Γιατί ακόμα και το να κοιμόμαστε είναι πιο ωφέλιμο από το να καθόμαστε

Σχεδόν οτιδήποτε κάνουμε θα είναι καλύτερο από το να καθόμαστε όλη μέρα. Ακόμη κι αν τα κλείσουμε όλα πολύ νωρίς και να την περάσουμε στο κρεβάτι...
.
Aflo Images via Getty Images
.

Αν καθόμαστε πολλές ώρες κατά τη διάρκεια του 24ώρου υπάρχουν μερικά, μάλλον δυσάρεστα, νέα για εμάς....

Μια νέα μελέτη από μια διεθνή ομάδα ερευνητών έχει κατατάξει τις κινήσεις που κάνουμε και τη θέση που παίρνουμε συνήθως κάθε μέρα, προκειμένου να ωφεληθεί η καρδιά μας

Το ζουμί είναι ότι σχεδόν οτιδήποτε κάνουμε θα είναι καλύτερο από το να καθόμαστε όλη μέρα. Ακόμη και να αποφασίσουμε μια μέρα να τα κλείσουμε όλα πολύ νωρίς και να την περάσουμε στο κρεβάτι....

Πέρα από το να παρατήσουμε την καρέκλα του γραφείου μας για ένα ανακλινόμενο κάθισμα, η μελέτη υποστηρίζει συμβουλές, σύμφωνα με τις οποίες, ακόμη και μικρές αλλαγές στη δραστηριότητά μας μπορούν να συμβάλουν σε μεγάλη βελτίωση στην καρδιαγγειακή μας υγεία. Συμβαίνει (να ισχύει το) ότι μια καλή ρουτίνα ύπνου είναι ελαφρώς καλύτερη από το να καθόμαστε όλη τη νύχτα ακούγοντας το πιο πρόσφατο ντοκιμαντέρ εγκλήματος του Netflix.

«Αυτό που παίρνουμε από την έρευνά μας είναι ότι, ενώ μικρές αλλαγές στον τρόπο που κινούμαστε μπορεί να έχουν θετική επίδραση στην υγεία της καρδιάς, η ένταση της κίνησης έχει σημασία», λέει ο πρώτος συγγραφέας της μελέτης, επιδημιολόγος του University College του Λονδίνου, Τζο Μπλόντγκετ. «Η πιο ευεργετική αλλαγή που παρατηρήσαμε ήταν η αντικατάσταση του να καθόμαστε με μια μέτρια έως έντονη δραστηριότητα – που θα μπορούσε να είναι τρέξιμο, γρήγορο περπάτημα ή ανέβασμα σκαλοπατιών – βασικά οποιαδήποτε δραστηριότητα που ανεβάζει τον καρδιακό μας ρυθμό και μας κάνει να αναπνέουμε πιο γρήγορα, ακόμη και για ένα ή δύο λεπτά...»

Οι καρδιαγγειακές παθήσεις είναι επί του παρόντος ο νούμερο ένα «δολοφόνος» μας, καθώς στοιχίζουν λιγότερο από 18 εκατομμύρια ζωές κάθε χρόνο με τη μορφή καρδιακών προσβολών, εγκεφαλικών επεισοδίων και άλλων ασθενειών που αφορούν την καρδιά και τα αιμοφόρα αγγεία μας.

... ο σύγχρονος τρόπος ζωής σε όλο τον κόσμο σίγουρα δεν διευκολύνει τη δουλειά της καρδιάς μας, καθώς η σωματική αδράνεια, η κακή διατροφή, η χρήση καπνού και η κατανάλωση αλκοόλ αποτελούν σημαντικούς παράγοντες κινδύνου.

Η υγιεινή διατροφή, το κόψιμο των τσιγάρων και ο περιορισμός του νυχτερινού οίνου είναι μια καλή αρχή, αλλά μια καθημερινή μετακίνηση προς το γραφείο σε ένα εργασιακό περιβάλλον επιβαρυντικό για την ψυχική μας υγεία, σημαίνει ότι είναι πολύ εύκολο για πολλούς ανθρώπους να περνούν το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας σε καθιστή θέση.

Για να κατανοήσουμε καλύτερα τη σχέση μεταξύ των διαφορετικών ειδών κίνησης, οι ερευνητές συνδύασαν δεδομένα από έξι μελέτες σε περισσότερους από 15.000 συμμετέχοντες, παρέχοντας πληροφορίες για τον αντίκτυπο της καθιστικής συμπεριφοράς, της ορθοστασίας, της ελαφριάς και μέτριας έντονης δραστηριότητας και του ύπνου σε διάφορες μετρήσεις της υγείας της καρδιάς.

Σε κάτι που δεν θα έπρεπε να είναι σοκ για κανέναν μέχρι τώρα, το να καθόμαστε όλη μέρα είναι πρακτικά το χειρότερο πράγμα που μπορούμε να κάνουμε όσον αφορά στις μετρήσεις της καρδιαγγειακής μας υγείας, συμπεριλαμβανομένου του δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ) και της περιφέρειας μέσης, χοληστερόλης και γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης ( HbA1c), που είναι δείκτης για τον διαβήτη τύπου 2.

Ωστόσο, η βελτίωση αυτών των στατιστικών δεν απαιτεί τεράστιες αλλαγές. Για παράδειγμα, εάν τυχαίνει να είμαστε μια γυναίκα 54 ετών με ΔΜΣ 26,5, το να αλλάζουμε κάθε τόσο την καρέκλα του γραφείου με ένα γραφείο που μας επιτρέπει να σταθούμε όρθιοι –ακόμα και αν αυτό γίνεται για μόλις μισή ώρα την ημέρα– θα μπορούσε να μειώσει το ΔΜΣ σας κατά 2,4 τοις εκατό.

Ας συμπληρώσουμε αυτή τη μισή ώρα με ένα γρήγορο περπάτημα που κάνει τους παλμούς μας να χτυπούν δυνατά και θα μπορούσαμε να δούμε πτώση στις μετρήσεις της μέσης περίπου 2,5 εκατοστών και μείωση της HbA1c ( μέτρηση της γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης που χρησιμοποιείται για την αξιολόγηση του μακροπρόθεσμου ελέγχου των συγκεντρώσεων γλυκόζης στο αίμα) περίπου 3,6 τοις εκατό.

Η ανακατανομή οποιουδήποτε χρόνου ύπνου, ορθοστασίας ή καθίσματος σε ελαφριά ή μέτρια έντονη σωματική δραστηριότητα βρέθηκε να αποτελεί μια μεγάλη «νίκη» για την καρδιαγγειακή υγεία.

Από την άλλη πλευρά, εάν η επιλογή περιορίζεται είτε στο να καθίσουμε στον καναπέ για ένα ακόμη επεισόδιο της αγαπημένης μας σειράς είτε να ξεκουραστούμε καλά, ο ύπνος θα πρέπει να έχει προτεραιότητα.

Σύμφωνα με προηγούμενες μελέτες που συνδέουν την υγεία της καρδιάς με ένα αξιοπρεπές πρόγραμμα ύπνου, τα δεδομένα αντικατόπτριζαν μια μικρή αλλά σημαντική βελτίωση στις λιποπρωτεΐνες υψηλής πυκνότητας («καλή» χοληστερόλη) όταν περίπου μιάμιση ώρα που καθόμαστε αντικαταστάθηκε από ύπνο.

Σε έναν ιδανικό κόσμο, όλοι θα εγκαταλείπαμε τις συναντήσεις εργασίας για (να κάνουμε) μεγάλες πεζοπορίες, κολύμπι, ποδηλασία και μετά (να πηγαίνουμε) σπίτι για μια μακριά νύχτα που θα κοιμόμασταν και θα ξανακοιμόμασταν.

Αλλά ακόμα και στον ατελή κόσμο μας, μπορούμε να επιλέξουμε να μείνουμε όρθιοι στο τρένο ή το μετρό, να κατεβούμε τις σκάλες και να σβήσουμε το φως λίγο νωρίτερα το βράδυ, στο όνομα του να χαρίσουμε στην καρδιά μας μια ελαφρώς μεγαλύτερη ωφέλιμη ζωή.

Πήγαινε στην αρχική σελίδα