ΔΙΕΘΝΕΣ
16/07/2019 12:08 EEST

Γέννησε το μωρό της νεκρό στην τουαλέτα του σπιτιού της - Τώρα δικάζεται για τη δολοφονία του

Η ίδια λέει ότι δεν ήξερε καν ότι ήταν έγκυος. Αλλά στο Ελ Σαλβαδόρ μπορείς να βρεθείς στη φυλακή ακόμη και για μια αποβολή.

Jose Cabezas / Reuters

Η 21χρονη Έβελιν Μπεατριζ Χερνάντεζ Κρουζ από το Ελ Σαλβαδόρ δικάζεται με την κατηγορία της δολοφονίας.

Τον Απρίλιο του 2016, γέννησε στην τουαλέτα του σπιτιού της το μωρό της. Έχασε πολύ αίμα και έχασε τις αισθήσεις της. Μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο,  όπου και συνελήφθη από την αστυνομία για την δολοφονία  του παιδιού της. Στο Ελ Σαλβαδόρ η έκτρωση είναι παράνομη υπό όλες της συνθήκες και πολλές γυναίκες έχουν φυλακιστεί για τον θάνατο των εμβρύων, ακόμη και σε περιπτώσεις αποβολών ή όταν τα μωρά γεννιούνται νεκρά.

Η Χερνάντεζ, παρόλο που ήταν στο τρίτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης της, δεν το είχε καταλάβει. Κατηγορείται ότι δεν αναζήτησε ιατρική βοήθεια, ενώ η ίδια ισχυρίζεται ότι εάν γνώριζε για την εγκυμοσύνη, θα το έκανε.

Στην πρώτη της δίκη, είπε στο δικαστήριο ότι βιάστηκε επανειλημμένα. Οι δικηγόροι της είπαν ότι φοβόταν να καταγγείλει στις αρχές τους βιασμούς της, ενώ υπάρχουν αναφορές ότι ο άντρας που την βίασε ήταν μέλος συμμορίας.

Οι γιατροί δεν μπόρεσαν να καταλήξουν ένα το μωρό πέθανε στην μήτρα ή μετά τη γέννησή του.

Η Χερνάντεζ είπε ότι μπέρδεψε τα συμπτώματα της εγκυμοσύνης με πόνο στο στομάχι, ενώ είχε αιμορραγία, η οποία θεωρούσε ότι ήταν η περίοδός της.

Ωστόσο ο δικαστής αποφάνθηκε ότι η Χερνάντεζ γνώριζε ότι ήταν έγκυος. Της επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης 30 ετών. 

«Εκείνη την ημέρα η Έβελιν ξύπνησε πολύ νωρίς το πρωί. Είπε ότι την πονούσε το στομάχι της και ότι δεν ήθελε να πάει στο σχολείο», λέει η μητέρα της στο BBC. «Όταν είδα τα πόδια της, είδα ότι έτρεχε αίμα. Σοκαρίστηκα. Φοβήθηκα πολύ. Φτάσαμε στο νοσοκομείο και πήραν  την κόρη μου στα επείγοντα. Τότε βγήκε η γιατρός και με ρωτούσε επίμονα: ”Η Έβελιν έκανε ένα παιδί. Που είναι το παιδί. «Δεν ξέρω, δεν ξέρω” της απαντούσα. Η κόρη μου ποτέ δεν είχε κοιλιά. Έδειχνε πολύ αδύνατη. Τότε ήρθε πολύς κόσμος, μαζί τους και η αστυνομία. Είπαν ”θα πάμε στο σπίτι σου και θα το ψάξουμε”. Έτσι πήγα μαζί τους. Έψαξαν την τουαλέτα με ένα κοντάρι και είπαν ότι αισθανόντουσαν κάτι. Πήραν ένα μεταλλικό εργαλείο και έβγαλαν το μωρό από την τουαλέτα». 

Μετά από 3 χρόνια στην φυλακή, τον Φεβρουάριο της δόθηκε η δυνατότητα να επαναληφθεί η δίκη, με άλλο δικαστή.

Οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων λένε ότι στο Ελ Σαλβαδόρ βρίσκονται αυτή τη στιγμή στη φυλακή τουλάχιστον άλλες 20 γυναίκες, λόγω του αυστηρού νόμου κατά των εκτρώσεων.

«Αυτό που ζει η Έβελιν είναι ένας εφιάλτης για πολλές γυναίκες στο  Ελ Σαλβαδόρ», είπε η δικηγόρος της Ελίζαμπεθ Ντέρας στο Associated Press.

Πηγή: BBC