Βρετανία: Νέες πιέσεις για τον Τζόνσον μετά τις κατηγορίες για το πάρτυ γενεθλίων του

Εν μέσω απαγορεύσεων λόγω Covid, που ο ίδιος έχει επιβάλει.
Μπόρις Τζόνσον
Μπόρις Τζόνσον
POOL via REUTERS

Ο Βρετανός Πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον αντιμετώπισε την Τρίτη νέες κατηγορίες για παραβίαση των μέτρων καραντίνας κατά της COVID-19, που ο ίδιος επέβαλε, συμμετέχοντας σε πάρτι γενεθλίων-έκπληξη στην Ντάουνινγκ Στριτ, ενώ έχουν απαγορευτεί οι κοινωνικές συγκεντρώσεις σε εσωτερικούς χώρους.

Ο Τζόνσον, ο οποίος το 2019 κέρδισε τη μεγαλύτερη πλειοψηφία των Συντηρητικών εδώ και περισσότερα από 30 χρόνια, προσπαθεί να στηρίξει την θέση του μετά τους ισχυρισμούς ότι αυτός και το επιτελείο του συμμετείχαν σε πάρτι στην καρδιά του βρετανικού κράτους, κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Οι αποκαλύψεις για τα πάρτι, συμπεριλαμβανομένων αυτών με ποτά στην Ντάουνινγκ Στριτ, οι βαλίτσες με κρασί από σούπερ μάρκετ, η σπασμένη παιδική κούνια, ένα ψυγείο κρασιού και αστεία από το προσωπικό για το πώς να παρουσιάζονται τέτοια πάρτι στους δημοσιογράφους, έχουν χτυπήσει τα ποσοστά αποδοχής του Τζόνσον.

Το ITV ανέφερε ότι ο Τζόνσον ήταν παρών σε ένα πάρτι έκπληξη στα γενέθλιά του, στις 19 Ιουνίου. Έως και 30 άτομα βρίσκονταν στην εκδήλωση στην αίθουσα υπουργικού συμβουλίου του Νο. 10, το γραφείο και την κατοικία του, λέει το ITV.

Στον πρωθυπουργό έκαναν έκπληξη μια τούρτα, ενώ η Κάρι, η σύζυγός του, ξεκίνησε να τραγουδάει τα «χρόνια πολλά» μαζί με το επιτελείο, ανέφερε το ITV.

Ο υπουργός Μεταφορών του Τζόνσον, Γκραντ Σαπς, λέει ότι κατανοεί τις ανησυχίες των ψηφοφόρων για τέτοιες αναφορές, αλλά ότι ο Τζόνσον σαφώς δεν οργάνωσε να του κάνουν έκπληξη με μια τούρτα γενεθλίων.

«Για να είμαι ξεκάθαρος, ο πρωθυπουργός σαφώς δεν οργάνωσε να του δώσουν μια τούρτα· κάποιοι πήραν την πρωτοβουλία και θεώρησαν ότι θα ήταν σκόπιμο στα γενέθλιά του να του δώσουν μια τούρτα».

Μια επίσημη έρευνα από την αξιωματούχο του Υπουργικού Συμβουλίου, Σου Γκρέι, σχετικά με τα πάρτι του lockdown πρόκειται να δημοσιευτεί αργότερα αυτή την εβδομάδα. Ο Σαπς λέει ότι η Γκρέι γνώριζε τις λεπτομέρειες του πάρτι γενεθλίων.

Το γραφείο του αρνήθηκε κάθε ισχυρισμό.

«Αυτό είναι εντελώς αναληθές», λέει εκπρόσωπος στο ITV. «Σύμφωνα με τους κανόνες, ο πρωθυπουργός έβγαλε ένα μικρό αριθμό μελών της οικογένειας έξω εκείνο το βράδυ».

Ο αρχηγός του αντιπολιτευόμενου Εργατικού Κόμματος Κιρ Στάρμερ λέει ότι ο Τζόνσον πρέπει να φύγει.

«Αυτό είναι ακόμη μια απόδειξη ότι έχουμε έναν πρωθυπουργό που πιστεύει ότι οι κανόνες που έφτιαξε δεν ισχύουν για αυτόν».

«Δεν έχουμε την πολυτέλεια να συνεχίσουμε με αυτή τη χαοτική κυβέρνηση. Ο πρωθυπουργός είναι εθνικός αντιπερισπασμός και πρέπει να φύγει».