Bloomberg: Κοντά σε συμφωνία για την επιστροφή των Γλυπτών - Διαψεύδει το Υπ. Πολιτισμού

Το δημοσίευμα αναφέρει ότι Αθήνα και Λονδίνο είναι κοντά σε συμφωνία, «δεν ισχύει» σχολιάζουν πηγές του Υπουργείου.
Mike Kemp via Getty Images

Δεν ισχύει το δημοσίευμα του Bloomberg ότι το Βρετανικό Μουσείο και το Μουσείο Ακρόπολης βρίσκονται κοντά σε συμφωνία που θα ανοίξει τον δρόμο για τη σταδιακή επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα στο πλαίσιο μιας πολιτιστικής ανταλλαγής, αναφέρουν πηγές του Υπουργείου Πολιτισμού.

Το διεθνές πρακτορείο μετέδωσε νωρίτερα ότι τα δύο μουσεία πλησιάζουν σε μια συμφωνία που θα επέστρεφε τα Μάρμαρα του Παρθενώνα με την πάροδο του χρόνου στην Ελλάδα ως μέρος μιας πολιτιστικής ανταλλαγής, δίνοντας τέλος στη διαμάχη για τα ιστορικά αντικείμενα που χρονολογούνται από το 1800. Σύμφωνα με το επίμαχο άρθρο μια συμφωνία θα έβλεπε ένα μέρος των μαρμάρων να αποστέλλονται στην Αθήνα εκ περιτροπής για αρκετά χρόνια. Σε αντάλλαγμα, η Ελλάδα θα δανείζει άλλα αντικείμενα στο μουσείο του Λονδίνου και η Βρετανία θα μπορούσε να πάρει γύψινα αντίγραφα των γλυπτών του Παρθενώνα.

Οι περίπλοκες συζητήσεις βρίσκονται σε εξέλιξη και η συμφωνία δεν έχει ακόμη οριστικοποιηθεί, καθώς θεωρείται δύσκολη η μετακίνηση των Γλυπτών, σύμφωνα με το Bloomberg.

«Μια τέτοια συμφωνία θα έλυνε μια διαφωνία που μαστίζει τις αγγλοελληνικές σχέσεις από την ίδρυση της σύγχρονης Ελλάδας το 1832, και η οποία μάλιστα απείλησε κάποια στιγμή να προσθέσει άλλο ένα στρώμα στις ήδη περίπλοκες διαπραγματεύσεις του Ηνωμένου Βασιλείου για το Brexit με την Ευρωπαϊκή Ένωση» επισημαίνεται στο δημοσίευμα.

Τα γλυπτά, γνωστά ως Ελγίνεια Μάρμαρα — είναι μια συλλογή αρχαίων αντικειμένων που ελήφθησαν από την Ακρόπολη της Αθήνας στις αρχές του 19ου αιώνα από τον Λόρδο Έλγιν, τον Βρετανό πρεσβευτή στην Οθωμανική Αυτοκρατορία.

Ο Έλγιν αφαίρεσε τα γλυπτά από τα ερείπια του Παρθενώνα υπό αμφισβητούμενες συνθήκες και τα μετέφερε στη Βρετανία. Οι ελληνικές κυβερνήσεις έχουν εντείνει τις εκκλήσεις για επιστροφή τους τις τελευταίες δεκαετίες, σε μια μακροχρόνια πολιτική και διπλωματική διαμάχη.

«Οποιαδήποτε συμφωνία θα μπορούσε να είναι παρόμοια με αυτή που συνήφθη πέρυσι όταν η την Ελλάδα ανάκτησε 161 αρχαία αντικείμενα από το Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης της Νέας Υόρκης» σημειώνει το Bloomberg.

Αυτή η συμφωνία, η οποία περιλαμβάνει επίσης ένα πολιτιστικό ίδρυμα με έδρα το Ντέλαγουερ, θα δει μαρμάρινα έργα που συλλέγονται από έναν Αμερικανό δισεκατομμυριούχο να επιστρέφουν σταδιακά στην Ελλάδα αφού εκτεθούν στο Met μαζί με άλλα έργα που κάνουν το ταξίδι αντίστροφα, σε μια μακρά διαδικασία που θα λάβει χώρα μεταξύ 2023 και 2048.

Τον περασμένο μήνα, Τα Νέα ανέφεραν ότι ο Τζορτζ Όσμπορν, ο πρώην Υπουργός Οικονομικών του Ηνωμένου Βασιλείου που είναι τώρα πρόεδρος του Βρετανικού Μουσείου, είχε συνομιλίες με τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη για την πιθανή επιστροφή των μαρμάρων.

Δημοφιλή