Γεωγραφία SOS: Η διαφορά ανάμεσα σε Αγγλία, Βρετανία και Ηνωνμένο Βασίλειο

Το να μην μπερδέψουμε ποτέ ξανά την κοινοπολιτεία, τα βασίλεια και τα κρατίδια δεν θέλει κόπο, θέλει τρόπο.
Φωτογραφία αρχείου.
Φωτογραφία αρχείου.
Joaquin Corbalan / EyeEm via Getty Images

Τα σχολεία ανοίγουν αύριο, αλλά το πρώτο μάθημα γεωγραφίας ξεκινάει σήμερα: Σε τι αναφερόμαστε κάθε φορά που μιλάμε για το Ηνωμένο Βασίλειο, την Αγγλία ή τη Βρετανία;

Τώρα που όλα τα φώτα είναι στραμμένα εκεί λόγω του θανάτου της Βασίλισσας Ελισάβετ, ίσως είναι ώρα να ξεκαθαρίσουμε ένα ζήτημα που μπερδεύει ακόμη και όσους διέπρεπαν στη σχολική Γεωγραφία.

Τα πράγματα είναι πιο απλά από όσο νομίζουμε...

Αρχικά, ας μιλήσουμε για γεωγραφία

Μέρος της σύγχυσης θα μπορούσε να προέλθει από το γεγονός ότι μεγάλο μέρος του Ηνωμένου Βασιλείου βρίσκεται σε ένα μόνο νησί που το ίδιο αποτελεί μέρος ενός μεγαλύτερου συνόλου νησιών.

Με αυστηρούς γεωγραφικούς όρους, η Μεγάλη Βρετανία (επίσης γνωστή ως «Βρετανία») είναι ένα νησί κρυμμένο μεταξύ της Βόρειας Θάλασσας και της Μάγχης, η οποία στο στενότερο σημείο της απέχει περίπου 20 μίλια από την ευρωπαϊκή ήπειρο.

Η Μεγάλη Βρετανία είναι μέρος των Βρετανικών Νήσων, ένα σύμπλεγμα από περισσότερα από 6.000 νησιά, συμπεριλαμβανομένης της Ιρλανδίας στα δυτικά και μικρότερων νησιών όπως το Anglesey και το Skye.

Τι γίνεται με τις χώρες;

Αρχικά, υπάρχει το Ηνωμένο Βασίλειο της Μεγάλης Βρετανίας και της Βόρειας Ιρλανδίας. Το ΗΒ, όπως λέγεται, είναι ένα κυρίαρχο κράτος που αποτελείται από τέσσερις μεμονωμένες χώρες: Αγγλία, Σκωτία, Ουαλία και Βόρεια Ιρλανδία.

Εντός του Ηνωμένου Βασιλείου, το Κοινοβούλιο είναι κυρίαρχο, αλλά κάθε χώρα έχει αυτονομία σε κάποιο βαθμό. Ως επί το πλείστον, τα κοινοβούλια της Σκωτίας, της Ουαλίας και της Βόρειας Ιρλανδίας υπάγονται στο κοινοβούλιο του Ηνωμένου Βασιλείου για «εξωτερικά θέματα» όπως η εξωτερική πολιτική και η ένταξη στην ΕΕ, αλλά διατηρούν την εξουσία σε «αποκεντρωμένα θέματα» όπως
η εκπαίδευση και η στέγαση.

Από τότε που έγινε δημοκρατία τη δεκαετία του 1940, η Δημοκρατία της Ιρλανδίας (η οποία μοιράζεται σύνορα με τη Βόρεια Ιρλανδία) λειτουργεί ως κυρίαρχο κράτος.

Αν και είναι φυσικά κοντά στο Η.Β., η Δημοκρατία της Ιρλανδίας έχει τις δικές τις -ανεξάρτητες από το Ηνωμένο Βασίλειο- σχέσεις και είναι μέλος στα Ηνωμένα Έθνη, την Ευρωπαϊκή Ένωση και άλλους διεθνείς οργανισμούς

Η λέξη «Βρετανός» προκαλεί σύγχυση από μόνη της—μπορεί να αναφέρεται σε πράγματα που σχετίζονται με το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Μεγάλη Βρετανία ή την πρώην Βρετανική Αυτοκρατορία. Αν και ήταν η πιο ισχυρή αποικιακή δύναμη στον κόσμο, η εμβέλεια αυτής της Αυτοκρατορίας έχει εξασθενίσει.

Ωστόσο, το σημερινό Ηνωμένο Βασίλειο έχει μερικές αποικίες σε όλο τον κόσμο, οι οποίες αναφέρονται ως Βρετανικά Υπερπόντια Εδάφη. Αυτά τα εδάφη εξακολουθούν να υπόκεινται στη βρετανική κυριαρχία, αν και ορισμένα είναι αυτοδιοικούμενα:

-Ανγκουίλα

-Βερμούδα

-Βρετανική Ανταρκτική Επικράτεια

-Βρετανική επικράτεια Ινδικού Ωκεανού

-Βρετανικές Παρθένοι Νήσοι

-Νησιά Κέιμαν

-Νησιά Φώκλαντ

-Γιβραλτάρ -Μονσεράτ

-Νησί Πίτκερν

-Αγία Ελένη

-Εξαρτήσεις Αγίας Ελένης

-Νότια Γεωργία και τα Νότιες Σάντουιτς

-Νήσοι Τερκς και Κάικος


Τρία νησιά εντός των Βρετανικών Νήσων διατηρούν το ειδικό καθεστώς ως «Εξαρτήσεις του Στέμματος». Αν και το ΗΒ είναι τεχνικά υπεύθυνο για αυτά, είναι ανεξάρτητα και αυτοδιοικούνται. Αντί να έχουν σχέση με το Ηνωμένο Βασίλειο, έχουν
σχέση με το ”Το Στέμμα” - τη βρετανική μοναρχία: Βαϊλάτο του Τζέρσεϊ, Βαϊλάτο του Guernsey και Isle of Man.

Έπειτα, υπάρχει το βασίλειο της Κοινοπολιτείας - χώρες που δέχονται το Στέμμα, γνωστό δηλαδή -μετά το θάνατο της βασίλισσας Ελισάβετ- τον Βασιλιά Κάρολο, ως συνταγματικό μονάρχη τους.

Ως μέλη της Κοινοπολιτείας των Εθνών, κάθε Κοινοπολιτειακό Βασίλειο κυβερνά τον εαυτό του, λαμβάνει τις δικές του αποφάσεις και αποφάσεις εξωτερικής πολιτικής, αλλά διατηρεί δεσμούς με το Ηνωμένο Βασίλειο και τα μέλη μεταξύ τους. Αυτό εξορθολογίζει τις διπλωματικές σχέσεις και ενθαρρύνει τη συνεχή κοινότητα μεταξύ εθνών που αποτελούσαν μέρος της άλλοτε τρομερής Βρετανικής Αυτοκρατορίας:

-Αντίγκουα και Μπαρμπούντα

-Αυστραλία

-Οι Μπαχάμες

-Μπαρμπάντος

Μπελίζ

-Καναδάς

-Γρενάδα-

Ιαμαϊκή

-Νέα Ζηλανδία

-Παπούα Νέα Γουινέα

-Saint Kitts και Nevis

-Αγία Λουκία

-Άγιος Βικέντιος και Γρεναδίνες

-Νησιά του Σολομώντα

-Τουβαλού

-Τεχνικά, το ίδιο το Ηνωμένο Βασίλειο είναι επίσης μέρος του Βασιλείου της Κοινοπολιτείας.

Με πληροφορίες από το smithonianmag.com

Δημοφιλή