Γαλλία: Ανακαλύφθηκαν οι παλαιότερες σπηλαιογραφίες των Νεάντερταλ

Οι ερευνητές αποκαλύπτουν σχέδια σε σπηλιά που χρονολογούνται τουλάχιστον 57.000 χρόνια πριν.
Tοιχογραφίες σπηλαίων Νεάντερταλ ηλικίας 57.000 ετών βρέθηκαν στην κοιλάδα του Λίγηρα στη Γαλλία
Tοιχογραφίες σπηλαίων Νεάντερταλ ηλικίας 57.000 ετών βρέθηκαν στην κοιλάδα του Λίγηρα στη Γαλλία
TWITTER

Οι παλαιότερες γνωστές σπηλαιογραφίες στη Γαλλία, και ενδεχομένως στην Ευρώπη, ανακαλύφθηκαν στην κοιλάδα του Λίγηρα, με τους ερευνητές να αποκαλύπτουν σχέδια που χρονολογούνται τουλάχιστον 57.000 χρόνια πριν, στην εποχή των Νεάντερταλ.

Σύμφωνα με τα ευρήματα, τα οποία παρουσιάστηκαν την Τετάρτη στο αμερικανικό περιοδικό PLOS One, οι χαράξεις από σημάδια δαχτύλων, χρονολογούνται πριν από την άφιξη του Homo sapiens στη Δυτική Ευρώπη.

Τα σχέδια είναι αφηρημένα, αλλά έγιναν σκοπίμως και οργανωμένα από ανθρώπινα χέρια και ”συνεισφέρουν μια νέα και πολύ σημαντική συμβολή στις γνώσεις μας για τη συμπεριφορά των Νεάντερταλ”, ανέφερε η ερευνητική ομάδα.

Το σπήλαιο Ρος-Κοτάρ ανακαλύφθηκε κοντά στην Τουρ στην κεντρική Γαλλία το 1846, αλλά παρέμεινε σε μεγάλο βαθμό απρόσιτο μέχρι το 1912, όταν ο ιδιοκτήτης του χώρου καθάρισε τη λάσπη που είχε φράξει την είσοδο για χιλιάδες χρόνια.

Οι εκτεταμένες αρχαιολογικές ανασκαφές ξεκίνησαν το 2008, με τεχνικές χρονολόγησης που αποδεικνύουν ότι οι χαράξεις έγιναν πριν από την εγκατάσταση των προγόνων των σύγχρονων ανθρώπων στην περιοχή.

″Οι χαράξεις χρονολογούνται πάνω από 57.000 χρόνια πριν και, χάρη στη στρωματογραφία, πιθανότατα περίπου 75.000 χρόνια πριν, καθιστώντας αυτό το σπήλαιο το αρχαιότερο διακοσμημένο σπήλαιο στη Γαλλία, αν όχι στην Ευρώπη”, τονίζουν οι ερευνητές σε ξεχωριστό δελτίο τύπου.

Οι περισσότερες από τις εικόνες ”αντιπροσωπεύουν μη εικονιστικά σχέδια”, σύμφωνα με ανακοίνωση του γαλλικού ερευνητικού ινστιτούτου CNRS και του Πανεπιστημίου της Ρεν, που συμμετείχαν στην έρευνα.

″Ορισμένες είναι μάλλον απλές, με σημάδια των δακτύλων γύρω από ένα μεγάλο απολίθωμα που έχει τοποθετηθεί στο βράχο ή μακριές γραμμές σε μια μεγάλη επιφάνεια, ενώ άλλες είναι πιο περίτεχνες”, πρόσθεσαν.

Πηγή: france24.com

Δημοφιλή