ΔΙΕΘΝΕΣ
27/02/2019 14:12 EET | Updated 27/02/2019 14:13 EET

Γιατί αυτή η μικρή ισπανική πόλη γιορτάζει την πρωτοχρονιά τον Αύγουστο

Μια περίεργη παράδοση 25 ετών.

Sergio Camacho via Getty Images

Οι δρόμοι είναι γεμάτοι πρωτοχρονιάτικα στολίδια, τα σταφύλια είναι έτοιμα για να τηρηθεί το ισπανικό έθιμο που θέλει τους Ισπανούς να τρώνε 12 σταφύλια τη στιγμή που αλλάζει ο χρόνος, για καλή τύχη και η μικρή ισπανική πόλη Berchules είναι έτοιμη για να υποδεχτεί το νέο έτος. 

Μόνο που δεν είναι 31 Δεκεμβρίου, είναι το πρώτο Σαββατοκύριακο του Αυγούστου. 

Sergio Camacho via Getty Images

Μπορεί για πολλούς να φαίνεται περίεργο να γιορτάζεται η πρωτοχρονιά του Αύγουστο, αλλά για αυτή την μικρή πόλη στην Ανδαλουσία, είναι μια παράδοση που μετρά 25 χρόνια.

Η ιστορία ξεκινά το 1993, λίγη ώρα από την καθιερωμένη πρωτοχρονιά (του Δεκεμβρίου). Οι ετοιμασίες για την υποδοχή του 1994 είχαν γίνει αλλά το ρολόι δεν χτύπησε ποτέ τα μεσάνυχτα. 

«Λίγο πριν τις 8 το βράδυ είχαν σβήσει όλα τα φώτα της πόλης», λέει ο Ismael Padilla Gervilla, σημερινός δήμαρχος της πόλης. Μια διακοπή ρεύματος λόγω του καιρού σήμαινε ότι οι κάτοικοι θα γιόρταζαν την πρωτοχρονιά στο σκοτάδι. «Τρώγαμε με κεριά και ακούγαμε ένα μικρό ραδιόφωνο με μπαταρίες που είχαν οι γονείς από τότε που ζούσαν στη Γερμανία. Δεν το χρησιμοποιούσαμε ποτέ γιατί βλέπαμε τηλεόραση, αλλά εκείνο το βράδυ ήταν χρήσιμο». 

Τελικά το ρεύμα ήρθε την επόμενη μέρα και πολλοί κάτοικοι ήταν έξαλλοι με την εταιρεία ηλεκτρικής ενέργειες που τους στέρησε την πρωτοχρονιά τους. Στη συνέλευση που έκανε η πόλη αργότερα μέσα στον μήνα, έπεσε στο τραπέζι η ριζοσπαστική ιδέα. 

 Το Berchules έκανε τελικά την πρωτοχρονιά του στις 6 Αυγούστου. 

Η αρχική ιδέα για να γίνει η πρωτοχρονιά τον Αύγουστο ήταν για να βοηθηθούν τα εστιατόρια, τα μπαρ, και τα κλαμπ από τη χασούρα που είχαν την πρωτοχρονιά που χάθηκε μαζί με το ρεύμα. Επίσης θα μπορούσαν να εκμεταλλευτούν και τον καλοκαιρινό τουρισμό. Αλλά το εγχείρημα στέφθηκε με τέτοια επιτυχία, που αποφάσισαν να το μονιμοποιήσουν.  

Sergio Camacho via Getty Images

Η περίεργη αυτή παράδοση έχει φέρει ακόμη περισσότερους τουρίστες στην μικρή αυτή πόλη. Πέρυσι πήγαν 10.000 άτομα.  Η πρόσβαση δεν είναι εύκολη, οπότε οι προετοιμασίες ξεκινούν κάθε χρόνο από τον Ιανουάριο για να είναι όλα οργανωμένα στην εντέλεια. 

Sergio Camacho via Getty Images

Πηγή: BBC