ΔΙΕΘΝΕΣ
03/06/2019 17:47 EEST

Γλυκίσματα της Cadbury αποσύρονται λόγω κινδύνου θανατηφόρας λιστέριας

Προειδοποίηση στο κοινό να μην καταναλώσει τα συγκεκριμένα προϊόντα.

Cadbury

Δύο γλυκίσματα της σοκολατοβιομηχανίας Cadbury έχουν ανακληθεί λόγω της πιθανής παρουσίας λιστέριας - ενός επικίνδυνου βακτηρίου που μπορεί να οδηγήσει σε συμπτώματα που μοιάζουν με γρίπη και διάρροια αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις ενδέχεται να αποδειχθεί θανατηφόο.

Οι παρτίδες των τσίζκεικ Cadbury Dairy Milk και Cadbury Dairy Milk Caramel με ημερομηνία λήξης 5 Ιουνίου, 6 Ιουνίου και 11 Ιουνίου 2019 ενδέχεται να περιέχουν τον εν λόγω βακτήριο. Για το λόγο αυτό αποσύρονται από την αγορά ενώ η Υπηρεσία ελέγχου τροφίμων της Βρετανίας προειδοππιεί τους πελάτες να αποφύγουν την κατανάλωση αυτών των επιδορπίων.  «Επιστρέψτε τα στο κατάστημα από όπου αγοράστηκαν και πάρτε πίσω τα χρήματά σας» είναι η συμβουλή που δίνεται στο κοινό.

Η εταιρεία Müller, η οποία παράγει τα προϊόντα αυτά, δήλωσε ότι η ανάκληση είναι προληπτικό μέτρο. «Πρόκειται για ένα μεμονωμένο περιστατικό και διεξάγεται εκτενής έρευνα», ανέφερε σε σχετική ανακοίνωση. 

«Δεν επηρεάζει κανένα άλλο προϊόν της σειράς μας. Ζητούμε συγγνώμη για την όποια ταλαιπωρία αυτό προκάλεσε και σας ευχαριστούμε για τη συνεργασία σας σε αυτό το θέμα» επισημαίνεται.

Τι είναι η λιστέρια και γιατί είναι επικίνδυνη

Η λοίμωξη από λιστέρια εκδηλώνεται κυρίως από την κατανάλωση ακατάλληλων επεξεργασμένων κρεάτων και από μη παστεριωμένα γαλακτοκομικά προϊόντα.

Ωστόσο, έχουν καταγραφεί περιπτώσεις μόλυνσης και από κατεψυγμένα λαχανικά. Και αυτό επειδή τα βακτήρια της λιστέρια μπορούν να επιβιώσουν την ψύξη, ή ακόμα και την κατάψυξη.

Οι υγιείς άνθρωποι σπάνια ασθενούν από το βακτήριο, αλλά η νόσος μπορεί να αποβεί μοιραία για τα αγέννητα μωρά και νεογνά. Οι έγκυες γυναίκες και οι άνθρωποι που έχουν εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα, επίσης, βρίσκονται σε υψηλότερο κίνδυνο απειλητικών επιπλοκών για τη ζωή τους.

Τα συμπτώματρα για κάποιον που έχει αναπτύξει τη λοίμωξη είναι πυρετός, μυϊκοί πόνοι, ναυτία, διάρροια. Αν η λοίμωξη από λιστέρια εξαπλωθεί στο νευρικό σύστημα, όμως τα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν: πονοκέφαλο, σύγχυση, απώλεια της ισορροπίας και σπασμούς.

Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, μια μόλυνση από λιστέρια είναι πιθανό να προκαλέσει μόνο ήπια συμπτώματα στην μητέρα. Οι συνέπειες για το μωρό, ωστόσο, μπορεί να είναι καταστροφικές. Το μωρό μπορεί να πεθάνει απροσδόκητα πριν από τη γέννησή του, ή να αντιμετωπίσει μια πολύ απειλητική για τη ζωή του λοίμωξη μέσα στις πρώτες λίγες ημέρες αφότου γεννηθεί.

Πηγή: HuffPost UK