διεξήγαγε εκστρατεία εγκληματικής παραπληροφόρησης με στόχο τους επικριτές του. Αμφότεροι αρνούνται αυτές τις κατηγορίες.

Απαντώντας στην απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου να δημοσιεύσει το αποκαλυτικό βίντεο, ο Βραζιλιάνος πρόεδρος έγραψε στο Facebook ότι αναφερόταν σε μέλη της προσωπικής του ασφάλειας και όχι σε ανώτερους αστυνομικούς. Δεν υπήρχε «ένδειξη παρέμβασης στην ομοσπονδιακή αστυνομία», είπε.

Οι Βραζιλιάνοι έσπευσαν μαζικά να δουν αυτό το βίντεο, με αποτέλεσμα να «πέσει» ο ιστότοπος του Ανωτάτου Δικαστηρίου.

Η επίμαχη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου πραγματοποιήθηκε τον περασμένο μήνα και είναι γεμάτη από βωμολοχίες δια στόματος Μπολσονάρο.

Το βίντεο αποκάλυψε επίσης και άλλες απαράδεκτες απόψεις στο υπουργικό συμβούλιο, όπως αυτή του υπουργού περιβάλλοντος που ακούγεται να χαρακτηρίζει τον κορονοϊό μια καλή ευκαιρία για να στραφεί η προσοχή των ΜΜΕ μακριά από την καταστροφή του Αμαζονίου.

(με πληροφορίες από BBC)

Δημοφιλή