ΔΙΕΘΝΕΣ
09/08/2018 11:34 EEST | Updated 09/08/2018 11:35 EEST

Καταγγελία στις ΗΠΑ πως Ρώσοι έχουν παρεισφρήσει σε συστήματα πληροφορικής για επηρεάσουν τις εκλογές στη Φλόριντα

Joe Raedle via Getty Images

Ρώσοι έχουν παρεισφρήσει στα συστήματα των εκλογικών αρχών στην Πολιτεία Φλόριντα και ενδέχεται να διαγράψουν εγγεγραμμένους ψηφοφόρους ενόψει των ενδιάμεσων εκλογών του Νοεμβρίου για το Κογκρέσο εάν δεν ληφθούν επαρκή μέτρα προστασίας των αρχείων, υποστήριξε ο δημοκρατικός γερουσιαστής Μπιλ Νέλσον μιλώντας στην εφημερίδας Tampa Bay Times την Τετάρτη.

«Έχουν ήδη διεισδύσει σε ορισμένες Κομητείες στην Πολιτεία και τώρα μπορούν να αλωνίζουν ελεύθεροι», κατήγγειλε ο Νέλσον μιλώντας στην εφημερίδα, που έχει μεταφορτώσει τη μαγνητοφώνηση της συνέντευξης που της παραχώρησε στον ιστότοπό της.

Ο δημοκρατικός Νέλσον, αλλά και ο ρεπουμπλικάνος Μάρκο Ρούμπιο, που επίσης εκλέγεται στη Φλόριντα, απηύθυναν μια επιστολή τον περασμένο μήνα σε αξιωματούχους αρμόδιους για την επίβλεψη των εκλογικών διαδικασιών στις 67 κομητείες της Πολιτείας για να τους προειδοποιήσουν για τις δυνητικές απειλές, ανέφεραν οι Τάιμς. Όμως η επιστολή αυτή δεν περιείχε λεπτομέρειες, όπως τις περιέγραψε ο Νέλσον στη συνέντευξη, σύμφωνα με το δημοσίευμα.

«Ζητήσαμε από τον πρόεδρο και των αντιπρόεδρο της Επιτροπής (της Γερουσίας) για τις Υπηρεσίες Πληροφοριών να ενημερώσουν τους αρμόδιους για την επιτήρηση της εκλογικής διαδικασίας στη Φλόριντα ότι οι Ρώσοι έχουν εισβάλει στα συστήματά τους», είπε ο Νέλσον στην εφημερίδα.

Αλλά η πολιτειακή διεύθυνση που επιβλέπει τις εκλογικές διαδικασίες απέρριψε τους ισχυρισμούς του γερουσιαστή, λέγοντας πως δεν έχει λάβει «ουδεμία πληροφορία» από τον Νέλσον, ομοσπονδιακές ή πολιτειακές υπηρεσίες προς επίρρωση του ισχυρισμού περί ρωσικής παρείσφρησης.

Ο Νέλσον θα διεκδικήσει την επανεκλογή του τον Νοέμβριο με αντίπαλο τον μέχρι τώρα κυβερνήτη της Φλόριντας Ρικ Σκοτ.

«Αν ο γερουσιαστής Νέλσον έχει συγκεκριμένες πληροφορίες περί απειλών για τις εκλογές μας, θα όφειλε να τις έχει κοινοποιήσει στους εκλογικούς αξιωματούχους στη Φλόριντα», τόνισε η Σάρα Ρεβέλ, εκπρόσωπος των εκλογικών αρχών της Πολιτείας, προσθέτοντας ότι έχουν διατεθεί κεφάλαια για να ενισχυθεί η ασφάλεια των συστημάτων που θα χρησιμοποιηθούν στις εκλογές.

Το πολιτικό γραφείο του γερουσιαστή Ρούμπιο απέφυγε να σχολιάσει. Η Επιτροπή της Γερουσίας για τις Υπηρεσίες Πληροφοριών δεν απάντησε αμέσως όταν της ζητήθηκε σχόλιο.

«Δεν είναι ώρα να χαζολογάμε και για αυτό δύο γερουσιαστές, κι από τα δύο κόμματα, απευθύνθηκαν στους αξιωματούχους που είναι αρμόδιοι για τις εκλογές στη Φλόριντα για να τους ενημερώσουν ότι οι Ρώσοι έχουν μπει στα συστήματά τους και θα μπορούσαν κάλλιστα, αν τα αρχεία δεν είναι προστατευμένα, να αρχίσουν να σβήνουν εγγεγραμμένους ψηφοφόρους», είπε ο Νέλσον στους Τάιμς.

«Φαντάζεστε το χάος που θα επικρατούσε την ημέρα των εκλογών αν οι ψηφοφόροι πήγαιναν στα εκλογικά τμήματα» κι ανακάλυπταν ότι δεν είναι πλέον στους καταλόγους, πρόσθεσε.

Οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών λένε ότι ρώσοι πράκτορες προσπάθησαν να επηρεάσουν τις προεδρικές εκλογές του 2016 με ενέργειες κυβερνοπειρατίας και μια εκστρατεία παραπληροφόρησης προκειμένου να ευνοήσουν τον Ντόναλντ Τραμπ.

Ωστόσο, δεν έχουν βρει καμιά απόδειξη ότι οι Ρώσοι νόθευσαν τα εκλογικά αποτελέσματα με οποιονδήποτε τρόπο.

Οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών διατείνονται επίσης ότι η προσπάθεια της Ρωσίας να επηρεάσει την αμερικανική πολιτική διαδικασία συνεχίζεται και επικεντρώνεται τώρα στις ενδιάμεσες εκλογές της 6ης Νοεμβρίου.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)