Μεγάλη ανησυχία για την Evergrande: Προετοιμασίες στην Κίνα για πιθανή «καταιγίδα»

Οι κινεζικές αρχές καλούν τις τοπικές κυβερνήσεις να προετοιμαστούν, σύμφωνα με τη Wall Street Journal.
Aly Song via Reuters

Οι κινεζικές αρχές ζητούν από τις τοπικές κυβερνήσεις να προετοιμαστούν για το ενδεχόμενο κατάρρευσης της China Evergrande Group, αναφέρεται σε δημοσίευμα της Wall Street Journal που επικαλείται αξιωματούχους ενημερωμένους για το θέμα, υποδεικνύοντας πως η κυβέρνηση της Λαϊκής Δημοκρατίας δεν φαίνεται ιδιαίτερα πρόθυμη να διασώσει τον κολοσσό του χώρου των ακινήτων, ενώ παράλληλα ετοιμάζεται να αντιμετωπίσει τις οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις μιας τέτοιας εξέλιξης.

Οι αξιωματούχοι χαρακτήρισαν τις ενέργειες που διατάσσονται ως «προετοιμασία για την πιθανή καταιγίδα», λέγοντας πως υπηρεσίες τοπικών κυβερνήσεων και κρατικές επιχειρήσεις έχουν λάβει οδηγίες να ετοιμαστούν για παρεμβάσεις της τελευταίας στιγμής με στόχο τη διαχείριση των επιπτώσεων εάν η Evergrande δεν καταφέρει να λύσει με τάξη τα προβλήματά της.

Όπως είπαν οι τοπικές κυβερνήσεις έχουν δεχτεί εντολές να αποτρέψουν πιθανές ταραχές και να αντισταθμίσουν τις επιπτώσεις που αναμένονται σε αγοραστές κατοικιών και στην ευρύτερη οικονομία, πχ περιορίζοντας τις απώλειες θέσεων εργασίας – σενάρια τα οποία φαίνονται όλο και πιο πιθανά, καθώς η κατάσταση χειροτερεύει.

Η Evergrande έχει μπροστά της μια σειρά πληρωμών. Τοπικές κυβερνήσεις έχουν λάβει εντολές να συγκροτήσουν ομάδες λογιστών και ειδικών σε νομικά θέματα για να εξετάσουν τα οικονομικά στοιχεία γύρω από τις δραστηριότητες της Evergrande στις περιοχές τους, και να μιλήσουν με κρατικές και ιδιωτικές εταιρείες ανάπτυξης ακινήτων προκειμένου να υπάρξουν προετοιμασίες για την ανάληψη/ συνέχιση τοπικών projects ακινήτων, καθώς και την προετοιμασία της αστυνομίας και των αρχών επιβολής νόμου γενικότερα για έλεγχο/ αντιμετώπιση πιθανών ταραχών και διαδηλώσεων. Στο μεταξύ, όπως μετέδωσε το Bloomberg News, η μονάδα ηλεκτρικών οχημάτων της Evergrande φαίνεται να έχει σταματήσει να πληρώνει το προσωπικό και τους προμηθευτές των εργοστασίων της. Επίσης, το Bloomberg Law ανέφερε πως οι κινεζικές αρχές έχουν ζητήσει από τον κολοσσό των ακινήτων να αποφύγει μια βραχυπρόθεσμη αδυναμία πληρωμών (near term default) στα ομόλογα που είναι σε δολάρια.

Η Evergrande, που εδρεύει στη Σεντζέν, διατηρεί projects (περίπου 800 σε εξέλιξη, διεσπαρμένα σε πάνω από 200 πόλεις) σε κάθε επαρχία της ηπειρωτικής Κίνας. Τα οικονομικά της προβλήματα έχουν ανησυχήσει επενδυτές εργαζομένους, προμηθευτές και αγοραστές κατοικιών, και έχουν αρχίσει να εξαπλώνονται και σε άλλα τμήματα της κινεζικής οικονομίας, προκαλώντας φόβους ακόμα και για μια κινεζική «εκδοχή» της κατάρρευσης της Lehman Brothers, με άγνωστες επιπτώσεις για την κινεζική οικονομία.

Με πληροφορίες από Wall Street Journal, Reuters, Bloomberg

Δημοφιλή