ΔΙΕΘΝΕΣ
03/12/2019 13:04 EET

Βρετανία: Αυξάνεται η πίεση προς τον πρίγκιπα Άντριου για την υπόθεση Έπσταϊν

Να τον καλέσει ως μάρτυρα σχεδιάζει ο δικηγόρος γυναικών που λέμε ότι κακοποιήθηκαν από τον Τζέφρι Έπσταϊν.

zz/KGC-03/STAR MAX/IPx

Πέντε γυναίκες που κατηγορούν τον Τζέφρι Έπσταϊν για κακοποίηση λένε ότι ο πρίγκιπας Άντριου ήταν μπροστά σε μασάζ σε σπίτια του Έπσταϊν.

Ο δικηγόρος τους είπε στο BBC Panorama ότι τα σχέδιά του περιλαμβάνουν κλητεύσεις προς τον Δούκα της Υόρκης προκειμένου να καταθέσει ως μάρτυρας και στις πέντε υποθέσεις. Όπως λέει, ο πρίγκιπας ενδεχομένως να έχει σημαντικές πληροφορίες για sex trafficking.

Ο πρίγκιπας υποστηρίζει πως δεν ήταν είδε ούτε υποπτεύθηκε ύποπτες συμπεριφορές κατά τις επισκέψεις του σε σπίτια του Έπσταϊν.

Υπενθυμίζεται πως ο Έπσταϊν αυτοκτόνησε σε κελί φυλακής τον Αύγουστο, σε ηλικία 66 ετών, εν όψει δίκης για sex trafficking.

Ο Ντέιβιντ Μπόιες, δικηγόρος των πέντε γυναικών, είπε πως «ένα από τα πράγματα που δοκιμάσαμε ήταν να μιλήσουμε στον πρίγκιπα Άντριου και να προσπαθήσουμε να μάθουμε ποια ήταν η εξήγησή του. Ήταν συχνός επισκέπτης. Θα έπρεπε να αποδεχτούν μια συνέντευξη. Πρέπει να μιλήσουν για αυτό».

Οι κλητεύσεις έχουν προετοιμαστεί και για τις πέντε υποθέσεις και έπρεπε να υπογραφούν από δικαστή όταν ο πρίγκιπας βρεθεί σε αμερικανικό έδαφος. Μετά, αν δεν επιθυμεί να δώσει στοιχεία, θα έπρεπε να αμφισβητήσει την κλήτευση στο δικαστήριο.

Ένας άλλος δικηγόρος, ο Σπένσερ Κούβιν, που ανέκρινε τον Έπσταϊν μια δεκαετία πριν και πλέον εκπροσωπεί αρκετά από τα ανώνυμα φερόμενα θύματά του, κάλεσε προσωπικά τον πρίγκιπα να δώσει ένορκη κατάθεση. Όπως είπε, δεν έχει σχέδια για κλήτευση, μα πρόσθεσε πως «αν θέλει στα αλήθεια να βοηθήσει αυτά τα θύματα, ας εμφανιστεί μόνος του».

Το Panorama επίσης αποκάλυψε νέα στοιχεία για τη γνωστή φωτογραφία με τον πρίγκιπα να αγκαλιάζει την τότε 17χρονη Βιρτζίνια Τζιούφρε (τότε Βιρτζίνια Ρόμπερτς). Όπως είπε η ίδια, μαζί με τον Έπσταϊν και την τότε φίλη του, Γκισλέιν Μάξγουελ, πήγαν σε κλαμπ στο Λονδίνο.

Η Τζιούφρε είπε ότι στο αυτοκίνητο κατά την επιστροφή «η Γκισλέιν μου λέει ότι πρέπει να κάνω για τον Άντριου ό,τι κάνω για τον Τζέφρι- και αυτό με αρρώστησε».

Όταν έφτασαν στο σπίτι, είπε πως ζήτησε από τον Έπσταϊν να την βγάλει μια φωτογραφία για να δείξει στην οικογένειά της. Μετά ακολούθησε τις οδηγίες που της είχαν δοθεί για τη διασκέδαση του πρίγκιπα.

«Είχε μπάνιο, και άρχισε εκεί και μετά συνεχίστηκε στην κρεβατοκάμαρα, και δεν κράτησε πολύ, η όλη διαδικασία. Ήταν αηδιαστικό. Δεν έγινε κακός ή κάτι τέτοιο, αλλά σηκώθηκε και είπε ευχαριστώ, και βγήκε έξω».

Ο πρίγκιπας Άντριου αρνείται οποιαδήποτε μορφή σεξουαλικής επαφής ή σχέσης με τη Βιρτζίνια Τζιούφρε και λέει πως οποιοσδήποτε ισχυρισμός περί του αντιθέτου είναι ψευδής και αβάσιμος. Όπως υποστηρίζει, δεν θυμάται να την έχει συναντήσει.

Η φωτογραφία τους πρωτοδημοσιεύτηκε το 2011, αφού η Mail on Sunday εντόπισε τη Τζιούφρε και την πλήρωσε 160.000 δολάρια για να πει την ιστορία της.

Όπως σημειώνει το BBC, πηγές των ανακτόρων άρχισαν να υπαινίσσονται πως η φωτογραφία ήταν ψεύτικη, ωστόσο ο πρίγκιπας δεν το έκανε αυτό σε συνέντευξή του στο BBC Newsnight.

Όπως είπε, «δεν μπορείτε να αποδείξετε εάν η φωτογραφία αυτή ήταν ψεύτικη επειδή είναι φωτογραφία μιας φωτογραφίας μιας φωτογραφίας. Είναι πολύ δύσκολο να μπορέσουμε να το αποδείξουμε, αλλά δεν θυμάμαι να τραβιέται αυτή η φωτογραφία. Εγώ είμαι αυτός, αλλά το αν αυτό είναι το χέρι μου...απλά δεν θυμάμαι να τραβιέται αυτή η φωτογραφία».

Η Τζιούφρε έχει πει ότι η φωτογραφία είναι αυθεντική και ότι την έδωσε στο FBI το 2011. Σύμφωνα με την ίδια, η ημερομηνία από πίσω είναι 13 Μαρτίου 2001.