Βρέθηκε η σορός της τελευταίας Τίγρης της Τασμανίας μετά από μυστήριο 86 ετών (βίντεο-φωτο)

Και στο πιο απίθανο μέρος. Πέθανε σε αιχμαλωσία το 1936. Το πανέμορφο ζώο περιπλανιούνταν σε όλη την Αυστραλία εξαφανίστηκε λόγω των ανθρώπινων δραστηριοτήτων.

Τα οστά της τελευταίας τίγρης της Τασμανίας - που θεωρείται ότι έχει εξαφανιστεί εδώ και 85 χρόνια - βρέθηκαν κρυμμένα στο ντουλάπι ενός μουσείου της Αυστραλίας.

Το πανέμορφο ζώο, θηλυκού γένους, πέθανε σε αιχμαλωσία στον ζωολογικό κήπο του Χόμπαρτ το 1936 και το σώμα του δόθηκε σε τοπικό μουσείο. Αλλά αυτό που συνέβη με τον σκελετό και το δέρμα του στη συνέχεια ήταν ένα διαρκές μυστήριο.

Το Μουσείο και η Πινακοθήκη της Τασμανίας έχασαν τα ίχνη του και για δεκαετίες το επικρατέστερο σενάριο ήταν πως είχαν πεταχτεί.

Νέα έρευνα ανακάλυψε ότι βρίσκονταν σε μουσείο όλα αυτά τα χρόνια και πως διατηρήθηκαν ως έναν βαθμό αλλά δεν είχαν καταχωρηθεί σωστά, όπως αναφέρει το BBC.

Wikimedia Commons
Wikimedia Commons
Wikimedia Commons

″Για χρόνια, πολλοί επιμελητές μουσείων και ερευνητές έψαχναν την σορό του ζώου χωρίς επιτυχία, καθώς δεν είχε καταγραφεί κάτι σχετικό που να χρονολογείται από το 1936″ σχολιάζει ο Ρόμπερτ Πάντλε ο οποίος δημοσίευσε ένα βιβλίο το 2000 για την εξαφάνιση του είδους. ″Η βασική εκτίμηση ήταν πως είχε πεταχτεί”.

Αλλά αυτός και ένας από τους επιμελητές του μουσείου βρήκαν μια αδημοσίευτη αναφορά ενός ταξιδιώτη, που προκάλεσε μια νέα έρευνα στις συλλογές του μουσείου. Έτσι εντόπισαν το το χαμένο δείγμα σε ένα ντουλάπι στο εκπαιδευτικό τμήμα του μουσείου.

Είχε μεταφερθεί στην Αυστραλία ως ταξιδιωτικό έκθεμα, αλλά το προσωπικό δεν γνώριζε ότι ήταν η τελευταία τίγρης της Τασμανίας όπως είπε η επιμελήτρια Κάθριν Μέντλοκ στην Αυστραλιανή Ραδιοφωνία.

Tasmanian Museum and Art Gallery
Tasmanian Museum and Art Gallery
Tasmanian Museum and Art Gallery

″Τότε, νόμιζαν ότι υπήρχαν ακόμα ζώα (σαν αυτό) έξω στους θάμνους” λέει η Μέντλοκ.

Το δέρμα και ο σκελετός του ζώου εκτίθενται τώρα στο μουσείο στο Χόμπαρτ.

Ο πληθυσμός των τίγρεων τίγρεις της Τασμανίας που παλαιότερα περιπλανιούνταν σε όλη την Αυστραλία μειώθηκε λόγω των επιπτώσεων ανθρώπινων δραστηριοτήτων αλλά και των ντίνγκο.

Το οπτικό υλικό (το βίντεο παραπάνω) από την τελευταία Τίγρη της Τασμανίας δόθηκε στην δημοσιότητα του 2020.

Tasmanian Museum and Art Gallery
Tasmanian Museum and Art Gallery
Tasmanian Museum and Art Gallery

Πηγή: BBC

Πήγαινε στην αρχική σελίδα