Γυναίκες-«σκλάβες» στο κέντρο της Αθήνας. 800 ευρώ κέρδος και 10 ευρώ μεροκάματο

Favor_of_God via Getty Images

Φυλακισμένες μέσα σε διαμερίσματα στο κέντρο της Αθήνας κρατούσε κύκλωμα μαστροπών κοπέλες από τη Λευκορωσία, τις οποίες εξανάγκαζαν να εκδίδονται σε τέσσερις οίκους ανοχής.

Η Αστυνομία συνέλαβε οχτώ άτομα και αναζητά ακόμα οχτώ, ενώ απελευθερώθηκαν τέσσερις γυναίκες. Αστυνομικές πηγές αναφέρουν ότι οι μαστροποί ανάγκαζαν τη κάθε μία από τις γυναίκες να συνευρίσκονται ερωτικά με 40 διαφορετικούς άνδρες ημερησίως. Το κέρδος του κυκλώματος από την κάθε μία γυναίκα ημερησίως άγγιζε τα 800 ευρώ, ενώ το τραγικό είναι ότι οι κοπέλες έπαιρναν μεροκάματο μόλις 10 ευρώ.

Οι μαστροποί τις παρακολουθούσαν και όταν δεν συνέβαινε αυτό κρατούσαν τα διαβατήριά τους για να μη μπορούν να φύγουν για την πατρίδα τους. Μία ημέρα η γυναίκα που επιτηρούσε τις κοπέλες στο κέντρο της Αθήνας μέθυσε και έτσι δύο γυναίκες κατάφεραν να ξεφύγουν και να ειδοποιήσουν τις Αρχές που ξεκίνησαν έρευνα.

Μετά από ευρεία αστυνομική επιχείρηση συνελήφθησαν την Παρασκευή, 13 Απριλίου 2018, οκτώ μέλη της οργάνωσης, ηλικίας 25 έως 68 ετών. Αναλυτικότερα, ως προς το ιστορικό της υπόθεσης, τον Φεβρουάριο του τρέχοντος έτους εντοπίστηκαν από την Υποδιεύθυνση Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος και Εμπορίας Ανθρώπων δύο αλλοδαπές γυναίκες, θύματα εμπορίας ανθρώπων με σκοπό τη γενετήσια εκμετάλλευσή τους, από εγκληματική οργάνωση που δραστηριοποιείται στη χώρα μας και στο εξωτερικό.

Αναφορικά με τον τρόπο δράσης (modus operandi) της οργάνωσης και όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα, όπου αξιοποιήθηκαν ειδικές ανακριτικές μέθοδοι, τα μέλη της εγκληματικής εντόπιζαν σε χώρες της Ανατολικής Ευρώπης αλλοδαπές γυναίκες, οι οποίες βρίσκονταν σε ευάλωτη κοινωνική και οικονομική θέση, και με το πρόσχημα της εύρεσης νόμιμης εργασίας στη χώρα μας με μεγάλες οικονομικές απολαβές, αποσπούσαν τη συναίνεσή τους και τις προωθούσαν στην Ελλάδα. Ακολούθως, μέλη της οργάνωσης παραλάμβαναν τις γυναίκες και τις εγκαθιστούσαν σε οικίες στο κέντρο της Αθήνας, όπου επιτηρούσαν πλήρως τις κινήσεις τους.

Στη συνέχεια, με τη χρήση ψυχολογικής βίας, απειλών και με το πρόσχημα υποτιθέμενου υπέρογκου χρέους που είχε δημιουργηθεί από την τακτοποίηση των ταξιδιωτικών τους εγγράφων, τις εξανάγκαζαν να εκδίδονται σε οίκους ανοχής στο κέντρο της Αθήνας, που εκμεταλλεύονταν τα μέλη της οργάνωσης, παρακρατώντας μεγάλο μέρος των εσόδων τους.

Αποσκοπώντας μάλιστα στη μεγιστοποίηση του κέρδους τους, προέβαιναν στη νομιμοποίηση της παραμονής των εκδιδόμενων γυναικών, είτε μέσω κατάρτισης πλαστών σφραγίδων εισόδου και εξόδου από έδαφος Schengen , είτε εκδίδοντας πλαστές ιατρικές βεβαιώσεις για την παράταση της διαμονής τους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα μέλη της οργάνωσης είχαν επιστρατεύσει και διάφορες μεθόδους εντοπισμού γυναικών που είχαν διαφύγει από τον έλεγχο τους, προσλαμβάνοντας ιδιωτικό ερευνητή επικαλούμενοι την υποτιθέμενη εξαφάνιση των γυναικών ή δημιουργώντας ψευδείς λογαριασμούς σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης με σκοπό να τις παραπλανήσουν.

Επιπλέον, μέλη τη οργάνωσης απείλησαν τουλάχιστον δύο άτομα που λειτουργούν κατάστημα στο κέντρο της Αθήνας, τους οποίους υποπτεύονταν ότι συνέδραμαν τις προαναφερόμενες γυναίκες κατά τη διαφυγή τους, ενώ με σκοπό τον εκφοβισμό τους, άγνωστοι δράστες προκάλεσαν πυρκαγιά στην πρόσοψη του καταστήματος.

Σε έρευνες που έγιναν στις οικίες των συλληφθέντων βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

  • το χρηματικό ποσό των 11.410 ευρώ,

  • τρία διαβατήρια με πλαστές σφραγίδες εισόδου και εξόδου,

  • διαβατήριο τρίτου προσώπου,

  • πλήθος έγγραφων και ιδιόχειρων σημειώσεων αναφορικά με τη λειτουργία οίκων ανοχής,

  • αυτοκίνητο και

  • σιδερογροθιά.

Οι συλληφθέντες με τη δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος τους, οδηγήθηκαν στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών, ο οποίος τους παρέπεμψε σε κύρια Ανάκριση, ενώ θα πραγματοποιηθούν και όλες οι απαραίτητες ενέργειες, στο πλαίσιο της διεθνούς αστυνομικής συνεργασίας, προκειμένου να εντοπιστούν μέλη της εγκληματικής οργάνωσης που διαμένουν στο εξωτερικό.

Popular in the Community