Κρίση στην κυβέρνηση ενότητας του Ισραήλ: Τελεσίγραφο Γκαντζ για τη Γάζα - Απόρριψη από Νετανιάχου

Δεν συναινεί σε μεταπολεμική στρατιωτική κατοχή. Απειλεί με αποχώρηση από την κυβέρνηση. "Επέλεξε μεταξύ σιωνισμού και κυνισμού, ενότητας και φατριών, νίκης και καταστροφής".
via Associated Press

Συνεχή και πλέον ανοιχτή, δημόσια πίεση δέχεται ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπέντζαμιν Νετανιάχου καθώς του ζητείται επιτακτικά να παρουσιάσει ένα σχέδιο για την ”επόμενη ημέρα” στην Γάζα, που δεν θα περιλαμβάνει στρατιωτική κατοχή από το Τελ Αβίβ. Την ίδια στιγμή όμως ο Νετανιάχου δέχεται πιέσεις προς την αντίθετη κατεύθυνση από τα ακροδεξιά, εθνικιστικά, υπερορθόδοξα κόμματα που τον στηρίζουν και με τα οποία συνεργάστηκε για να σχηματίσει κυβέρνηση και να γίνει ξανά πρωθυπουργός.

Ο υπουργός Πολέμου του Ισραήλ, Μπένι Γκαντζ ζήτησε το Σάββατο από τον Νετανιάχου να δεσμευτεί σε ένα συμφωνημένο όραμα για τη σύγκρουση στη Γάζα, το οποίο θα περιλαμβάνει τον καθορισμό του ποιος θα κυβερνά την περιοχή μετά τον πόλεμο με τη Χαμάς. Αυτό δεν μπορεί να αφορά σε στρατιωτικό έλεγχο της Γάζας και αντιπροτείνει πολυεθνική, πολιτική διοίκηση τουλάχιστον για το πρώτο διάστημα.

Ο Γκαντζ είπε σε συνέντευξη Τύπου, όπως αναφέρει το Reuters, ότι ήθελε το πολεμικό υπουργικό συμβούλιο να σχηματίσει ένα σχέδιο έξι σημείων έως τις 8 Ιουνίου.

Εάν αυτό δεν συμβεί, ξεκαθάρισε πως θα αποσύρει το κεντρώο κόμμα του από τον διευρυμένο κυβερνητικό συνασπισμό έκτακτης ανάγκης.

«Αν βάλεις το εθνικό πάνω από το προσωπικό, θα βρεις σε εμάς εταίρους στον αγώνα», είπε. «Αλλά αν επιλέξεις τον δρόμο των φανατικών και οδηγήσετε ολόκληρο το έθνος στην άβυσσο, θα αναγκαστούμε να εγκαταλείψουμε την κυβέρνηση», είπε, σύμφωνα με το BBC.

Μεταξύ των έξι στρατηγικών στόχων που έθεσε ο Γκατζ ήταν η επιστροφή όλων των Ισραηλινών και ξένων ομήρων που εξακολουθεί να κρατά η Χαμάς στη Γάζα και η επιστροφή των εκτοπισμένων Παλαιστινίων αμάχων στη βόρεια Γάζα έως την 1η Σεπτεμβρίου. Είπε επίσης ότι το Ισραήλ θα πρέπει να συνεχίσει να επιδιώκει την εξομάλυνση των σχέσεων με τη Σαουδική Αραβία ως μέρος μιας «συνολικής διαδικασίας για τη δημιουργία μιας συμμαχίας με τον ελεύθερο κόσμο και τη Δύση ενάντια στο Ιράν και τους συμμάχους του».

Νετανιάχου: Όλα αυτά σημαίνουν ήττα - Γκατζ: Ήρθε η ώρα να επιλέξεις

O Νετανιάχου ουσιαστικά απέρριψε το τελεσίγραφο. Σε ανακοίνωση του γραφείου του υποστηρίζεται πως «Οι όροι που έθεσε...είναι λέξεις των οποίων το νόημα είναι ξεκάθαρο: το τέλος του πολέμου και η ήττα για το Ισραήλ, η εγκατάλειψη των περισσότερων από τους ομήρους, να μείνει άθικτη η Χαμάς και η ίδρυση ενός παλαιστινιακού κράτους».

Ο Γκαντζ επέμεινε, δηλώνοντας απευθυνόμενος στον Νετανιάχου: «ο λαός του Ισραήλ σας παρακολουθεί...Πρέπει να επιλέξετε μεταξύ σιωνισμού και κυνισμού, μεταξύ ενότητας και φατριών, μεταξύ ευθύνης και ανομίας, μεταξύ νίκης και καταστροφής”.

Σημειώνεται πως ο Γκάντζ είναι κορυφαίος ισραηλινός στρατηγός εν αποστρατεία και οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι είναι ο κύριος πολιτικός αντίπαλος του Νετανιάχου. Μια αποχώρηση του δεν σημαίνει και κατάρρευση της κυβέρνησης του ισραηλινού πρωθυπουργού αφού αυτή σχηματίστηκε από το δικό του κόμμα, Λικούντ, και μικρότερα εθνικιστικά, ακροδεξιά, υπερορθόδοξα.

Σίγουρα όμως θα ήταν ένα βαρύτατο πλήγμα, αφού ουσιαστικά θα διαλυόταν ο κυβερνητικός συνασπισμός έκτακτης ανάγκης, θα υπήρχε διάρρηξη της εικόνας ενότητας που πασχίζει να διατηρήσει ο Νετανιάχου και το πιθανότερο είναι πως θα ακολουθούσαν νέες διαδηλώσεις ισραηλινών κατά του. Αναμφίβολα δε, μια τέτοια εξέλιξη θα τον αποδυνάμωνε και απέναντι στις πιέσεις που δέχεται από τη Δύση.

Πιέσεις και από τον Υπ.Άμυνας

Η προειδοποίηση του Γκατζ ήρθε λίγα 24ωρα αφού ένα άλλο μέλος του υπουργικού συμβουλίου πολέμου, ο υπουργός, Γιοάβ Γκαλαντ δήλωσε επίσης κάθετα αντίθετος σε καθεστώς στρατιωτικού ελέγχου της Γάζας μετά τον πόλεμο. Υποστήριξε πως η θέση του αυτή είναι γνωστή στην Νετανιάχου από τον πρώτο καιρό του πολέμου που άρχισε μετά τη επίθεσης της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου 2023. Αλλά τώρα, αναγκάστηκε, όπως είπε να θέσει το θέμα δημόσια ζητώντας από τον Νετανιάχου να δεσμευτεί πως κάτι τέτοιο δεν θα συμβεί.

Όπως εξήγησε η διατήρηση του στρατιωτικού ελέγχου στη Γάζα θα αύξανε τους κινδύνους για την ασφάλεια του Ισραήλ, ενώ άλλοι, συμπεριλαμβανομένων των ακροδεξιών μελών του κυβερνώντος συνασπισμού του Νετανιάχου στην κυβέρνηση, πιστεύουν ότι είναι απαραίτητος για να νικηθεί η Χαμάς.

Σε αντίθεση με τον Γκατζ ο Γκάλαντ είναι εκλεγμένος βουλευτής του κόμματος του Νετανιάχου, Λικούντ.

Παρασκηνιακά, πιέσεις προς την κατεύθυνση που δείχνουν οι Γκαντζ και Γκολαντ, ασκεί κατά πληροφορίες και ο αρχηγός του επιτελείου του στρατού της χώρας, Χέρτσι Χαλέβι. Φέρεται μάλιστα να επισημαίνει, πως όσο δεν εκκινεί μια διαδικασία για την σύσταση ενός οργάνου διακυβέρνησης της Γάζας (που δεν θα περιλαμβάνει φυσικά την Χαμάς) τόσο ο ισραηλινός στρατός θα αναγκάζεται να εκπονεί νέες στρατιωτικές επιχειρήσεις σε περιοχές που το έχει κάνει ήδη, για να μπορέσει να κρατήσει μακριά τα μέλη της Χαμάς. Αυτό συμβαίνει ήδη μάλιστα αυτά τις ημέρες σε αρκετές περιοχές της βόρειας Γάζας, όπως στην Τζαμπαλία.

Ο Γκατζ προτείνει μια αμερικανική, ευρωπαϊκή, αραβική και παλαιστινιακή διοίκηση που θα μπορούσε να διαχειριστεί τις πολιτικές υποθέσεις στη Γάζα, ενώ τίθενται τα θεμέλια για μια μελλοντική εναλλακτική κυβέρνηση.

Πρόσθεσε ότι το Ισραήλ θα μπορούσε να διατηρήσει έναν βαθμό «ελέγχου ασφαλείας» στο μεσοδιάστημα.

Πηγές: Reuters, BBC

Δημοφιλή