ΔΙΕΘΝΕΣ
03/06/2019 15:44 EEST | Updated 03/06/2019 16:02 EEST

Βρέθηκαν τα πτώματα πέντε αγνοουμένων ορειβατών στα Ιμαλάια

Πλέον θεωρείται πως και οι οκτώ αγνοούμενοι είναι νεκροί.

Reuters

Πέντε πτώματα εντοπίστηκαν σε μεγάλο υψόμετρο σε βουνό στα ινδικά Ιμαλάια τη Δευτέρα, κατά τη διάρκεια των ερευνών από αέρος για οκτώ ορειβάτες που εκτιμάται ότι παρασύρθηκαν από χιονοστιβάδα την προηγούμενη εβδομάδα, είπε κυβερνητικός αξιωματούχος.

Οι ορειβάτες- τέσσερις από τη Βρετανία, δύο από τις ΗΠΑ, ένας από την Αυστραλία και ένας από την Ινδία- αναφέρθηκαν ως αγνοούμενοι από συντρόφους τους την Παρασκευή, όταν δεν επέστρεψαν στον καταυλισμό κοντά στο Νάντα Ντέβι, το δεύτερο ψηλότερο βουνό της Ινδίας.

Στρατιωτικό ελικόπτερο εντόπισε τα πέντε πτώματα κατά τη διάρκεια πτήσης πάνω από την περιοχή όπου εξαφανίστηκαν, είπε ο Βιτζέι Κουμάρ Τζογκντάντε, ανώτατος κυβερνητικός αξιωματούχος στο κοντινό Πιθογκαράμ.

«Τέσσερα πτώματα φαίνονται μαζί, και ένα πέμπτο λίγο πιο μακριά από τα άλλα» είπε.

Οι έρευνες τώρα διεξάγονται με βάση την εκτίμηση πως και οι οκτώ ορειβάτες είναι νεκροί, όπως είπε.

«Προσπαθούμε να ανασύρουμε τα πτώματα. Πιστεύουμε ότι τα άλλα τρία θα είναι κοντά» είπε.

Οι ορειβάτες προσπαθούσαν να ανεβούν σε μια ανώνυμη κορυφή 6.477 μέτρων, όπου δεν είχε ανεβεί κανείς στο παρελθόν, κοντά στο Νάντα Ντέβι, όταν τη διαδρομή τους έπληξε μια «μεγάλη χιονοστιβάδα», σύμφωνα με την εταιρεία που διοργάνωσε την αποστολή, Moran Mountain.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

-Πόσο κοστίζει μια ανάβαση στο Έβερεστ και τι άλλο θα χρειαστείτε για να φτάσετε στην κορυφή

Ο Τζογκντάντε είπε ότι τα πτώματα ήταν πάνω από τα 5.000 μέτρα και η πιθανότητα μιας δεύτερης χιονοστιβάδας θα έκανε δύσκολη την πρόσβαση στο σημείο. Όπως ανέφερε, δεν είχε ακόμα αποφασιστεί εάν θα πήγαινε ομάδα από αέρος ή από εδάφους.

«Εξετάζουμε και τις δύο εναλλακτικές. Από τη στιγμή που τα πτώματα είναι σε μεγάλο ύψος, είναι απρόσιτο, πρόκειται για ασταθές έδαφος που θα μπορούσε να οδηγήσει σε δεύτερη χιονοστιβάδα. Δουλεύουμε πάνω σε σχέδιο».

«Είναι πάντα επικίνδυνο μέρος για να πάει κανείς. Η ανάβαση στο Έβερεστ είναι ευκολότερη» όπως είπε.

 

Reuters

 

Μια ομάδα θα χρειαζόταν τουλάχιστον μια εβδομάδα για να φτάσει στην περιοχή, είπε στο Reuters ο Σαντζάι Γκουντζιγιάλ, ανώτερος αξιωματούχος της αστυνομίας που συμμετείχε στην αποστολή.

Τέσσερις ορειβάτες στην ομάδα είχαν επιστρέψει και σήμαναν συναγερμό για τους χαμένους συντρόφους τους. Εκκενώθηκαν από τον καταυλισμό με ελικόπτερο και ήταν «καλά και υγιείς» σύμφωνα με τον αξιωματούχο της υπηρεσίας αντιμετώπισης καταστροφών της πολιτείας Ουταραχάντ.

Πρόκειται για μια από τις πιο πολύνεκρες σεζόν ανάβασης στα Ιμαλάια των τελευταίων ετών: Πάνω από 20 άνθρωποι έχουν χάσει τις ζωές τους, περιλαμβανομένων 11 στο Έβερεστ, την υψηλότερη κορυφή του κόσμου, που πλήττεται από κακοκαιρία, υπερβολική προσέλευση επισκεπτών, αλλά και απειρία μεταξύ ορειβατών.

Το Νάντα Ντέβι, στα 7.816 μέτρα, και το αδελφό του βουνό, Ανατολικό Νάντα Ντέβι, είναι μεταξύ των πιο δύσκολων κορυφών του κόσμου, και μόνο ελάχιστοι έχουν καταφέρει να ανεβούν σε αυτές. Ο επικεφαλής της ομάδας των αγνοουμένων, Μάρτιν Μοράν, ήταν ο πρώτος που ανέβηκε στην κορυφή Τσάνγκουτς, άλλη μια κορυφή της περιοχής, και ήταν ιδιαίτερα γνωστός στον κόσμο των οδηγών των Ιμαλαΐων.