Ξέρετε πόσα πλήρωσε σε φόρους για το 2018 η Amazon των 800δισεκ; Ούτε ένα δολάριο

Μάλιστα διπλασίασε τα κέρδη φτάνοντας τα 11,2δισεκ $.
ASSOCIATED PRESS

Για όλους εκείνους που αναρωτιούνται πόσα μπορεί να πληρώνει σε φόρους μια εταιρεία κολοσσός όπως η Amazon, μια έκθεση του Ινστιτούτου Φορολόγησης και Οικονομίας (ITEP) έδωσε την απάντηση. Αυτή όμως, δικαίως, δυσαρέστησε (έως και εξόργισε) πολλούς.

Όπως γράφει το Fortune βασιζόμενο στην σχετική έκθεση, η Amazon με σημερινή τρέχουσα αξία σχεδόν 800 δισεκ δολαρίων δεν θα πληρώσει ούτε ένα δολάριο σε φόρους σε ομοσπονδιακό επίπεδο.

Ναι σωστά διαβάσατε: 0 δολάρια.

Αυτό μάλιστα παρά το γεγονός ότι τα κέρδη της για το 2017-2018 διπλασιάστηκαν, φτάνοντας τα 11,2δισεκ. δολάρια έναντι 5,6 δισ. δολαρίων.

Η δε Amazon για το 2018 δήλωσε επιστροφή φόρου εισοδήματος 129 εκατ. ευρώ μειώνοντας το ποσοστό φορολόγησης στο -1%.

Ως ήταν φυσικό, ο προκλητικά χαμηλός φορολογικός συντελεστής για την Amazon προκάλεσε την έντονη αντίδραση πολλών Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικάνων με πρώτο τον Μπέρνι Σάντερς.

«Όταν πληρώνεις 119δολάρια το χρόνο για να γίνεις Prime Member της Amazon, έχεις πληρώσει περισσότερα απ′ ό,τι η Amazon σε φόρους. Η δουλειά μας είναι: να καταργήσουμε τις φορολογικές ελαφρύνσεις Τραμπ για το 1% και τις μεγάλες επιχειρήσεις και να απαιτήσουμε να πληρώνουν αυτό που τους αναλογεί».

O δε Τραμπ σε παλαιότερη ανάρτησή του ανέφερε: «Έχω εκφράσει τους προβληματισμούς μου για την Amazon πολύ πριν τις εκλογές. Σε αντίθεση με άλλους, πληρώνουν λίγους ή καθόλου φόρους σε πολιτειακό ή τοπικό επίπεδο, χρησιμοποιούν τα Ταχυδρομεία μας σαν ντελίβερι (πρκαλώντας μεγάλες απώλειες στις ΗΠΑ) και βγάζουν στο δρόμο χιλιάδες εμπόρους λιανικής».

Ασχέτως όμως του τι αναφέρει στην ανάρτησή του ο Τραμπ, στην έκθεση αναφέρεται πως η μηδενική φορολόγηση της Amazon είναι αποτέλεσμα της φορολογικής πολιτικής διοίκησης Τραμπ.

Όπως αναφέρεται, ο νόμος 2017 περί φορολογικών μειώσεων και απασχόλησης όχι μόνο μείωσε τους φορολογικούς συντελεστές από 35% σε 21%, αλλά επίσης δεν φρόντισε να περιορίσει ένα «ένα πλήθος φορολογικών κενών που επιτρέπουν σε κερδοφόρες εταιρείες να αποφεύγουν να πληρώνουν φόρους εισοδήματος, ομοσπονδιακούς ή κρατικούς κρατικά για σχεδόν τα μισά του κέρδη». Έτσι ενώ ο συντελεστής φόρου εισοδήματος της Amazon κυμαινόταν στο 11,4% μεταξύ 2011 και 2016 και φέτος μειώθηκε στο -1%. Σημειώνεται πως η Amazon έχει ιστορικό αποφυγής καταβολής φόρων ενώ πέρυσι το καλοκαίρι απασχόλησε τα ΜΜΕ όταν κατάφερε να πείσει τον Δήμαρχο του Σιάτλ να καταργήσει έναν φόρο, τα έσοδα από τον οποίο επρόκειτο να διατεθούν για την στήριξη των αστέγων της πόλης.

Σημειώνεται πως την Πέμπτη η Amazon ανακοίνωσε την Πέμπτη πως ακυρώνει σχέδιά της για την κατασκευή νέων εγκαταστάσεων στη Νέα Υόρκη. Η εταιρεία είχε προγραμματίσει να κατασκευάσει ένα συγκρότημα στο Long Island City με αντάλλαγμα κρατικά και δημοτικά κίνητρα, όπως επιδοτήσεις.

Στη συμφωνία, ωστόσο, εναντιώθηκαν πολιτικοί που επέκριναν την παροχή επιδοτήσεων σε μία από τις πιο κερδοφόρες εταιρείες του κόσμου. Η Amazon ανέφερε ότι η συμφωνία θα δημιουργούσε περισσότερες από 25.000 θέσεις εργασίας.

Πήγαινε στην αρχική σελίδα