Συνάντηση Μπάιντεν – Ερντογάν: «Σημασία στη διατήρηση της σταθερότητας στο Αιγαίο»

Ο Αμερικανός Πρόεδρος φέρεται να είπε στον Τούρκο ομόλογό του ότι θα κάνει προσπάθεια να περάσει από το Κογκρέσο το θέμα της πώλησης των F-16.
Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν συναντά τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατά τη διάρκεια της συνόδου του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη, Ισπανία, 29 Ιουνίου 2022. REUTERS/Τζόναθαν Ερνστ
Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν συναντά τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατά τη διάρκεια της συνόδου του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη, Ισπανία, 29 Ιουνίου 2022. REUTERS/Τζόναθαν Ερνστ
Jonathan Ernst via Reuters

Ο Πρόεδρος της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν συναντήθηκε με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη.

Η συνάντηση μεταξύ Ερντογάν και Μπάιντεν, η οποία ήταν κλειστή για τον Τύπο στο Συνεδριακό Κέντρο IFEMA, διήρκεσε περίπου 1 ώρα.

Τη «σημασία της διατήρησης της σταθερότητας στο Αιγαίο και τη Συρία» συζήτησε ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, με τον Τούρκο ομόλογο του, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κατά τη διάρκεια συνάντησης που πραγματοποίηθηκε στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στην Μαδρίτη.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Λευκού Οίκου, ο πρόεδρος Μπάιντεν χαιρέτισε τη σύναψη τριμερούς συμφωνίας που ανοίγει τον δρόμο για την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ. Επιπλέον, οι ηγέτες συζήτησαν τη συνεχιζόμενη υποστήριξή που παρέχεται στην Ουκρανία προκειμένου να είναι σε θέση να αμυνθεί απέναντι στη ρωσική επιθετικότητα, καθώς και τη σημασία της άρσης των ρωσικών εμποδίων στην εξαγωγή ουκρανικών σιτηρών.

Τέλος, ο πρόεδρος Μπάιντεν επανέλαβε την επιθυμία του να διατηρήσει εποικοδομητικές διμερείς σχέσεις, με τις δύο πλευρές να συμφωνούν στη σημασία συνεχών στενών διαβουλεύσεων μεταξύ των κυβερνήσεών των δύο χωρών.

Αναλυτικά το δελτίο Τύπου του Λευκού Οίκου για την συνάντηση Μπάιντεν-Ερντογάν

″Ο Πρόεδρος Joseph R. Biden, Jr. συναντήθηκε σήμερα με τον Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ. Ο Πρόεδρος Μπάιντεν χαιρέτισε τη σύναψη τριμερούς συμφωνίας από την Τουρκία με τη Φινλανδία και τη Σουηδία που άνοιξε το δρόμο στους Συμμάχους να τους καλέσουν να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ. Οι ηγέτες συζήτησαν τη συνεχιζόμενη υποστήριξή τους προς την Ουκρανία στην άμυνά της κατά της ρωσικής επιθετικότητας, καθώς και τη σημασία της άρσης των ρωσικών εμποδίων στην εξαγωγή ουκρανικών σιτηρών. Μίλησαν επίσης για τη σημασία της διατήρησης της σταθερότητας στο Αιγαίο και τη Συρία. Ο Πρόεδρος Μπάιντεν εξέφρασε την επιθυμία του να διατηρήσει εποικοδομητικές διμερείς σχέσεις και οι ηγέτες συμφώνησαν στη σημασία διατήρησς συνεχών στενών διαβουλεύσεων μεταξύ τους”.

Στη συνάντηση συμμετείχαν επίσης σύμφωνα με το πρακτορείο Anadolu, ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Χουλουσί Ακάρ, ο Διευθυντής Επικοινωνιών του Προέδρου Φαχρετίν Aλτούν, ο Προεδρικός Εκπρόσωπος Ιμπραίμ Καλίν και ο επικεφαλής της MIT Χακάν Φιντάν.

Στην ομιλία που έκανε στην αρχή της συνάντησής του με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, ο Πρόεδρος Ερντογάν εξέφρασε τη χαρά του να συναντηθεί ξανά μετά από ένα μεγάλο διάστημα.

Τα βήματα για την ενίσχυση του ΝΑΤΟ θα ”συνεισφέρουν ιδιαίτερα” στην κατάσταση με την Ρωσία και την Ουκρανία δήλωσε ο Ερντογάν πριν την συνάντησή του με τον Μπάιντεν.

«Θέλω ιδιαίτερα να εκφράσω την ικανοποίησή μου που συναντήθηκα μαζί σας μετά από πολύ καιρό. Αυτή η σύνοδος κορυφής του ΝΑΤΟ, όσον αφορά την ατζέντα της, θα είναι αρκετά σημαντική. Αύριο, οι δραστηριότητες θα συνεχιστούν. Χάρη στις προσπάθειές μας, πιστεύουμε ότι θα μπορέσουμε να επιστρέψουμε στις χώρες μας με γεμάτα τα χέρια και με πλήρη ικανοποίηση. Και ως Ηνωμένες Πολιτείες, πιστεύουμε ότι η πρωτοβουλία σας σε αυτό το θέμα θα είναι κρίσιμη όσον αφορά την ενίσχυση του ΝΑΤΟ για το μέλλον και θα έχει μια πολύ θετική συμβολή στην κατάσταση μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας. Απαιτείται από όλους μας να εργαστούμε μαζί για να επιλύσουμε τις διαφορές μια για πάντα. Ελπίζω και προσεύχομαι ότι θα μπορέσουμε να επιτύχουμε μια ισορροπία στη διπλωματία προκειμένου να έχουμε θετικά αποτελέσματα, ιδίως σε ό,τι αφορά τα σιτηρά. Υπάρχουν χώρες που στερούνται τα σιτηρά και θα ανοίξουμε διαδρόμους και θα τις επιτρέψουμε να έχουν πρόσβαση στα σιτηρά που τόσο χρειάζονται», δήλωσε ο Ταγίπ Ερντογάν.

Σύμφωνα με το Reuters, o ηγέτης των ΗΠΑ ευχαρίστησε τον Τούρκο πρόεδρο για τη συμφωνία που κατέληξε με τη Σουηδία και τη Φινλανδία, αίροντας το μπλόκο στην ένταξή τους στη Βορειοατλαντική Συμμαχία.

Επιπλέον, ο Μπάιντεν ευχαρίστησε τον Ερντογάν για τις προσπάθειες της Άγκυρας να διασφαλίσει το άνοιγμα διαδρόμου για τα σιτηρά της Ουκρανίας.

«Κ. Ερντογάν θέλω να σας ευχαριστήσω ιδιαιτέρως για τα όσα κάνατε όσον αφορά την κατάσταση με την Φινλανδία και τη Σουηδία, και για όλη την απίστευτη δουλειά που κάνετε για να προσπαθήσετε να μεταφερθεί το σιτάρι από την Ουκρανία και τη Ρωσία. Θέλω να πω, κάνετε εξαιρετική δουλειά, σας ευχαριστώ», τόνισε ο Αμερικανός Πρόεδρος.

Σύμφωνα με την τουρκική Sabah, ο Ταγίπ Ερντογάν είχε στην ατζέντα του το θέμα των αμερικανικών μαχητικών F-16 αλλά και των αμερικανικών βάσεων στο ελληνικό έδαφος και μάλιστα η τουρκική εφημερίδα αναφέρει πως ο Πρόεδρος Μπάιντεν είπε στον Ερντογάν πως ”θα επιδιώξει το θέμα με τα F-16 να περάσει από το Κογκρέσο”

British Prime Minister Boris Johnson and Turkish President Recep Tayyip Erdogan shake hands during the NATO summit in Madrid, Spain June 29, 2022. Stefan Rousseau/Pool via REUTERS
British Prime Minister Boris Johnson and Turkish President Recep Tayyip Erdogan shake hands during the NATO summit in Madrid, Spain June 29, 2022. Stefan Rousseau/Pool via REUTERS
POOL New via Reuters

Συναντήσεις Ερντογάν με Τζόνσον και Μακρόν

Νωρίτερα, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συναντήθηκε σε πολύ καλό κλίμα με τον Βρετανό πρωθυπουργό, Μπόρις Τζόνσον.

Ο Τζόνσον εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη συμφωνία μεταξύ Τουρκίας – Σουηδίας – Φινλανδίας, ενώ έδωσε ένσημα στον Τούρκο πρόεδρο για τις προσπάθειές του για να βρεθεί μια «έξοδος διαφυγής» για τα ουκρανικά σιτηρά.

Όπως αναφέρει ανακοίνωση της Ντάουνινγκ Στριτ, οι δύο ηγέτες μίλησαν για τη σύσφιξη των σχέσεων Λονδίνου – Άγκυρας, ειδικά στους τομείς της τεχνολογίας και ενέργειας. Παράλληλα, επισήμαναν ότι θα εξετάσουν μέτρα για να βελτιωθεί περαιτέρω το εμπόριο μεταξύ των δύο χωρών, δημιουργώντας έτσι περισσότερες θέσεις εργασίας και βελτιώνοντας την οικονομική τους ανάπτυξη.

Πιο σύντομη ήταν η συνάντηση του Τούρκου προέδρου με τον Εμανουέλ Μακρόν. Οι δύο ηγέτες συζήτηση τη σημασία να βρεθούν τρόποι για να ανοίξει ο διάδρομος μεταφοράς για τα ουκρανικά σιτηρά, καθώς και για να υπάρει ασφάλεια στο λιμάνι της Οδησσού.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της γαλλικής προεδρίας, ο Μακρόν εξέφρασε την ικανοποίησή του για τα σχέδια ένταξης της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

Πηγή: Reuters, Sabah

Δημοφιλή