Γιατί οι Ολλανδοί δεν χρησιμοποιούν κουρτίνες στα παράθυρα;

Η απάντηση βρίσκεται στην θρησκεία.

Η Ολλανδία ως γνωστόν αποτελεί μια από τις πιο προοδευτικές χώρες παγκοσμίως. Θέματα όπως οι αμβλώσεις, η χρήση ναρκωτικών, η ευθανασία, η ομοφυλοφιλία και η πορνεία θεωρούνται θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα.

Υπάρχει κάτι, όμως, που προκαλεί πραγματικά εντύπωση και για το οποίο δεν σε προειδοποιεί κανείς.

Οι ολλανδοί δεν χρησιμοποιούν κουρτίνες - ποτέ. Μπορεί να έχουν παράθυρα τεραστίων διαστάσεων και να φαίνονται τα πάντα από το εσωτερικό, αλλά αυτό δεν τους πτοεί καθόλου.

Μπορεί να είναι με τα εσώρουχα, μπορεί να τσακώνονται, μπορεί να ντύνονται, οτιδήποτε και να κάνουν αποτελεί θέα για οποιονδήποτε περαστικό.

Η θρησκεία ή η έλλειψη αυτής, για τους ολλανδούς αποτελεί μια σημαντική πτυχή της κοινωνίας και επηρεάζει άμεσα ή έμμεσα την καθημερινή ζωή. Ο Καλβινισμός, μια αίρεση του Προτεσταντισμού, άλλαξε ριζικά την νοοτροπία της ολλανδικής κοινωνίας για πάντα. Η πλειοψηφία των Ολλανδών σήμερα θεωρούν τους εαυτούς τους αθεϊστές, ωστόσο, τα χαρακτηριστικά του Καλβινισμού- η σκληρή δουλειά, πειθαρχία και λιτότητα, εξακολουθούν να επηρεάζουν σημαντικά τη γενική νοοτροπία.

Οι Καθολικοί πιστεύουν ότι πρέπει να ”κερδίσεις” την σωτηρία σου μέσω των πράξεών σου, ενώ οι Καλβινιστές πιστεύουν ότι οι άνθρωποι είναι είτε προγνωρισμένοι και προορισμένοι για αιώνια δόξα και τον παράδεισο, είτε προγνωρισμένοι και προορισμένοι για την αιώνια καταδίκη.

Κατά συνέπεια, ο πιστός πρέπει να αποδείξει την πίστη του μέσω της οικονομικής του δραστηριότητας και του αυτοέλεγχου. Η αφθονία της υλιστικής πολυτέλειας που ενσαρκώνει την καθολική εκκλησία είναι προφανώς μια θεμελιώδης αντίφαση για κάθε Καλβινιστή. Ιστορικά, ο κληρικός που βρίσκεται στην κορυφή απολάμβανε τα οφέλη του οικονομικού κέρδους, αλλά πάντα πίσω από τις κλειστές πόρτες, και το πιο σημαντικό, με τις κουρτίνες κλειστές.

Έτσι, οι Ολλανδοί, επηρεασμένοι από τον Καλβινισμό, θέλουν να δείξουν μια διαφάνεια στην ζωή τους και οι κουρτίνες είναι σπάνιες και τα παράθυρα πολύ μεγάλα, κάτι που φαίνεται τρελό σε οποιονδήποτε τουρίστα.

Αν έχετε δει το «The Truman Show» με τον Τζιμ Κάρεϊ, αυτός ο τρόπος ζωής μπορεί να περιγραφεί μόνο ως μια συνειδητή επιλογή παρακολούθησης. Όχι, όμως, για του Ολλανδούς. Κανείς δεν θα κοιτάξει μέσα από το τζάμι ακόμα και φόνος να γίνεται.

Ίσως ακούγεται ακραίο για εμάς αλλά για εκείνους είναι το πιο φυσιολογικό πράγμα στον κόσμο. Και αν σκέφτεστε να μετακομίσετε στην Ολλανδία και να ανοίξετε κατάστημα με κουρτίνες, ίσως πρέπει να αλλάξετε γνώμη.

πηγή: dutchreview