ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
26/02/2020 13:28 EET

Ξεκίνησε η επέκταση του σταθμού κρουαζιέρας στον Πειραιά

Επένδυση 120 εκατ. ευρώ για δύο επιπλέον θέσεις μεγαλύτερων κρουαζιερόπλοιων.

Ο Πειραιάς αποτελεί το πιο ισχυρό λιμάνι για την κρουαζιέρα στη χώρα μας, η οποία βρίσκεται σε συνεχή ανοδική πορεία. 

Ωστόσο, μολονότι οι υποδομές βρίσκονται σε ένα σχετικά ικανοποιητικό επίπεδο, υπάρχει η αναγκαιότητα για βελτίωση των υποδομών. Προς αυτή τη κατεύθυνση, έχει ξεκινήσει ένα μεγάλο επενδυτικό πρόγραμμα του Οργανισμού Λιμένος Πειραιά, το οποίο προβλέπει μια σειρά από νέα έργα και παρεμβάσεις, με προϋπολογισμό που ξεπερνά τα 500 εκατομμύρια ευρώ.

Σε αυτό το πλαίσιο, εντάσσεται και η επέκταση του επιβατικού λιμένα Πειραιά, ώστε να δημιουργηθούν 2 επιπλέον θέσεις για πρόσδεση κρουαζιεροπλοίων «νέας γενιάς», μήκους μεγαλύτερου των 280 μέτρων και δυναμικότητας συνολικά 4.000 επιβατών, με χρονοδιάγραμμα υλοποίησης 32 μήνες. 

Το έργο είναι ύψους 120 εκατ. ευρώ και χρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης μέσω του Άξονα Προτεραιότητας 7 του ΠΕΠ Αττικής 2014-2020 και περιλαμβάνει την κατασκευή ωφέλιμων κρηπιδότοιχων συνολικού μήκους τριών χιλιάδων μέτρων και βάθους 18 μέτρων, νέους χερσαίους χώρους επιφάνειας άνω των 140.000 τετραγωνικών μέτρων, έναν κυματοθραύστη συνολικού μήκους 1.100 μέτρων καθώς και νέα δίκτυα αποχέτευσης, οπτικών ινών και δικτύου ηλεκτρισμού και νερού.

Το συγκεκριμένο έργο θα συμβάλλει στην αύξηση του homeporting (εκκίνηση / τερματισμός ταξιδιών κρουαζιέρας από το λιμάνι του Πειραιά), που συνεπάγεται και περισσότερα έσοδα για την τοπική οικονομία.

Ιδιαίτερα θετικά εκφράστηκαν για τη συγκεκριμένη επένδυση εκπρόσωποι των μεγαλύτερων εταιρειών κρουαζιέρας (Carnival, Royal Caribbean).