ΔΙΕΘΝΕΣ
04/09/2019 13:43 EEST

Γιατί τα Zara βρέθηκαν στο επίκεντρο σκληρής κριτικής στην Κίνα

Και τι απαντά ο ίδιος ο όμιλος.

ASSOCIATED PRESS

Σφοδρές κατηγορίες δέχεται η γνωστή αλυσίδα καταστημάτων Zara στην Κίνα μετά την απόφασή της να κλείσει κάποια από τα καταστήματά της την ημέρα που στο Χονγκ Κονγκ είχε προγραμματιστεί μια μεγάλη απεργία.

Οι κραυγές στα social media είναι δεκάδες, ενώ δεκάδες είναι και οι χρήστες που προτρέπουν τους πάντες να μποϊκοτάρουν την επιχείρηση, κατηγορώντας την πως παρέχει στήριξη στους εργαζόμενους που θέλουν να συμμετέχουν στις διαδηλώσεις.

Η αλυσίδα από την πλευρά της διευκρινίζει πως απλά εξασφάλισε πως τα καταστήματά της δεν θα διέθεταν προσωπικό το οποίο θα κινδύνευε σε περίπτωση αναταραχών.

Η απάντηση αυτή βέβαια δεν φαίνεται να καταλαγιάζει τα πνεύματα.

Ο εν λόγω όμως κολοσσός δεν είναι και ο μόνος που έχει δεχτεί τέτοιες κατηγορίες τους τελευταίους μήνες. Εξαιτίας των αναταραχών, αρκετοί ακόμα όμιλοι έχουν κατηγορηθεί πως υποκινούν εντάσεις.

Τα καταστήματα της αλυσίδας Zara έκλεισαν τη Δευτέρα. Ήταν η μέρα που περίπου 10.000 μαθητές της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης βρέθηκαν στους δρόμους για να στηρίξουν τις διαμαρτυρίες.

Για την ίδια μέρα το Χονγκ Κονγκ είχε προκηρύξει 24ωρη γενική απεργία.

Συνήγοροι που είχαν αναλάβει την υπεράσπιση του Weibo, όπου διατυπώθηκαν τα πιο επικριτικά σχόλια εναντίον των Zara, τόνισαν πως η εταιρεία όφειλε να ζητήσει μια ξεκάθαρη συγγνώμη.

Σημείωσαν παράλληλα πως η αλυσίδα είναι ένα πολύ κακό παράδειγμα επιχειρηματικότητας.

Σε δεύτερη ανακοίνωσή τους τα Zara έσπευσαν να σημειώσουν πως καθυστέρησαν να ανοίξουν τα μαγαζιά επειδή οι εργαζόμενοι αντιμετώπισαν προβλήματα κατά τη μεταφορά τους εξαιτίας των προβλημάτων στις μετακινήσεις όταν αντίστοιχες διαδηλώσεις λαμβάνουν χώρα.

Τη Δευτέρα ακτιβιστές εμπόδισαν τη διεξαγωγή των σιδηροδρομικών μεταφορών σε διαφορετικούς σταθμούς προκαλώντας μεγάλες καθυστερήσεις στην κυκλοφορία και μάλιστα σε ώρες αιχμής.

«Ας διευκρινίσουμε πως τα 14 καταστήματα που λειτουργούμε στο Χονγκ Κονγκ άνοιξαν κανονικά -αλλά με καθυστέρηση- τη Δευτέρα ενώ όλοι οι πελάτες ήταν ευπρόσδεκτοι να κάνουν τις αγορές τους», δήλωσε ο όμιλος Inditex.

Δημοσιογράφοι των Global Times ανέφεραν βέβαια από την πλευρά τους, πως όπως διαπίστωσαν οι καθυστερήσεις στα μέσα μεταφοράς δεν ήταν και τόσο σημαντικές, άρα ο όμιλος δεν λέει όλη την αλήθεια.

(Mε πληροφορίες από BBC)