Γεωργικά φάρμακα και πολιτική αδιαφορία: Bλάπτουν σοβαρά την τροφή μας

Ζητάμε άμεσα και συγκεκριμένα μέτρα για την ελληνική γεωργία!
.
.
Greenpeace

Γράφει η Έλενα Δανάλη, υπεύθυνη εκστρατείας για τη βιώσιμη γεωργία, ελληνικό γραφείο Greenpeace

«Η επισιτιστική κρίση θα έρθει αν δεν μειώσουμε τα γεωργικά φάρμακα», δήλωνε πριν λίγες μέρες ο Φρανς Τίμερμανς, αντιπρόεδρος της Κομισιόν, εξηγώντας γιατί ο πόλεμος στην Ουκρανία δεν πρέπει να γίνει αφορμή για αναβολή της μείωσης των γεωργικών φαρμάκων, όπως ζητάει η αγροχημική βιομηχανία. Ο Τίμερμανς δεν είπε κάτι καινούριο. Το καινούριο είναι ότι το είπε αντιπρόεδρος της Κομισιόν και ότι η Κομισιόν το εννοεί. Μάλιστα, δημοσίευσε την προηγούμενη εβδομάδα τον Κανονισμό «Sustainable Use of Pesticides Directive» (SUR) για μείωση χρήσης φυτοφαρμάκων, τον πρώτο δεσμευτικό νόμο της Ευρωπαϊκής Ένωσης που επιβάλλει τη μείωση της χρήσης χημικών.

Τα παραπάνω τα γνωρίζουμε διότι αποτελούν δημόσια πληροφορία. Αυτό που δεν γνωρίζουμε είναι τι σκοπεύει να κάνει το ελληνικό υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για όλα αυτά.

Γνωρίζουμε ότι τα χημικά (εντομοκτόνα, ζιζανιοκτόνα, μυκητοκτόνα και λιπάσματα) από τα οποία εξαρτάται το βιομηχανικό μοντέλο γεωργίας, θέτουν σε κίνδυνο την υγεία μας, την υγεία του περιβάλλοντος και τη βιωσιμότητα της ίδιας της γεωργικής διαδικασίας, καθιστώντας το αγροδιατροφικό μας μοντέλο εξαιρετικά ευάλωτο και μη ανθεκτικό στα εξωτερικά πλήγματα.

Γνωρίζουμε επίσης ότι η επείγουσα μείωσή τους είναι μονόδρομος και ο τρόπος για να επιτευχθεί περιγράφεται αναλυτικά στην ευρωπαϊκή στρατηγική «Από το Αγρόκτημα στο Πιάτο» (δημοσιεύθηκε Μάιο 2020).

Η στρατηγική αυτή έχει χαιρετισθεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο που τόνισε πόσο σημαντικό είναι να γίνει η διατροφή μας πιο βιώσιμη και υγιεινή προκειμένου να πετύχουμε τους στόχους της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας —μεταξύ άλλων όσον αφορά την κλιματική αλλαγή, τη βιοποικιλότητα, τη μηδενική ρύπανση και τη δημόσια υγεία.

Τέλος, γνωρίζουμε ότι στη στρατηγική αυτή περιγράφονται τέσσερις στόχοι που πρέπει να επιτευχθούν έως το 2030, εκ των οποίων μείωση φυτοφαρμάκων 50% και μείωση λιπασμάτων 20%, που αφορούν όλα τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, άρα και την Ελλάδα.

Αυτά όλα τα γνωρίζουμε διότι είναι συμφωνημένοι ευρωπαϊκοι στόχοι και δημοσιευμένη πληροφορία. Αυτό που δεν γνωρίζουμε είναι εαν η ελληνική κυβέρνηση σκοπεύει να ενδιαφερθεί για τον ελληνικό αγροδιατροφικό τομέα, ο οποίος έως σήμερα παραμένει σχεδόν ανύπαρκτος στα σχέδιά της για την ανάκαμψη της χώρας από την πανδημία (2021) ενώ απουσίαζε εντελώς από τη στόχευση του κλιματικού νόμου (2022). Η απουσία είναι ηχηρή καθώς είναι παγκοσμίως αναγνωρισμένη η συσχέτιση της τροφής με την υγεία μας και της γεωργίας με την αναχαίτιση ή επιδείνωση της κλιματική κρίσης.

.
.
Greenpeace

Τι πρέπει να γίνει

Επείγουσα και τολμηρή εθνική αγροτική πολιτική, αυτό πρέπει να γίνει!

Έχουμε προτείνει 4 άξονες προτεραιότητας για την αναδιαμόρφωση του ελληνικού αγροδιατροφικού μοντέλου και ζητάμε από την ελληνική κυβέρνηση να ανακοινώσει συγκεκριμένα μέτρα προκειμένου να τους πετύχει.

Οι 4 άξονες περιλαμβάνονται στις 7 ευρωπαϊκές προτάσεις για διασφάλιση ουσιαστικής επισιτιστικής ασφάλειας στην Ευρώπη που στείλαμε στους αρμόδιους για χάραξη ευρωπαϊκής αγροτικής πολιτικής και είναι οι εξής:

  1. Ενίσχυση εγχώριας παραγωγής με έμφαση σε παραγωγούς που έχουν επιλέξει βιώσιμες πρακτικές για την καλλιέργεια βασικών ειδών διατροφής.

  2. Προώθηση μεσογειακής διατροφής – αύξηση κατανάλωσης οσπρίων και τοπικών, εποχικών φρούτων και λαχανικών, μείωση κρέατος και γαλακτοκομικών προϊόντων.

  3. Σταδιακή απεξάρτηση ελληνικής γεωργίας από συνθετικά λιπάσματα.

  4. Ενδυνάμωση των ευρωπαϊκών στρατηγικών για τη Βιοποικιλότητα και “Από το Αγρόκτημα στο Πιάτο”.

Επίσης, ζητάμε από όλα τα πολιτικά κόμματα να στηρίξουν την ανάγκη εκπόνησης εθνικής στρατηγικής και να παρουσιάσουν τα δικά τους συγκεκριμένα μέτρα ώστε ο παραμελημένος αγροδιατροφικός τομέας να παρέχει επαρκή, θρεπτική, υγιεινή τροφή προσιτής τιμής σε κάθε πολίτη, να διασφαλίζει δίκαιο σταθερό εισόδημα στους παραγωγούς, ειδικά σε όσους παράγουν με αγροοικολογικές μεθόδους, και να εξασφαλίζει διατροφική κυριαρχία στην Ελλάδα.

Τέλος, καλούμε την κοινωνία να πιέσει μαζί μας κυβέρνηση και πολιτικούς να σταματήσουν να αδιαφορούν για την τροφή μας υπογράφοντας εδώ ηλεκτρονικά και ζητώντας άμεσα και συγκεκριμένα μέτρα για την ελληνική γεωργία!

Δημοφιλή