Γιατί δεν πρέπει ποτέ να πίνουμε καφέ το πρωί πριν το βούρτσισμα των δοντιών μας

Οδοντίατρος αποκαλύπτει την χειρότερη ώρα να πιούμε καφέ.
.
ingwervanille via Getty Images
.

Πρώτο πράγμα το πρωί, καφές. Ούτε μιλάω, ούτε τσεκάρω το τηλέφωνό μου, τίποτα. Περπατάω ως ζόμπι κατευθείαν προς την καφετιέρα και λαμβάνω μια κούπα γεμάτη με το ... καλύτερο προτού καν σκεφτώ το ότι έχει ξεκινήσει μια άλλη μέρα.

Φυσικά, ξέρω ότι δεν είμαι μόνος σε αυτό. Παρά τη φήμη που έχουμε ως λάτρεις του τσαγιού, είμαστε ένα έθνος (σ.σ. Ηνωμένο Βασίλειο) που αποθεώνει τον καφέ, σύμφωνα με το YouGov και θα ήμουν πρόθυμος να στοιχηματίσω ότι πολλοί από εμάς, ειδικά ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας και γονείς, δεν μπορούμε να κάνουμε πολλά πριν λάβουμε τη δόση μας.

Ωστόσο, αποδεικνύεται ότι η πρώτη μας στάση μέσα στην ημέρα θα πρέπει πιθανώς να είναι το βούρτσισμα των δοντιών μας, καθώς σύμφωνα με τον δρ Νταζ Σινχ, επικεφαλή οδοντίατρο και κλινικό διευθυντή για το Ollie and Darsh Liverpool, το να πίνουμε καφέ πριν βουρτσίσουμε τα δόντια μας μπορεί να προκαλέσει πλήθος οδοντικών προβλημάτων.

Γιατί δεν πρέπει ΠΟΤΕ να πίνουμε καφέ πριν βουρτσίσουμε τα δόντια μας

Σύμφωνα με τον δρ Σινχ, εάν καταναλώνουμε πρώτα καφέ πριν βουρτσίσουμε τα δόντια μας, αυτό μπορεί να συμβάλει στη χρώση των δοντιών καθώς η χρωστική ουσία από τον καφέ «διεισδύει» στη δομή του σμάλτου και προκαλεί λεκέδες με την πάροδο του χρόνου.

Θα μπορούσε να οδηγήσει σε καταστροφή του σμάλτου των δοντιών μας. Ο ίδιος συμπληρώνει:

«Η κατανάλωση καφέ πριν το πρωινό βούρτσισμα των δοντιών μπορεί να συμβάλει στην όξινη διάβρωση των δοντιών, μια διαδικασία που επηρεάζεται από την όξινη φύση του καφέ και τη βακτηριακή δραστηριότητα τη νύχτα στη στοματική κοιλότητα. Ο καφές, ως ένα όξινο ρόφημα με χαμηλό pH, εισάγει οξέα όπως τα χλωρογενικά οξέα στο στοματικό περιβάλλον».

Πρόσθεσε ότι αυτή η διάβρωση του σμάλτου, σε συνδυασμό με τη λειαντική δράση του βουρτσίσματος των δοντιών, αυξάνει την ευαισθησία σε διαβρωτικές διεργασίες. Αυτή η αφαλάτωση θέτει σε κίνδυνο τη δομική ακεραιότητα του σμάλτου και οδηγεί την επιφάνεια του δοντιού να είναι πιο επιρρεπής σε φθορά.

Κι ο ίδιος προειδοποιεί: «Η συνεχής έκθεση στον καφέ, ειδικά πριν από τις πρωινές πρακτικές στοματικής υγιεινής, αυξάνει τον κίνδυνο διάβρωσης του σμάλτου, τονίζοντας τη σημασία του έγκαιρου βουρτσίσματος των δοντιών και τη διατήρηση της στοματικής υγείας για τον μετριασμό αυτών των επιβλαβών επιπτώσεων».

Θα μπορούσε να οδηγήσει σε ανάπτυξη βακτηρίων στο στόμα.

Ο δρ Σινχ προειδοποίησε ότι η κατανάλωση καφέ πριν από το βούρτσισμα των δοντιών το πρωί μπορεί να ενισχύσει την ανάπτυξη βακτηρίων στο στόμα χάρη στο περιβάλλον που δημιουργείται από τα βακτήρια που υπάρχουν ήδη στο στόμα μας σε συνδυασμό με τα θρεπτικά συστατικά του καφέ.

Και προσθέτει: «Η πλούσια διατροφική σύνθεση του καφέ, συμπεριλαμβανομένων των σακχάρων και των πρωτεϊνών, χρησιμεύει ως υπόστρωμα για το μεταβολισμό των βακτηρίων, προάγοντας το σχηματισμό βιοφίλμ και οδοντική πλάκα».

Στη συνέχεια, μάλιστα, προειδοποιεί ότι αυτό μπορεί να οδηγήσει σε περιοδοντική νόσο.

Μπορεί να μας προσδώσει κακή αναπνοή.

Σύμφωνα με τον δρ Σινχ, η κατανάλωση καφέ πριν από το πρωινό βούρτσισμα των δοντιών μπορεί να συμβάλει στην κακή αναπνοή, επιστημονικά γνωστή ως δυσοσμία του στόματος, μέσω ενός συνδυασμού παραγόντων που σχετίζονται με τη σύνθεση του καφέ και το στοματικό μικροβίωμα. Ο καφές, με τις πλούσιες αρωματικές του ενώσεις, μπορεί να καλύψει προσωρινά τις δυσοσμία, αλλά δεν αντιμετωπίζει τις υποκείμενες αιτίες της κακοσμίας του στόματος.

Η διάσπαση των συστατικών του καφέ από βακτήρια μπορεί να οδηγήσει στην απελευθέρωση υποπροϊόντων με δυσάρεστη οσμή.

Για να αποφευχθεί αυτό, ο δρ Σινχ συνιστά τη διατήρηση τακτικών πρακτικών στοματικής υγιεινής, συμπεριλαμβανομένου του αποτελεσματικού βουρτσίσματος των δοντιών και του καθαρισμού της γλώσσας, για βέλτιστη υγιεινή και στοματική φρεσκάδα.