Βρετανία - PlayStation: Η Sony αντιμέτωπη με αποζημιώσεις ύψους 6 δισ. ευρώ

Για τις χρεώσεις των παιχνιδιών του PlayStation.
fotograzia via Getty Images

Η Sony χρεώνει υπερβολικά τους παίκτες του PlayStation εδώ και έξι χρόνια, σύμφωνα με μια νέα νομική αξίωση στη Βρετανία, και κινδυνεύει να αναγκαστεί να καταβάλει σχεδόν 5 δισεκατομμύρια λίρες (5,9 δισ. ευρώ) ως αποζημίωση εάν η αξίωση επιδικαστεί, σύμφωνα με τον Guardian.

Σύμφωνα με τον Aλεξ Nιλ, υπέρμαχο των καταναλωτών, ο οποίος κατέθεσε την υπόθεση στο εφετείο ανταγωνισμού του Ηνωμένου Βασιλείου, η Sony κάνει κατάχρηση της κυριαρχίας της στη βρετανική αγορά για να επιβάλει αθέμιτους όρους και προϋποθέσεις στο PlayStation Store, όπου πουλά ψηφιακά παιχνίδια, περιεχόμενο με δυνατότητα λήψης και συνδρομές.

Η εταιρεία χρεώνει ένα πάγιο τέλος 30% στους προγραμματιστές που θέλουν να πουλήσουν παιχνίδια στο κατάστημα, κάτι που συχνά έχει ως αποτέλεσμα οι τιμές του ψηφιακού περιεχομένου να είναι υψηλότερες από ένα φυσικό αντίγραφο του ίδιου τίτλου παιχνιδιού – παρά το σχετικό κόστος κατασκευής και αποστολής υλικού.

Ο Nιλ έχει καταθέσει την αξίωση, η οποία κάνει χρήση του δικαιώματος συλλογικής αποκατάστασης για ζημίες σε καταναλωτές της Βρετανίας, εκ μέρους οποιουδήποτε στο Ηνωμένο Βασίλειο αγόρασε ψηφιακά παιχνίδια ή πρόσθετο περιεχόμενο στο κατάστημα από τις 19 Αυγούστου 2016. Ζητά αποζημίωση μεταξύ 79,40 € και 666 € για κάθε μεμονωμένο αγοραστή, το οποίο θα μπορούσε να ανεβάσει το συνολικό ποσό που θα χρειαστεί η Sony να καταβάλει έως και 5 δισεκατομμύρια £ (5,93 δισ. €) εάν η αξίωση επιδικαστεί.

«Πετάξαμε το μπαλάκι στη Sony PlayStation», είπε ο Νιλ. «Με αυτή τη νομική ενέργεια υπερασπίζομαι τα εκατομμύρια καταναλωτών του Ηνωμένου Βασιλείου που χρεώθηκαν άθελά τους. Πιστεύουμε ότι η Sony έκανε κατάχρηση της θέσης της και κατέκλεψε τους πελάτες της».

Πηγή: Guardian

Δημοφιλή