Γιατί η σχέση σας έχει γίνει βαρετή (και πώς να το διορθώσετε)

Τι προκαλεί την πλήξη μέσα σε μια σχέση; Κάνουμε κάτι λάθος; Υπάρχει σωτηρία;
Luis Alvarez via Getty Images

Η Έσθερ Πέρελ, ψυχοθεραπεύτρια και συγγραφέας, ισχυρίζεται πως χρειαζόμαστε δύο πράγματα στις σχέσεις : σταθερότητα και πάθος.

Δυστυχώς, όμως, για εμάς, η σταθερότητα σκοτώνει την επιθυμία. Και από την άλλη, τι δημιουργεί την επιθυμία; ο κίνδυνος.

Στην αρχή μιας σχέσης καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε αρκετούς κινδύνους. Τι θα γίνει αν με πληγώσει; τι θα κάνω αν δεν του/της αρέσω όσο και εμένα; είναι το έτερον μου ήμισυ; μήπως σπαταλάω τον χρόνο μου;

Αν και η σταθερότητα είναι αρκετά σημαντική για την διατήρηση μιας σχέσης σε βάθος χρόνου, δεν είναι και πολύ συναρπαστική. Σίγουρα δεν είναι η σέξι πλευρά μιας σχέσης. Τι προκαλεί λοιπόν την πλήξη μέσα σε αυτήν; υπάρχει σωτηρία;

Είναι φυσιολογικό να βαριόμαστε μέσα σε μια σχέση;

Ναι, όλοι κάποια στιγμή περνάμε και αυτήν την φάση και δεν είναι δικό μας λάθος. Συνεχώς προσπαθούμε να βρούμε τον ιδανικό σύντροφο που μας ολοκληρώνει και μας κάνει ευτυχισμένους- και αυτό δεν είναι πάντα εύκολο.

Γιατί οι σχέσεις γίνονται βαρετές κάποια στιγμή και χάνουν την γοητεία τους;

Στην αρχή μιας σχέσης, πολλές φορές καταβάλλουμε μεγάλη προσπάθεια για να εντυπωσιάσουμε τον σύντροφό μας: διάφορες δραστηριότητες, εκπλήξεις και δώρα. Βγαίνουμε ραντεβού και μιλάμε για ώρες ώστε να πούμε όλα αυτά που μας κάνουν ενδιαφέροντα άτομα. Μετά έρχεται η ρουτίνα της καθημερινότητας και μπαίνουν άλλες προτεραιότητες. Την μία είμαστε κουρασμένοι από την δουλειά, την άλλη έχουμε πρωινό ξύπνημα και σιγά σιγά οι έξοδοι περιορίζονται σε μια βόλτα στην εξώπορτα για να ανοίξουμε στον ντελιβαρά. Τα ραντεβού, ακόμα και μέσα στην σχέση, είναι πολύ σημαντικά και απαραίτητα. Ανανεώνουν την σχέση και της δίνουν μια γοητεία. Είναι σαν να ερωτευόμαστε ξανά από την αρχή.

Πόσος καιρός χρειάζεται για να γίνει βαρετή μια σχέση;

Όλοι έχουμε ακούσει για την χρονική περίοδο των 7 χρόνων - ίσως άλλοι θα διαφωνούσαν λέγοντας ότι και στα 5 χρόνια έρχεται η φθορά. Φυσικά το κάθε ζευγάρι είναι διαφορετικό και δεν ισχύει το ίδιο για όλους. Αν είμαστε διατεθειμένοι να κάνουμε πράγματα για την σχέση μας και να κρατήσουμε την «φλόγα» του πάθους αναμμένη, ίσως αυτή η περίοδος της πλήξης δεν έρθει ποτέ. Όλες οι σχέσεις έχουν τα πάνω και τα κάτω τους και άλλες φορές νιώθουμε πολύ καλά μέσα σε αυτές και άλλες φορές τα πράγματα δεν πάνε τόσο καλά. Με την προσπάθεια και την θέληση, όμως, όλα λύνονται.

Τι κάνουμε εάν έχουμε χάσει το αίσθημα της αγάπης;

Βγαίνουμε ραντεβού με τον σύντροφό μας φυσικά! Υπάρχει κάτι καλύτερο;

Τελευταίες σκέψεις...

Όταν η σχέση μας «δοκιμάζεται» νομίζουμε πως η καλύτερη λύση είναι να βρούμε κάποιον άλλον και να νιώσουμε ξανά αυτήν την λαχτάρα που νιώθουμε σε κάθε καινούρια γνωριμία. Αλλά αυτή είναι η εύκολη λύση - και ποτέ δεν διαρκεί για πάντα. Αν σε κάθε σχέση ακολουθούμε το ίδιο μοτίβο είμαστε καταδικασμένοι να μείνουμε μόνοι μας για πολύ καιρό.

Αν και οι σχέσεις χρειάζονται προσπάθεια, όταν πετυχαίνουν η ικανοποίηση είναι μεγάλη.

πηγή: lifehack