Ξεκινούν οι διαδικασίες για την αξιοποίηση του αεροδρομίου Ηρακλείου

Μέχρι να λειτουργήσει το νέο αεροδρόμιο στο Καστέλι, το 2027, μελετάται η μετέπειτα χρήση του αεροδρομίου Ηρακλείου.
Ο υπουργός Χρήστος Σταϊκούρας με τον περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρο Αρναουτάκη.
Ο υπουργός Χρήστος Σταϊκούρας με τον περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρο Αρναουτάκη.
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΠΟΔΟΜΏΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑΦΟΡΏΝ

Όποιος «έχει καεί στον χυλό, φυσάει και το γιαούρτι». Στην Ελλάδα, ακριβώς 20 χρόνια μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας, ακόμα πολλά από τα Ολυμπιακά Ακίνητα έχουν μείνει αναξιοποίητα, ενώ δεν υπήρχε καν εξ’ αρχής σχεδιασμός, πολύ πριν τους Αγώνες, για την αξιοποίησή τους.

Με αυτό το δεδομένο, φαντάζει εξαιρετικό το γεγονός ότι ήδη ξεκινά η διαδικασία για την αξιοποίηση του αεροδρομίου Ηρακλείου Κρήτης, σχεδόν δυόμιση χρόνια πριν ξεκινήσει η λειτουργία (έχει οριστεί για τις 6 Φεβρουαρίου του 2027) του νέου Διεθνούς Αερολιμένα στο Καστέλι (αυτή τη στιγμή οι εργασίες είναι στο 35%).

Την ανακοίνωση έκανε ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρήστος Σταϊκούρας, κατά την επίσκεψή του στην Κρήτη και στις εγκαταστάσεις του αεροδρομίου Ηρακλείου, στο οποίο αποφασίστηκαν πρόσθετες παρεμβάσεις διότι είναι κορεσμένο.

Ο Χρήστος Σταϊκούρας ανέφερε ότι «Το Αεροδρόμιο είχε 8,7 εκατ. επιβάτες το 2023, έχει αύξηση 11% εφέτος και οι εκτιμήσεις είναι για 9,2 εκατ. επιβάτες το 2024. Σε ό,τι αφορά την καθημερινή λειτουργία του Αεροδρομίου, έγιναν παρεμβάσεις – με χρηματοδότηση του ιδιωτικού τομέα (ΤΕΡΝΑ) – στον διάδρομο, μήκους 1,3 χλμ., σε 24 κεντρικές κλιματιστικές μονάδες και στους διαδρόμους αποσκευών. Υπάρχουν προβλήματα, τα οποία προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε κατά τον βέλτιστο τρόπο, πρωτίστως σε ό,τι αφορά την καθαριότητα. Τις επόμενες ημέρες θα υπάρξει πρόσθετο προσωπικό, με αύξηση του τμήματος της Σύμβασης (όπως προβλέπεται) από τον Εργολάβο Καθαριότητας, πρόσθετο προσωπικό για εξωτερικό καθαρισμό από την Περιφέρεια και βρισκόμαστε σε συζητήσεις για επιπλέον παρεμβάσεις, χρηματοδότησης του ιδιωτικού τομέα».

Σημειώνουμε ότι η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας, με τη συνδρομή και τις χορηγίες ιδιωτικών φορέων και εταιριών, καθώς και της Περιφέρειας Κρήτης, έχει προβεί σε σειρά μέτρων που έχουν υλοποιηθεί, όπως: αντικατάσταση 24 κεντρικών κλιματιστικών μονάδων, αντικατάσταση δυο ιμάντων παραλαβής αποσκευών (carousel), προμήθεια επιπλέον ενενήντα καθισμάτων επιβατών, πλήρη αντικατάσταση αυτόματων εξωτερικών θυρών, ηλεκτρονικό ανοιχτό διαγωνισμό για την προμήθεια και εγκατάσταση δύο επιπλέον αντλιών θερμότητας αέρος / νερού προϋπολογισμού 250.000 ευρώ, έχει κάνει παρεμβάσεις στη Σύμβαση παροχής υπηρεσιών καθαριότητας με αύξηση του συντελεστή συχνότητας καθαρισμού και αύξηση του προσωπικού καθαριότητας, λόγω των αναγκών που προκύπτουν από τη συνεχή αύξηση της επιβατικής κίνησης καθώς και παρεμβάσεις στον εξαερισμό κλειστών χώρων.

Επίσης, με τη λήξη της καλοκαιρινής σεζόν, η ΥΠΑ σχεδιάζει την πλήρη ανακαίνιση τριών συγκροτημάτων τουαλετών του αεροσταθμού, παρότι τα περισσότερα συγκροτήματα μετράνε λιγότερο από 10 χρόνια, ενώ κάποια είχαν ανακαινιστεί πριν 2 χρόνια.

Η μελέτη για την αξιοποίηση του αεροδρομίου Ηρακλείου

Όπως είπε ο Χρήστος Σταϊκούρας στην Κρήτη, εγκρίθηκε στην Κυβερνητική Επιτροπή Στρατηγικών Επενδύσεων η εκπόνηση μελέτης σκοπιμότητας από το ΤΑΙΠΕΔ, ως φορέας ωρίμανσης, σχετικά με τη διενέργεια της διαγωνιστικής διαδικασίας και παρακολούθησης της εκτέλεσης των συμβάσεων για το έργο «Δράσεις Ωρίμανσης – Οδικός Χάρτης για την αξιοποίηση του πρώην αεροδρομίου Νίκος Καζαντζάκης».

Στις 11 Ιουνίου 2024, το ΤΑΙΠΕΔ κοινοποίησε πρόσκληση υποβολής προσφορών για την σύναψη εκτελεστικής σύμβασης για την παροχή υπηρεσιών τεχνικού και νομικού συμβούλου για το έργο.

Αντικείμενο αυτής, η πλήρης αποσαφήνιση και αποτύπωση της υφιστάμενης κατάστασης της έκτασης από νομικής και τεχνικής πλευράς, και η δημιουργία ενιαίου τεχνικού και νομικού πλάνου ωρίμανσης.

Τα παραδοτέα θα καλύπτουν τις ανάγκες εκπόνησης μελέτης σκοπιμότητας/μελέτης εναλλακτικών λύσεων που θα υλοποιηθεί σε επόμενο στάδιο.

Στις 26 Ιουνίου υποβλήθηκαν προσφορές και η Επιτροπή είναι σε διαδικασία αξιολόγησης, με χρονοδιάγραμμα υλοποίησης τρεις μήνες.

Δημοφιλή