BT: Απολύει 55.000 εργαζομένους λόγω τεχνητής νοημοσύνης

Η άλλοτε κρατική εταιρεία θα μειώσει τους εργαζομένους της από 130.000 σε 75.000 ξεκινώντας από τους εργολάβους.
HANNAH MCKAY via Reuters

Μαζικές απολύσεις 55.000 εργαζομένων έως το 2030 ανακοίνωσε ο μεγαλύτερος όμιλος τηλεπικοινωνιών στη Βρετανία BT, καθώς μεταβαίνει σε δίκτυο 5G με ανάπτυξη οπτικών ινών και σύμμαχο τις νέες τεχνολογίες και την τεχνητή νοημοσύνη.

Σύμφωνα με το Reuters, η εταιρεία πρόκειται να υλοποιήσει ένα σχέδιο μετασχηματισμού για τη δημιουργία εθνικού δικτύου οπτικών ινών και την ανάπτυξη κινητών υπηρεσιών υψηλής ταχύτητας 5G.

Η άλλοτε κρατική εταιρεία τηλεπικοινωνιών της Βρετανίας, παρουσίασε σήμερα τα οικονομικά στοιχεία του έτους που καταγράφουν αύξηση των εσόδων και των βασικών κερδών της για πρώτη φορά μετά από έξι χρόνια.

Όμως το κόστος του μετασχηματισμού της και το πλήγμα στην ελεύθερη ταμειακή ροή της, έριξαν τις μετοχές του ομίλου κατά 7% στις πρωινές συναλλαγές.

Μικρότερη και πιο ευέλικτη

Ο επικεφαλής της εταιρείας υποστήριξε ότι μετά την ολοκλήρωση της ανάπτυξης ινών, την ψηφιοποίηση του τρόπου λειτουργίας της, την υιοθέτηση της τεχνητής νοημοσύνης (AI) και την απλούστευση της δομής της, η BT θα βασιστεί σε πολύ μικρότερο εργατικό δυναμικό και σημαντικά μειωμένη βάση κόστους μέχρι το 2030.

«Ο νέος όμιλος BT θα είναι μια πιο ευέλικτη επιχείρηση με πιο λαμπρό μέλλον», ανέφερε η εταιρεία.

Αυτό σημαίνει ότι ο συνολικός αριθμός εργαζομένων του ομίλου θα μειωθεί από 130.000 σε 75.000 με 90.000 έως το 2030, ανέφερε. Περίπου 30.000 από τους σημερινούς υπαλλήλους της είναι εργολάβοι.

Πριν από δύο ημέρες και η Vodafone ανακοίνωσε ότι θα περικόψει 11.000 θέσεις εργασίας σε όλο τον κόσμο για να προσπαθήσει να αποκαταστήσει το ανταγωνιστικό της πλεονέκτημα.

«Η BT θα χρησιμοποιούσε την τεχνητή νοημοσύνη για να προσφέρει καλύτερη εξυπηρέτηση πελατών, με γνώμονα τις ανάγκες των πελατών, είπε, καθώς και για την αποτύπωση άλλων επιχειρηματικών ευκαιριών. Δεν θα βρεθούμε σε μια κατάσταση όπου οι άνθρωποι νιώθουν ότι έχουν να κάνουν με ένα ρομπότ», είπε. ”Έχουμε πολυκάναλο, είμαστε συνδεδεμένοι, έχουμε 450 καταστήματα, αυτό δεν σκοπεύει να αλλάξει.” ανέφερ

Οι απολύσεςι έρχονται σε μια καλή οικονομικά χρονιά για την BT καθώς ικανοποίησε τις προσδοκίες της αγοράς με αύξηση 5% στα προσαρμοσμένα βασικά κέρδη κατά 7,9 δισεκατομμύρια λίρες (10 δισεκατομμύρια δολάρια) αφού η ανάπτυξη στα δίκτυα και οι καταναλωτικές επιχειρήσεις αντιστάθμισαν την πτώση των επιχειρήσεων.

Ωστόσο, οι ελεύθερες ταμειακές ροές (FCF) μειώθηκαν κατά 5% σε 1,3 δισεκατομμύρια λίρες, στο χαμηλότερο σημείο της καθοδήγησής της, λόγω της αύξησης των κεφαλαιουχικών δαπανών σε μετρητά. Οι προβλέψεις για τις ελεύθερες ταμειακές ροές για το 2024 ήταν επίσης ελαφρύτερες από ό,τι περίμεναν οι αναλυτές.

Ο βραχίονας δικτύων του ομίλου, Openreach, επιβεβαίωσε τον στόχο του να φτάσει τα 25 εκατομμύρια εγκαταστάσεις με εξαιρετικά γρήγορες συνδέσεις πλήρους ίνας μέχρι το τέλος του 2026.

Έχει επενδύσει πολλά για να δημιουργήσει το δίκτυο οπτικών ινών της γρηγορότερα από την ανταγωνιστική Virgin Media O2 και τα μικρότερα “alt net”.

Η BT είπε ότι αναμένει να αυξήσει τόσο τα έσοδα όσο και τα βασικά κέρδη σε pro forma βάση φέτος.

ανέφερε. Περίπου 30.000 από τους σημερινούς υπαλλήλους της είναι εργολάβοι.

Πριν από δύο ημέρες και η βρετανική Vodafone ανακοίνωσε ότι θα περικόψει 11.000 θέσεις εργασίας σε όλο τον κόσμο για να προσπαθήσει να αποκαταστήσει το ανταγωνιστικό της πλεονέκτημα.

Τεχνητή νοημοσύνη

«Η BT θα χρησιμοποιήσει την τεχνητή νοημοσύνη για να προσφέρει καλύτερη εξυπηρέτηση πελατών, με γνώμονα τις ανάγκες των πελατών» ανέφερε η εταιρεία σε μια προσπάθεια να πείσει τους καταναλωτές ότι «δεν θα βρεθούν σε μια κατάσταση που θα νιώθουν ότι έχουν να κάνουν με ένα ρομπότ».

Κι αυτό γιατί, προπς το παρόν, σκοπευουν να διατηρήσουν το δίκτυο των 450 καταστημάτων που διαθέτουν.

Οι απολύσεις ωστόσο, έρχονται σε μια καλή οικονομικά χρονιά για την BT καθώς ικανοποίησε τις προσδοκίες της αγοράς με αύξηση 5% στα προσαρμοσμένα βασικά κέρδη κατά 7,9 δισεκατομμύρια λίρες (10 δισεκατομμύρια δολάρια) αφού η ανάπτυξη στα δίκτυα και οι καταναλωτικές επιχειρήσεις αντιστάθμισαν την πτώση των επιχειρήσεων.

Αυτός είναι ο βασικός λόγος που τα συνδικάτα στη Βρετανία αντέδρασαν για τις μαζικές απολύσεις λαμβάνοντας ως απάντηση ότι οι απολύσεις θα ξεκινήσουν από τους εξωτερικούς εργολάβους που συνεργάζονται με την εταιρεία.