ΔΙΕΘΝΕΣ
04/09/2019 07:19 EEST | Updated 04/09/2019 10:37 EEST

Οι πιο καταστροφικοί τυφώνες που σάρωσαν τις ΗΠΑ και το δυσθεώρητο κόστος των ζημιών

920δις $ από το 1980 έως το 2018.

O τυφώνας «Ντόριαν» είναι ο ισχυρότερος καταγεγραμμένος τυφώνας που έπηξε τις βορειοδυτικές Μπαχάμες φτάνοντας την κατηγορία 5 στην κλίμακα Σαφίρ-Σίμπσον αν και τώρα κινείται εξασθενημένος (Κατηγορία 2) προς τη Φλόριντα των ΗΠΑ ενώ υποχρεωτικές εκκενώσεις πραγματοποιήθηκαν ήδη και σε άλλες πολιτείες όπως η Βόρεια Καρολίνα, και η Τζόρτζια.

Οι τυφώνες ή τροπικοί κυκλώνες προκαλούν απώλειες ανθρώπινων ζωών όσο και σοβαρές υλικές ζημιές οδηγώντας σε κάποιες περιπτώσεις τους κατοίκους μιας περιοχής, η οποία βρέθηκε στο πέρασμα αυτού του δυνάμει καταστροφικού φυσικού φαινομένου, στην απόγνωση και την ένδεια αφού εκτός από σπίτια χάνονται δουλειές, δομές κλπ.

Rick Wilking / Reuters
Μία από τις πιο αναγνωρίσιμες φωτογραφίες από τις καταστροφές στο πέρασμα του ο τυφώνας Κατρίνα. Ένα περιπολικό αναδύεται στη Νέα Ορλεάνη...31 Αυγούστου 2005. REUTERS/Rick Wilking RTW/CN

 

Ο πλέον καταστροφικός τυφώνας που έχει πλήξει τις ΗΠΑ, χτύπησε τον Αύγουστο του 2005. Πρόκειται για τον τυφώνα «Κατρίνα» που στο πέρασμά του από τη Φλόριντα και τη Λουιζιάνα με ταχύτητα ανέμων 280χιλ την ώρα, σκότωσε 1.245–1.836 ανθρώπους. Η δε Νέα Ορλεάνη ήταν η πόλη που υπέστη τις μεγαλύτερες απώλειες και ζημιές ενώ αξίζει να σημειωθεί πως το 2005 εκτιμάται πως ήταν η χειρότερη «περίοδος τυφώνων» από το 1851. 

Το οικονομικό κόστος των ζημιών από τον συγκεκριμένο τυφώνα, κατηγορίας 5, έφτασε τα 125δισ δολάρια ποσό ρεκόρ σε ότι αφορά τις καταστροφές που έχουν προκληθεί στις ΗΠΑ από το 1980 έως και το 2018 από το πέρασμα τυφώνων όπως φαίνεται και στο Infographic του Statista με τους καταστροφικότερους, από οικονομικής άποψης, τυφώνες που έχουν καταγραφεί την συγκεκριμένη περίοδο.

Ωστόσο, ο τυφώνας Χάρβεϋ, επίσης κατηγορίας 5, που έπληξε το 2017 κυρίως περιοχές του Τέξας και της Λουιζιάνα εκτιμάται πως «κόστισε» περισσότερο κατά υπό την έννοια ότι αν και οι καταγεγραμμένες ζημιές ανήλθαν στα 95δισ. δολάρια μόλις το 1/3 των ακινήτων, αυτοκινήτων κλπ που καταστράφηκαν ήταν ασφαλισμένα.

Infographic: The Economic Fallout of Hurricanes | Statista You will find more infographics at Statista

 

Στο μεταξύ οι τροπικοί κυκλώνες επιφέρουν τις υψηλότερες οικονομικές ζημίες στις ΗΠΑ, συγκριτικά με κάθε άλλου είδους φυσική καταστροφή. Σύμφωνα με μελέτη του ΝΟΟΑ επίσης από το 1980 έως και το 2018 το οικονομικός κόστος ανήλθε συνολικά στα 920δισ. δολάρια τη στιγμή μάλιστα που οι τροπικοί κυκλώνες που καταγράφηκαν την συγκεκριμένη περίοδο ανέρχονται μόλις στο 17% των φυσικών καταστροφών που εκδηλώθηκαν στη χώρα.

Σημειώνεται δε πως μόλις τα δύο τελευταία χρόνια οι ΗΠΑ «χτυπήθηκαν» από έξι εξαιρετικά καταστροφικούς, σε ό,τι αφορά τα οικονομικά δεδομένα, τυφώνες. 

Ακολουθούν, σε ό,τι αφορά τη σχέση οικονομικούς κόστους-φυσικής καταστροφής, όπως φαίνεται και στο infographic του Statista, οι ξηρασίες οι οποίες επέφεραν ζημίες ύψους μόλις 244δισεκ. δολαρίων.

 

Infographic: Tropical Cyclones Do Most Damage in the U.S. | Statista You will find more infographics at Statista