ΔΙΕΘΝΕΣ
20/08/2018 11:33 EEST | Updated 20/08/2018 11:35 EEST

WSJ: Αμερικανικό «όχι» σε τουρκικό παζάρι για απελευθέρωση του πάστορα Μπράνσον με ανταλλάγματα

Anadolu Agency via Getty Images

Η αμερικανική κυβέρνηση απέρριψε μια τουρκική προσπάθεια να συνδεθεί η απελευθέρωση του Αμερικανού πάστορα Άντριου Μπράνσον με την απαλλαγή μεγάλης τουρκικής τράπεζας, η οποία είναι αντιμέτωπη με πρόστιμα ύψους δισεκατομμυρίων δολαρίων από τις ΗΠΑ- τονίζοντας πως άλλα ζητήματα είναι εκτός συζήτησης μέχρι την απελευθέρωση του Μπράνσον, δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος του Λευκού Οίκου, σύμφωνα με τη Wall Street Journal.

H συνεχιζόμενη κράτηση του Αμερικανού πάστορα βρίσκεται στο επίκεντρο της χειρότερης κρίσης στις σχέσεις των δύο χωρών εδώ και δεκαετίες, η οποία έχει προκαλέσει καταποντισμό της τουρκικής λίρας σε επίπεδα-ρεκόρ.

Από πλευράς του, ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, δήλωσε τη Δευτέρα πως η κρίση της λίρας είναι μια επίθεση στην τουρκική οικονομία, που δεν είναι διαφορετική από μια επίθεση «ενάντια στη σημαία» ή στο «κάλεσμα για προσευχή».

Σε μαγνητοσκοπημένο του μήνυμα προς τους Τούρκους πολίτες εν όψει των εορτασμών του Εΐντ αλ Άντχα, ο Ερντογάν είπε πως σκοπός της κρίσης αυτής είναι να «γονατίσει την Τουρκία και τον λαό της», προσθέτοντας ωστόσο ότι η Τουρκία έχει τη δύναμη και την ικανότητα να την ξεπεράσει.

(με επιπλέον πληροφορίες από Reuters)