ΔΙΕΘΝΕΣ
12/04/2018 07:40 EEST | Updated 12/04/2018 15:11 EEST

Σύσκεψη Μέι-υπουργών για ενδεχόμενη στρατιωτική δράση στη Συρία

Στο μεταξύ ο επικεφαλής της βρετανικής αντιπολίτευσης δήλωσε σήμερα ότι πρέπει να ζητηθεί η γνώμη του κοινοβουλίου πριν αναληφθεί οποιαδήποτε στρατιωτική δράση εναντίον της Συρίας

POOL New / Reuters

Η βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι συγκάλεσε την Πέμπτη τους βασικούς υπουργούς της σε ειδική συνεδρίαση προκειμένου να συζητήσουν τη συμμετοχή της Βρετανίας, μαζί με τις ΗΠΑ και τη Γαλλία, σε ενδεχόμενη στρατιωτική δράση εναντίον της Συρίας, έπειτα από την χημική επίθεση που φέρεται ότι πραγματοποιήθηκε εναντίον αμάχων.

Ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ προειδοποίησε την Τετάρτη τη Ρωσία για επικείμενη στρατιωτική δράση στη Συρία δηλώνοντας πως πύραυλοι «έρχονται» και καταφερόμενος εναντίον της Μόσχας επειδή υποστηρίζει τον σύρο πρόεδρο Μπασάρ αλ-Άσαντ.

Η Ρωσία έχει προειδοποιήσει τη Δύση να μην επιτεθεί στη Συρία, η οποία υποστηρίζεται και από το Ιράν, και λέει ότι δεν έγινε χημική επίθεση στη συριακή πόλη Ντούμα. 

Η Μέι ανακάλεσε τους υπουργούς της από τις πασχαλινές διακοπές τους για μια ειδική συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου που θα πραγματοποιηθεί αργότερα σήμερα στην Ντάουνινγκ Στριτ για να συζητήσουν την απάντηση της Βρετανίας σ′ αυτό που έχει χαρακτηρίσει βάρβαρη επίθεση η οποία δεν μπορεί να μείνει αναπάντητη.

Το BBC μετέδωσε πως η Μέι είναι έτοιμη να δώσει το πράσινο φως για να συμμετάσχει η Βρετανία σε δράση υπό την ηγεσία των ΗΠΑ χωρίς να ζητήσει προηγουμένως έγκριση από το κοινοβούλιο. 

Σύμφωνα με την εφημερίδα Daily Telegraph, η Μέι έχει δώσει διαταγές σε βρετανικά υποβρύχια να θέσουν τη Συρία εντός του βεληνεκούς των πυραύλων τους και να είναι έτοιμα για πλήγματα κατά των συριακών ενόπλων δυνάμεων.

Η Μέι δεν είναι υποχρεωμένη να ζητήσει την έγκριση του κοινοβουλίου, όμως υφίσταται μια μη δεσμευτική συνταγματική σύμβαση να το πράξει έπειτα από την ψηφοφορία που έγινε το 2003 για τη συμμετοχή στην υπό τις ΗΠΑ εισβολή στο Ιράκ. Τηρήθηκε σε επόμενες στρατιωτικές αναπτύξεις στη Λιβύη και το Ιράκ.

Κόρμπιν: Το βρετανικό κοινοβούλιο πρέπει να έχει λόγο για τη Συρία 

Ο επικεφαλής της βρετανικής αντιπολίτευσης Τζέρεμι Κόρμπιν δήλωσε σήμερα ότι πρέπει να ζητηθεί η γνώμη του κοινοβουλίου πριν αναληφθεί οποιαδήποτε στρατιωτική δράση εναντίον της Συρίας.

Ο Κόρμπιν έκανε δηλώσεις ενώ η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι πρόκειται να συζητήσει σε συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου την απάντηση της Βρετανίας στη χημική επίθεση που φέρεται ότι πραγματοποιήθηκε από τις δυνάμεις της συριακής κυβέρνησης στην πόλη Ντούμα.

«Το κοινοβούλιο πρέπει να δώσει τη γνώμη του πάνω σ′ αυτό», δήλωσε ο επικεφαλής του Εργατικού Κόμματος σε συνέντευξή του στο Sky News.

«Πρέπει να υπάρξει μια κανονική διαδικασία διαβούλευσης», πρόσθεσε. «Το υπουργικό συμβούλιο δεν πρέπει να λάβει μόνο του αυτή την απόφαση».

Οι Συντηρητικοί της Μέι δεν έχουν πλειοψηφία στη Βουλή των Κοινοτήτων και εξαρτώνται από τους συμμάχους τους από το μικρό βορειοϊρλανδικό κόμμα DUP για να κερδίζουν τις ψηφοφορίες.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ) 

Αμερικανικές Εκλογές
Δημοσκοπήσεις, ειδήσεις και αναλύσεις για τις αμερικανικές εκλογές από την HuffPost