Γιατί σε χωριά της Ρωσίας χιονίζει μαύρο χιόνι

Το μαύρο χιόνι δεν είναι το αποτέλεσμα κάποιου ανεξήγητου φαινομένου, αλλά απλώς η επίδραση της ρύπανσης από τον μαύρο άνθρακα.
.
.
Youtube

Κάτοικοι πολλών χωριών στην περιοχή Μαγκαντάν της Ρωσίας ανέφεραν πρόσφατα ότι στρώθηκε στην περιοχή τους μαύρο χιόνι. Το χίονι είχε το ασυνήθιστο αυτό χρώμα καθώς η αιθαλομίχλη που παράγεται από μια απαρχαιωμένη μονάδα θέρμανσης νερού που κινείται με άνθρακα έχει μολύνει την ατμόσφαιρα.

Στο Ομσουτσάν και στο γειτονικό Σειμσαν, δύο χωριά στην Άπω Ανατολή της Σιβηρίας, το χιόνι δεν φαίνεται πάντα όπως θα περίμενες. Στην πραγματικότητα, μερικές φορές συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο. Αντί για λευκό, οι ντόπιοι βλέπουν μια εφιαλτική θέα μαύρου χιονιού καλυμμένου με αιθάλη (μαύρο άνθρακα) με το οποίο μερικές φορές παίζουν τα παιδιά τους. Φωτογραφίες και βίντεο από αυτό το ανησυχητικό τοπίο κάνουν τον γύρο του Διαδικτύου κάθε χειμώνας για χρόνια, αλλά οι ντόπιοι λένε ότι παρά την προσωρινή οργή που προκαλούν στο διαδίκτυο, τίποτα δεν αλλάζει ποτέ.

Το μαύρο χιόνι δεν είναι το αποτέλεσμα κάποιου ανεξήγητου φαινομένου, αλλά απλώς η επίδραση της ρύπανσης από τον μαύρο άνθρακα. Το Ομσουτσάν φιλοξενεί μια μονάδα ζεστού νερού που καίει άνθρακα που παρέχει θέρμανση σε αρκετούς οικισμούς της περιοχής και καθώς οι θερμοκρασίες πέφτουν τους χειμερινούς μήνες, πρέπει να καίγεται περισσότερος άνθρακας για να διατηρηθεί η θερμοκρασία του νερού σε υψηλά επίπεδα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα αυξημένες ποσότητες αιθάλης στην ατμόσφαιρα.

Η αιθαλομίχλη που βγαίνει από τις καμινάδες πέφτει τελικά στο έδαφος, καλύπτοντας τα πάντα, συμπεριλαμβανομένου του λευκού χιονιού. Με τις θερμοκρασίες αυτόν τον μήνα να πέφτουν κάτω από τους μείον 50 βαθμούς Κελσίου, το εργοστάσιο καίει περισσότερο άνθρακα από το συνηθισμένο και δημιουργεί ανάλογες ποσότητες αιθαλομίχλης.

«Αυτή είναι μια παιδική χαρά στο χωριό Ομσουτσάν. Είναι Ιανουάριος, τα παιδιά μας είναι εκεί έξω και παίζουν στο μαύρο χιόνι», ακούγεται να λέει ένα άτομο σε ένα βίντεο που είναι πλέον viral. «Έτσι ζούμε εδώ στον 21ο αιώνα».

«Αυτό είναι το χωριό Ομσουτσάν και το χιόνι είναι μαύρο - εντελώς μαύρο», έγραψε ένας άλλος ντόπιος στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Τα παιδιά μας εξακολουθούν να αναπνέουν αιθάλη, τίποτα δεν φαίνεται να αλλάζει».

Η Οσκανα Γκερασίμοβα, επικεφαλής της περιφέρειας Σκρεντάνσκι, δήλωσε στην εφημερίδα Μαγκαντάν Πράβντα ότι αυτό που φταίει είναι το εργοστάσιο, αλλά πρόσθεσε ότι η κατάσταση είναι καλύτερη από ό,τι πριν από μερικά χρόνια.

Ο Μαύρος άνθρακας ή αιθάλη είναι η μόλυνση που προκύπτει από την ατελή καύση ορυκτών καυσίμων, βιοκαυσίμων και βιομάζας (ξύλο, κοπριά ζώων κ.λπ.)

  1. Πηγή: magadanpravda

Δημοφιλή