Γιατί η Τουρκία δεν επιβάλλει αυστηρότερα μέτρα για την πανδημία παρά τις έντονες αντιδράσεις γιατρών

Η επιστημονική κοινότητα κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, κατηγορώντας τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πως υποτιμά τη δημόσια υγεία.
ASSOCIATED PRESS

Εντονος προβληματισμός επικρατεί στην Τουρκία καθώς η χώρα φαίνεται να αντιστέκεται στην εφαρμογή σκληρών μέτρων για την καταπολέμηση της πανδημίας, παρά το γεγονός πως τα κρούσματα συνεχώς αυξάνονται και πως όλο και περισσότερα ευρωπαϊκά κράτη επιβάλλουν για δεύτερη φορά γενικό lockdown.

Την Τρίτη, ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ανακοίνωσε ότι τα εστιατόρια, τα μπαρ, τα κομμωτήρια, οι κινηματογράφοι και οι άλλοι χώροι ψυχαγωγίας θα κλείνουν στις 10 το βράδυ, ενώ ενθαρρύνονται οι ευέλικτες ώρες εργασίας τόσο στον ιδιωτικό όσο και στο δημόσιο τομέα. Ο Τούρκος πρόεδρος διευκρίνισε ωστόσο πως τα τζαμιά και τα σχολεία για την ώρα θα παραμείνουν ανοιχτά.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων και των θανάτων στην Τουρκία εξακολουθεί να είναι πολύ χαμηλότερος από αυτόν πολλών ευρωπαϊκών χωρών, ωστόσο αυξάνεται με ρυθμό πάνω από 2.000 τη μέρα, το υψηλότερο δηλαδή επίπεδο από το πρώτο κύμα της πανδημίας που έπληξε την Τουρκία τον Απρίλιο.

Εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας και μέλη της αντιπολίτευσης ισχυρίζονται πως η κυβέρνηση αποκρύπτει τα πραγματικά στοιχεία της εξάπλωσης του ιού που είναι πολύ υψηλότερα. Οι ίδιοι ζητούν από την πολιτική ηγεσία της χώρας να κάνει περισσότερα για τον περιορισμό της πανδημίας και καταγγέλλουν τις Αρχές για συγκάλυψη, μια κατηγορία φυσικά που η Άγκυρα αρνείται.

ASSOCIATED PRESS

Η παραδοχή άλλωστε του Υπουργού Υγείας, Φαχρετίν Κόκα, τον περασμένο Σεπτέμβριο, πως η χώρα δεν συμπεριλαμβάνει περιπτώσεις ασθενών χωρίς συμπτώματα στις καθημερινές καταμετρήσεις, προκάλεσε εκτεταμένη οργή σε μέλη της αντιπολίτευσης, τα οποία υποστήριξαν πως η Άγκυρα δίνει προτεραιότητα στην οικονομία και αδιαφορεί για τη δημόσια υγεία.

Τα νέα μέτρα που ανακοινώθηκαν την Τρίτη καταγγέλθηκαν από τους εργαζομένους στον τομέα της υγείας και τα ιατρικά σωματεία.

«Οι επαγγελματίες του κλάδου είναι οι μόνοι που αντιμετωπίζουν πραγματικά προβλήματα αυτή τη στιγμή. Πρέπει να τους υποστηρίξουμε με εμπεριστατωμένη χάραξη πολιτικής με στόχο την καταπολέμηση της πανδημίας», δήλωσε ο Λουτφί Καμλί, επικεφαλής του ιατρικού επιμελητηρίου Σμύρνης.

«Είναι δύσκολο ακόμα και να σχολιάσουμε τα μέτρα αυτά, ακριβώς επειδή γνωρίζουμε την πραγματική κατάσταση. Δεν υπάρχει διαφάνεια, αν υπήρχε, θα ήταν όλα διαφορετικά», συμπλήρωσε.

Σημειώνεται ότι περισσότεροι από 100 εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας έχουν πεθάνει και 40.000 περίπου έχουν μολυνθεί από τον κορονοϊό από την αρχή της κρίσης, με αποτέλεσμα πολλοί να διαμαρτύρονται έντονα για τις συνθήκες εργασίας και την έλλειψη προστατευτικού εξοπλισμού.

Η τουρκική ιατρική ένωση δέχτηκε κατηγορίες από τον Ντελέτ Μπετσελί, συνεργάτη του Ερντογάν και επικεφαλής του Κόμματος Εθνικιστικού Κινήματος, ο οποίος κατηγόρησε τους γιατρούς για «προδοσία» και ζήτησε το κλείσιμο της οργάνωσης.

Υπενθυμίζεται ότι η χρήση μάσκας σε δημόσιους χώρους και χώρους εργασίας είναι υποχρεωτική ενώ σε ορισμένες περιοχές της χώρας οι περιορισμοί είναι ακόμα πιο αυστηροί για άτομα άνω των 65 ετών.

Αν και οι τουρκικές αρχές δεν έχουν προτείνει δημοσίως την επιβολή περιορισμών ταξιδιού, την Τρίτη ο Κόκα προέτρεψε τους ανθρώπους στην Κωνσταντινούπολη να μην εγκαταλείψουν την περιοχή, λέγοντας ότι η πόλη των 17 εκατομμυρίων ανθρώπων αντιπροσώπευε το 40% των περιπτώσεων Covid-19 ολόκληρης της Τουρκίας.

«Εάν βρίσκεστε στην Κωνσταντινούπολη, μη φύγετε από την πόλη. Θα μπορούσατε να είστε φορέας του κορονοϊού χωρίς να το ξέρετε. Εάν δεν είναι κάτι απαραίτητο, καθυστερήστε τα ταξίδια σας», έγραψε στο Twitter.

(Με πληροφορίες από Guardian)

Δημοφιλή